Ar homeopātiju pret saaukstēšanos! Ātrās palīdzības preparāti mājās

„Homeopātija ir viena no ārstēšanas metodēm, kas mazina saaukstēšanās simptomus, atvieglo slimības norisi un paātrina izveseļošanos. Homeopātiskie preparāti aktivē organisma iekšējos resursus, stimulē cilvēka imūno sistēmu. Katram preparātam ir sava darbības sfēra, tāpēc  ir jānovēro, kādas ir saaukstēšanās pazīmes - vai ir augsta temperatūra, palielināta svīšana, slāpes, vai lauž kaulus, klepus ir sauss vai mitrs,” stāsta homeopāte Guna Blumberga.

FOTO: Shutterstock.com

Homeopātiskie zāļu līdzekļi atšķiras no tradicionālajā medicīnā lietojamiem medikamentiem ar devām un slimnieka individualitātes ievērošanu. Tie tiek gatavoti no augiem, minerāliem, dzīvnieku izcelsmes produktiem tos ļoti stipri atšķaidot. Biežāk lietotās zāļu formas ir pilieni (jeb dilūcijas), pulveri (jeb triturācijas), tabletes, graudiņi (mazi cukura zirnīši, kas piesūcināti ar zālēm), eļļas, ziedes, ārīgi lietojami spirta šķīdumi.

 

Ko izvēlēties?

  • Viens no pirmajiem izvēles preparātiem gripas laikā, ja slimība sākas ļoti strauji ir Aconitum
  • Ja saaukstēšanās sākas pakāpeniski var lietot Ferrum phosphoricum, Eupatorium vai Gelsemium.
  • Ja ir sākušās iesnas, tad pirmajās stundās iesaka lietot homeopātiskos preparātus Sabadilla, Nux-vomica vai Gelsemium.
  • Ja iesnu laikā asaro arī acis, var lietot Allium-cepa, Pulsatilla un Euphrasia.
  • Mēdz gadīties, kad pāriet iesnas, tad parādās klepus. No homeopātiskā viedokļa ir svarīgi novērtēt, vai klepus ir sauss vai mitrs ar krēpām. Sausu klepu var ārstēt ar Drosera, Sanguinaria, Bryonia. 
  • Mitro klepu ārstē ar Antimonium-tartaricum, Pulsatilla (sevišķi, ja viegli atklepo) un Dulcamara.

     

Ja homeopātiskais preparāts nepalīdz pirmo 3-4 stundu laikā, ir jāmeklē cits problēmas risinājums.

Ko izvēlēties, ja sākas komplikācijas?
Bieži parasta banāla saaukstēšanās var beigties ar komplikācijām. Parastas iesnas var komplicēties ar akūtu deguna blakusdobuma iekaisumu. Šajā gadījumā pirmie izvēles preparāti ir Kali-bicromicum (izdalījumi ir dzelteni, biezi un staipīgi), Silicea (spiedošas sāpes), Pulsatilla. Ja ir iekaisis kakls un uz mandelēm ir izveidojušies strutu korķi, ir stipras kakla sāpes iesaka lietot Phytolacca vai Mercurius. Mercurius lieto, ja naktīs ir liela svīšana, mutē izveidojušās mazas čūliņas un ir izteikta siekalošanās, bet Phytolacca, ja ir lielas sāpes un pavadošs nespēks.

 

Reklāma
Reklāma

Visu ar prātu!
Maziem bērniem parastas iesnas ir bīstamas ar to, ka iekaisums no deguna var pāriet uz ausi, un bērns kļūst nemierīgs, ir augsta temperatūra. Iesaka lietot Chamomillu, Belladonnu un Aconitum. Homeopātisko preparātu devas un atšķaidījuma izvēle ir atkarīga no pacienta vecuma, slimības smaguma pakāpes, novērtējot katru saslimšanas gadījumu atsevišķi un konsultējoties ar ārstu-homeopātu.


Ļoti svarīgi ir pieminēt, ka cilvēkam, lietojot homeopātiskos preparātus akūtu slimību gadījumos bez ārsta-homeopāta līdzdarbības, ir pašam jāizvērtē, kur ir robeža, kad var mēģināt ārstēt slimību mājās un kad ir steidzami jāgriežas pie ģimenes ārsta, ārsta speciālista (LOR, acu ārsta, pulmonologa, kardiologa utt) vai ir jādodas uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu. Ja homeopātiskais preparāts nepalīdz pirmo 3-4 stundu laikā, ir jāmeklē cits problēmas risinājums. Sevišķi svarīgi tas ir bērnu saslimšanas gadījumos, kad situācija var mainīties pāris stundu laikā.

Atsevišķos gadījumos ārstēšanās sākumā iespējams slimības paasinājums, - tā ir droša zīme zāļu pareizai izvēlei.

Profilakse
Vislabākā un visefektīvākā saaukstēšanās slimību ārstēšana ir profilakse. Klasiskā homeopātija ir ārstēšanas metode, kura balstās uz ķermeņa pašregulācijas spēju atjaunot dabisko līdzsvaru. Homeopātiskie preparāti nostiprina cilvēka imūno sistēmu, tāpēc cilvēki, kuri lieto savai konstitūcijai (individualitātei) atbilstošu homeopātisko preparātu pirms gripas sezonas, slimo daudz retāk un, ja saslimst, tad simptomi ir daudz vieglāki un slimība pazūd daudz ātrāk nekā pārējiem sasirgušajiem. Homeopātiskās zāles var lietot no dzimšanas līdz sirmam vecumam. Tās droši var lietot grūtnieces, barojošas māmiņas, alerģiski slimnieki. Atsevišķos gadījumos ārstēšanās sākumā iespējams slimības paasinājums, - tā ir droša zīme zāļu pareizai izvēlei. Šis stāvoklis pāris dienu laikā pāriet. Homeopātiskās zāles stiprina  organisma pašaizsardzības spējas, tā palīdzot izārstēties. Tās var lietot paralēli citiem medikamentiem (izņemot antibiotikas), apvienot ar masāžu, adatu terapiju, fizioterapiju.

Tā kā zāļu izvēlē tiek ņemtas vērā katra slimnieka individuālās īpatnības un nepieciešama vispusīga izmeklēšana, ieteicams griezties pie ārsta-homeopāta (it sevišķi hronisku slimību gadījumos). Ne vienmēr tas ir tik viegli izdarāms,tādēļ homeopātiskajā aptiekā var iegādāties zāļu kompleksos preparātus. Tajos apkopoti zāļu līdzekļi konkrētajai slimībai, kas derētu dažāda tipa un konstitūcijas pacientiem. Ja zāļu lietošanas laikā nenotiek veselības stāvokļa uzlabošanās, jākonsultējas ar ārstu.