Romāns "Pūķa ķērājs"

Hāleda Hoseinī romāns ,,Pūķa ķērājs” (The Kite Runner) izdots 2003. gadā, un tas ir pamatoti uzskatāms par vienu no spēcīgākajiem darbiem pēdējo gadu pasaules literatūrā. Šo stāstu nav iespējams aizmirst, tā ietekme uz lasītāju sniedzas tālu pāri grāmatas lappusēm un izlasītajam vārdam. Tas ir romāns par draudzību un mīlestību, un spēku un vājumu, kas mīt katrā no mums. Tas atstāj paliekošu ietekmi katra lasītāja dvēselē.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Romāns „Pūķa ķērājs” vairākus gadus atradās pasaules ietekmīgāko visvairāk pirkto grāmatu sarakstu virsotnē. Darbs ir tulkots 40 valodās, un visā pasaulē pārdoti vairāk nekā 12 miljoni šīs grāmatas eksemplāru.

Hāleds Hoseinī – vecākais no pieciem bērniem – ir dzimis 1965. gada 4. martā Afganistānā un pirmos piecus dzīves gadus pavadījis Kābulā. Topošā rakstnieka tēvs strādāja Ārlietu ministrijā, bet māte skolā pasniedza persiešu literatūru. Tieši mātes iespaidā Hāleds jau agrā bērnībā iemīlēja persiešu dzeju un sāka rakstīt stāstus par dzīvi Afganistānā. 1970. gadu sākumā viņa tēvs tika nosūtīts darbā uz Afganistānas vēstniecību Teherānā, kur zēns papildināja savas zināšanas par klasiskās persiešu literatūras tradīcijām.

Nākamā rakstnieka turpmāko dzīvi spēcīgi ietekmējuši politiskie notikumi dzimtajā Afganistānā. Kad 1973. gadā tika gāzta 200 gadus pastāvējusī monarhija, Hoseinī ģimene joprojām mitinājās Kābulā. 1976. gadā Hāleda tēvs tika norīkots darbā uz Afganistānas vēstniecību Parīzē, un ģimene pārcēlās uz dzīvi Francijā. Zēns toreiz vēl nezināja, ka dzimto zemi viņam būs lemts ieraudzīt tikai pēc 27 gadiem. Kamēr Hoseinī ģimene dzīvoja Parīzē, komunisti pārņēma varu Afganistānā. Vairāk nekā 5 miljoni afgāņu bija spiesti pamest savas mājas un doties bēgļu gaitās. Hoseinī ģimene lūdza politisko patvērumu Amerikas Savienotajās Valstīs. 1980. gadā piecpadsmit gadus vecais Hāleds, kurš gandrīz nemaz nerunāja angliski, ieradās Sanhosē Kalifornijā un vēlāk sāka studēt medicīnu Kalifornijas Universitātē. Rezidentūru Hāleds pabeidza Kalifornijas Universtātes Medicīnas centrā un vēlāk uzsāka mediķa praksi Pasadenā. Arī, būdams ārsts, Hāleds Hoseinī turpināja rakstīt stāstus.

Jaunais rakstnieks vēlējās stāstīt pasaulei par savu dzimteni – tādu, kādu to atcerējās viņš, pirms to bija saplosījis karš un diktatūra. 2001. gadā, sievas un sievastēva mudināts, Hāleds Hoseinī nolēma mēģināt vienu no saviem stāstiem pārveidot romānā. Grāmata ,,Pūķa ķērājs” (The Kite Runner) tika izdota 2003. gadā.

Romāna panākumu iedrošināts, H. Hoseinī pēc 27 prombūtnes gadiem devās apciemot dzimto Afganistānu. Ieraudzījis izpostīto bērnības zemi, rakstnieks bija pārsteigts, taču, sajutis cilvēku sirds siltumu un viesmīlību, jutās aizkustināts. Vēl pusotru gadu pēc grāmatas publicēšanas Hāleds Hoseinī turpināja strādāt par ārstu, taču tad nolēma pārtraukt praksi. 2006. gadā rakstnieks piekrita kļūt par sūtni ANO Komisariātā bēgļu jautājumos. Strādādams šajā amatā, Hāleds Hoseinī ir palīdzējis tūkstošiem Afganistānas, Irānas un citu valstu bēgļu atrast jaunas mājas. Pēc Afganistānas apmeklējuma rakstnieks uzsāka darbu pie nākamā romāna – A Thousand Splendid Suns, kas vēstī par sieviešu skaudro ikdienu tālibu diktatūras pārņemtajā Afganistānā.

Romāns „Pūķa ķērājs” vēstī par diviem zēniem, kas gandrīz kā brāļi uzaug Afganistānā – zemē ar senām austrumu pasakām, skaistiem namiem un ziedošiem granātkokiem, kur bērni katru ziemu laiž pūķus un cilvēki seko paaudzēs izkoptām tradīcijām – pilnām aizkustinošas uzticības un cieņas. Taču diemžēl ikvienā no mums un pasaulē ap mums mīt pārāk daudz pretrunu, pārāk daudz kārdinājumu...

 

www.zvaigzne.lv

Reklāma
Reklāma