Klaudija Hēla: Ko darīt, ja bērns ļoti agri ceļas kājās

„Meitiņai tūlīt būs astoņi mēneši. Trīsarpus mēnešos viņa sāka velties, sešos ar pusi — rāpot, septiņos — sēdēt un septiņos ar pusi mēnešos piecēlās kājās. Neirologs diezgan agri meitiņai noteica paaugstinātu muskuļu tonusu plecu daļā, divas reizes jau esam izgājuši masāžas kursu (tagad gaidām trešo), apmeklējām pērļu vannas, bet nevaram no tonusa atbrīvoties. Vēlējos uzzināt, kā muskuļu tonuss ietekmē meitas attīstību. Ko vēl varam darīt?” Atbild Klaudija Hēla, Premium Medical fizioterapeite. 

FOTO: Shutterstock.com

„Iespējams, muskulatūras tonusa dēļ Jūsu meitiņa visu sāka darīt ļoti ātri. Kāpēc mums, fizioterapeitiem, tas nepatīk — it sevišķi stāvēšana tik agrīnā vecumā? Muskuļi ļauj bērnam piecelties, un viņa to dara, pateicoties muskuļiem, bet balsta aparāts un kaulu sistēma tam nav gatavi. Kauli vēl ir ļoti mīksti, un tik agrīna stāvēšana, staigāšana var ietekmēt gan pēdas, gan kājas, iespējams, arī mugurkaulu attīstību. Kauliem šo svaru grūti noturēt. Ja lielā muskulatūra ir ļoti saspringta, tā neļauj smalkajai muskulatūrai attīstīties.


Tas vēlāk var izraisīt problēmas bērnudārzā vai skolā ar rakstīšanu un vispār ar mācībām. Iesaku noteikti griezties pie sertificēta fizioterapeita, kas arī Jūs var apmācīt, kā ar bērniņu pašiem aktīvi strādāt mājās. Masāža ir pasīvs veids, kā palīdzēt bērnam, bet viņam arī aktīvi pašam jāstrādā līdzi, turklāt ikdienā, un to dara fizioterapija. Ir ļoti svarīgi, ka Jūs uzmanīgi vērojat fizioterapeita darbības un pārprasāt, ja nesaprotat, kas jums jādara mājās. Arī handlings būtu ļoti ieteicams. Pērļu vannas vietā ieteiktu labāk aiziet peldēt, bet ne nirt. Peldēšana ļoti labi attīsta visu muskulatūru, un tā arī var mazināt tonusu, ja vien bērnam šī nodarbība patīk un ūdens ir pietiekami silts!”

Reklāma
Reklāma