Mārtiņam gaili kāvu... Deviņas sātīgas receptes Mārtiņdienas galdam

Mārtiņos galdā jāceļ asinsdesas, kuras pirmo reizi taisīja uz Mārtiņiem, otro reizi – uz Ziemassvētkiem. Bez lielajiem kustoņiem Mārtiņos kaujami mājputni – vistas, gailis un pīles. Bez tam vispopulārākā, īpaši pēdējā gadsimtā, ir Mārtiņu zoss, pildīta ar skābiem kāpostiem vai āboliem.

Mārtiņam gaili kāvu... Deviņas sātīgas receptes Mārtiņdienas galdam

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Asinsdesas
Sastāvdaļas:
Svaigs cūkas speķis
Liellopu kauliņš buljonam
Putraimi
Cūkas asinis
Koriandrs, pipari, sāls, ķiploki
Burkāni
Sīpols
Iztīrītas cūku zarnas
Brūkleņu ievārījums
Pagatavošana:
Svaigu cūkas speķi izvāra liellopu gaļas buljonā ar garšvielām. Putraimus uzbriedina, vāra 10 līdz 15 minūtes buljonā, kurā vārījās speķis. Speķi sagriež mazos kubiciņos, liek klāt izvārītiem putraimiem. Pielej asinis. Garšai pieliek koriandru, piparus, sāli un sakapātus ķiplokus. Masu sapilda iztīrītās, izmazgātās zarnās, aizsien. Piepildītas sabaksta ar dakšiņu, lai putraimi neizbirst un apvāra verdošā sālsūdenī. Dienu pažāvē, var likt kūpināt, var cept. Ēd ar brūkleņu ievārījums.

Zoss cepetis ar skābiem kāpostiem
Sastāvdaļas:
Sviests
Cukurs
Sāls
Skābi kāposti
Zoss
Pagatavošana:
Zosi notīra, ierīvē ar sāli, piepilda ar skābiem kāpostiem, kurus iepriekš izvāra pusmīkstus, pieliekot sāli un cukuru pēc garšas. Piepildīto zosi aizšuj, liek krāsnī un cep aplaistot, līdz zoss gatava. Uz pannas, kur cepās zoss, uzlej kādu glāzi vāroša ūdens, izkāš. Sviestā vai zosu taukos sabrūnina miltus, pielej izkāsto buljonu, uzvāra un pasniedz.

Pikantā vista
Sastāvdaļas:
Skābs krējums     
Vārīta vista     
Etiķis     
Mērcei:   
Āboli   
Mārrutki   
Sāls
Pagatavošana:   
Vistu sadala gabaliņos, sakārto uz bļodas. Ābolus izcep, izberž caur sietu, pieliek sarīvētu mārrutku, krējumu, sāli un etiķi pēc garšas, sajauc un pārlej par vistu. Garnē ar aknu lodītēm, salātu lapiņām un zaļumiem.

Cepta pīles krūtiņa
Sastāvdaļas:
Sarkanais sīpols   
Liellopu gaļas buljons   
Zaļumi   
Dzērvenes    
Medus, soja    
Sarkanvīns    
Brokoļi   
Citrons   
Kartupeļi   
Pīles krūtiņa  

Pagatavošana: 
Pīles krūtiņu liek marinādē, kas pagatavota no citrona sulas, sojas un medus. Kad gaļa iemarinējusies, to apcep uz pannas un tad liek cepeškrāsnī uz aptuveni 20 minūtēm. Kartupeļus ietin follijā un arī liek cepeškrāsnī. No sarkanā sīpola, sarkanvīna un liellopu gaļas buljona pagatavo mērci.

Sarkanie kāposti ar āboliem
Sastāvdaļas:
Sarkanie kāposti   
Skābs krējums   
selerijas sakne   
Cukurs, sāls
Pagatavošana:   
Kāpostus sagriež smalki, bet selerijas sakni sarīvē, pieliek sāli un tad kopīgi ar koka stampiņu krietni sastampā. Ābolus sagriež sīkos gabaliņos, pieliek cukuru un tad sajauc visu kopā ar skābu krējumu. Garnē ar zaļumiem.

Burkānu un kāļu salāti
Sastāvdaļas:
Burkāni   
Neliels kālis   
Skābs krējums   
Cukurs, sāls   
Zaļumi
Pagatavošana:   
Notīrītus, nomazgātus burkānus un kāli sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves, sajauc, pārlej ar krējumu, kam pēc garšas pievienots sāls un cukurs, pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Vistas gaļas biezeņzupa
Sastāvdaļas:
Sīpols, garšsaknes   
Sviests       
Milti    
Salds krējums   
Olas dzeltenums   
Vistas gaļa   
Pagatavošana:
Vistas gaļu izvāra mīkstu. Sīpolus, garšsaknes kopā ar miltiem apcep gaiši brūnus, atšķaida ar nokāsto buljonu un vāra 15-20 minūtes, vēlreiz izkāš, pieliek samaltu gaļu, ar krējumu sakultu olas dzeltenumu, sāli.

Dzidrais gaļas buljons
Sastāvdaļas:
Mazliet paprikas   
Pētersīļa sakne   
Puravs, selerijas   
Burkāns   
Sīpols   
Liellopu gaļa ar kaulu   
Dilles, pētersīļi
Pagatavošana:
Aukstā ūdeni liek vārīt nomazgātu gaļu; kad tā uzvārās, rūpīgi noputo un pieliek notīrītas, uz sausas pannas mazliet apceptas garšsaknes. Vāra uz lēnas uguns, turklāt vāku uzliek tā, lai paliktu maza spraudziņa, kur izkļūt tvaikiem. Nav vēlams vārīt ilgāk par divarpus stundām, jo tad buljons kļūst negaršīgs, ar tauku piegaršu. Ja buljons uzglabājams otrai dienai, to rūpīgi izkāš caur marli, labi atdzesē, trauku pārklāj ar marli. Buljonam jābūt zeltainā krāsā ar mazām tauku pērlītēm. Liekos taukus nosmeļ. Garšai pieliek papriku, dilles, pētersīļus. Šādu buljonu pasniedz tasītēs ļoti karstu ar pīrādziņiem, grauzdētām maizītēm, gaļas pankūkām. Buljonā var likt iekšā dažādas piedevas, kuras vāra atsevišķi. Piedevas: frikadeles, putnu gaļas gabaliņi, rīsi ar putnu gaļu, risi ar tomātiem, rīsi ar šķiņķi, nūdeles ar putnu aknām, vārītas svaigas sēnes, dažādi vārīti dārzeņi, olas, olu klimpas u. c.

Kārums bērniem – cukurgailītis
Sastāvdaļas:
Uz vienu litru piena 500 g cukura
Pagatavošana:
Pienu izmaisa ar cukuru. To uz lēnas uguns vāra, līdz masa sāk biezēt. Gatavības pazīme: ja masa, iepilinot glāzē ar aukstu ūdeni, tūlīt sacietē, tā ir gatava. Tad formas trauciņus izsmērē ar sviestu un tajā salej piena - cukura masu, to atdzesē un ēd!

 

Reklāma
Reklāma