Kā mudināt bērnu lasīt grāmatas

Bērniem, kuriem patīk lasīt, ir attīstīts vārdu krājums un iztēle. Pētījumi apliecina, jo agrāk bērns iemācās lasīt, jo vieglāk viņam skolā veicas ar mācībām un izaugot ir augstāk attīstīts intelekts. Vecāki, vecvecāki, radi un draugi – jūs varat palīdzēt bērniem kļūt par dedzīgiem lasītājiem! Padomus sniedz Silvija Tretjakova, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja.

Kā lasīt? Ielieciet savā balsī visas emocijas, ko izraisa teksts. Mainiet balss toni, kad lasāt lomās.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Kā lasīt? Ielieciet savā balsī visas emocijas, ko izraisa teksts. Mainiet balss toni, kad lasāt lomās.

 

Metodes, kuras es šeit pieminēšu, neprasa īpašu papildus laiku. Tās piedāvā to laiku, ko jūs jau pavadāt kopā ar bērniem, izmantot nedaudz citādāk. Izmēģiniet dažas no šīm idejām, sāciet ar vienu vai divām un vērojiet, kā jūsu bērns reaģē! Daži bērni kļūst atsaucīgi tūlīt, citiem nepieciešams ilgāks laiks. Jūs sapratīsiet, kad ir īstais laiks turpināt un izmēģināt vēl kaut ko jaunu, lai nostiprinātu lasīšanas paradumus. Galvenais, lai jums visiem būtu prieks!

Lasiet skaļi savam bērnam! Lasiet katru dienu! Ja jūs satiekaties retāk, lasiet katru reizi, kad tiekaties. Lasīšana pirms gulētiešanas ir tradicionāls veids, kā harmoniski pabeigt dienu. 10 minūšu lasīšana dos mieru un labsajūtu jūsu ģimenei un nostiprinās labas attiecības jūsu vidū. Viena no lielākajām dāvanām, ko jūs varat pasniegt savam bērnam, ir 7 – 10 minūšu lasījums pirms miega, bet gulētiešanas laiks nav vienīgais laiks lasīšanai. Jūs varat lasīt, kad kaut ko gaidāt, piemēram, ārsta apmeklējumu poliklīnikā vai braucot sabiedriskajā transportā. Viss, kas jums nepieciešams, ir grāmata un nedaudz brīva laika. Atcerieties, ka 10 minūtes var pārvērst jūsu bērna dzīvi, padarīt to daudz interesantāku. Vecāki var lūgt vecvecākus, tantes, onkuļus un citus draugus un radus katra apmeklējuma laikā palasīt jūsu bērnam grāmatu.

 


Viena no lielākajām dāvanām, ko jūs varat pasniegt savam bērnam, ir 7 – 10 minūšu lasījums pirms miega.



Ko lasīt? 

Sāciet ar īsiem gabaliņiem – dzejolīšiem, bilžu grāmatām, pasaciņām. Vecākiem bērniem patiks stāsti par ikdienas notikumiem. Bibliotekārs bērnu nodaļā vai konsultants grāmatnīcā jums noteikti kaut ko labu ieteiks.
 

Reklāma
Reklāma


Kā lasīt? 

Ielieciet savā balsī visas emocijas, ko izraisa teksts. Mainiet balss toni, kad lasāt lomās. Bērniem patīk teatralizēts lasījums, tā viņi vēlēsies dzirdēt vienu un to pašu pasaku vairākas reizes dažādos izpildījumos.

Abonējiet bērnu žurnālus!  Lasot žurnālus, jūsu bērns labāk sapratīs, kas viņu patiešām saista un interesē. Ja bērnu interesē sports, tas var būt kāds sporta žurnāls, ko jūs abonējiet tieši viņam.


Dāviniet grāmatas! 

Ja tev pieder grāmata, tas ir lieliski. Publiskās bibliotēkas bērnu nodaļā jūs uzzināsiet, ko būtu vērts iegādāties. Apspriedieties ar sava bērna vienaudžu vecākiem par populārākajām grāmatām.

Bērnu grāmata ir mūsu pirmais kontakts ar literatūru, bezgalīgu pasauli, ar kuru saskarsimies visas dzīves garumā. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai šis pirmais kontakts ir ar īpašu rūpību izvēlēts un spēj mums parādīt, ko dod laba grāmata.

Materiāls publicēts sadarbībā ar grāmatu apgādu Valters un Rapa.