Bērni "Zelta drudzī" notērē naudu

Anitas Vilkas dēli (8 un 6 gadus veci) Zelta drudzī notērējuši ap piecpadsmit latiem, jo „onkulis televizorā solījis lielu naudu par to vien, ka viņi piezvanīšot”. Gadījumu komentē LNT, Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvji.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mammas vēstule portālam mammam.lv/tetiem.lv

„Bieži gadījies lasīt citu vecāku raizes par televīzijas saturu, kas pieejams mazajiem, — šausmu filmas, kautiņi, lamāšanās, šaušanas un citas vardarbības izpausmes. Droši vien varu atviegloti nopūsties, jo manu bērnu interese lielākoties aprobežojas ar viņiem piemērotu saturu un nav bijusi vajadzība ierobežot televīzijas skatīšanos, tomēr ir kāds izņēmums, kas mani satrauc. Tās ir televīzijas spēles, kurās vadītāji aicina zvanīt (protams, par maksu), lai laimētu lielas naudas summas. Mani puikas (viņiem ir 8 un 6 gadi) tik ļoti uzķeras uz šiem aicinājumiem, ka paši cenšas tikt pie lielās naudas. Ar vīru gan neko nebijām pamanījuši, līdz pienāca neparasti liels Lattelecom rēķins — līdzšinējo padsmit latu vietā bija jāsamaksā gandrīz 30!! Pēc rēķina izpētes sapratām, ka kāds mūsu mājās cītīgi zvanījis uz Zelta drudzi. Ātri vien noskaidrojām, kurš bijis zvanītājs un ar kādu mērķi tas ticis darīts. Puikas teica: tas vīrietis solīja lielu naudu, ja mēs tikai piezvanīsim!
Labi, ka viņi drīz vien saprata, ka ar zvanīšanu vien bagāts nevar kļūt, un meta mieru šai dārgajai nodarbei. Tomēr mums ar vīru joprojām viņiem ir jāskaidro, ka šīs spēles nav nekas vairāk kā tikai krāpšana un acu aizmālēšana. Tas, kas mani visvairāk šokē šajā lietā, ir — ka šīs spēles tiek rādītas laikā, kad bērni itin viegli piekļūst televizoram. Mēs viņiem neļaujam to skatīties vakaros, kad lielākoties programmā ir bērniem nepiemēroti raidījumi un filmas, taču nenāca ne prātā, ka dienas laikā rādītie raidījumi var būt tikpat un pat vairāk kaitīgi.

Puikas teica: tas vīrietis solīja lielu naudu, ja mēs tikai piezvanīsim!

Nesaprotu, kāpēc tad tika ieviesti kādi ierobežojumi attiecībā uz raidījumiem un filmām līdz pulksten 22, ja šajā laikā TV ekrānos redzamas azartspēles?! Ja nemaldos, spēļu zālēs ieeja ir tikai no 18 gadu vecuma, bet šo taču redz jebkurš, kuram ir tāda vēlēšanās! Manuprāt, šādas spēles vispār vajadzētu aizliegt rādīt, jo ne tikai bērnus tās slikti ietekmē. Satrauc arī šo raidījumu saturs, kas ir ļoti nepārdomāts un tendēts tikai uz peļņas gūšanu. Tajos netiek paskaidrots, ka iespējas tikt līdz spēlēšanai (nemaz nerunājot par naudas laimēšanu) ir ļoti niecīgas. Protams, liels cilvēks pats to spēj izdomāt, bet mazi bērni līdz tam neaizdomājas. Viņiem rodas iespaids, ka nauda ļoti viegli nāk, ja jau atliek tikvien kā piezvanīt. Tāpat viņi arī nerēķinās, cik liela naudas summa jāiztērē par neskaitāmajiem zvaniem.
Raidījuma veidotāji nekādā veidā neparūpējas arī par to, lai uz spēli nezvanītu nepilngadīgie. Viņi piezvana, naudiņa tiek atskaitīta, un viss. Tikai tad, ja konkrētais numurs tiek izlozēts un var piedalīties spēlē, tiek paprasīts, vai zvanītājam ir 18 gadu. To visu vajadzētu nopietnāk kontrolēt un uzraudzīt!
Ar šo vēstuli vēlos pievērst citu vecāku uzmanību šīm spēlēm. Iespējams, arī jūsu bērni tic tām muļķībām, kas tiek stāstītas aizvien uzstājīgāk. Šķiet, neviens nevēlas šīs azartspēles aizliegt pārraidīt, tāpēc mums vecākiem ir jāskaidro bērniem, ka aiz tā visa slēpjas bizness un vēlme nopelnīt arvien vairāk naudas, kamēr skatītāji no tā visa saņem tikai nelielu daļu. Tāpat uzskatu, ka atbildīgajām amatpersonām ir nepieciešams darīt ko lietas labā — ir jāregulē šo spēļu rādīšana, jāmaina to saturs vai jāaizliedz vispār! Ir jāpasargā mūsu bērni no azartspēlēm jau bērnībā, bet vecākiem vien tas reāli nav pa spēkam. Pieļauju, ka atbildīgie nemaz nav iedziļinājušies šajā jautājumā, lai izprastu TV spēļu ietekmi uz mazajiem skatītājiem. Ceru, ka lietas drīzumā mainīsies.”

Anita Vilka no Ogres

Komentē LNT pašreklāmas daļas vadītāja Inguna Sermole:


„Lai nodrošinātu to, ka spēlē Zelta drudzis nepiedalās nepilngadīgie, tiek darītas šādas lietas:
1. Katrs, kurš piezvana uz spēles tālruni, vispirms saņem informāciju par zvana cenu un noteikumiem, ka personai, kas zvana un vēlas piedalīties spēlē, ir jābūt vecākai par 18 gadiem. Šī informācija ir bezmaksas, tās skanēšanas laikā cilvēkam ir iespēja nolikt telefona klausuli, un zvanītājs netiek tarificēts. Ja persona turpina sarunu, tad, protams, zvans tiek pieņemts un tarificēts pēc spēles noteikumiem.
2. Spēles noteikumi, ka tajā drīkst piedalīties personas no 18 gadiem, ir publicētas arī veiksmes spēļu mājaslapās.


No LNT puses ir liels ieteikums pašiem vecākiem kontrolēt, ko bērni skatās un ko dara, tāpat kā viņi seko līdzi, ko bērni ēd vai ar ko spēlējas.

Reklāma
Reklāma


3. Vairākkārt spēles laikā TV ekrānos ir redzams titrs, kurā rakstīts, ka spēlē drīkst piedalīties tikai no 18 gadu vecuma.
4. Spēles laikā tās vadītāji vairākas reizes mutiski pasaka, ka spēlē drīkst piedalīties tikai pilngadīgie — tie, kas sasnieguši 18 gadu vecumu.
5. Brīdī, kad Zelta drudzis ir ēterā un spēles personāls sazinās ar konkrēto cilvēku, kurš ticis ēterā, vēlreiz tiek pārjautāts, vai viņš ir pilngadīgs.
Principā tiek darīts viss iespējamais, lai izvairītos no tā, ka spēlē var piedalīties nepilngadīgi dalībnieki. No LNT puses ir liels ieteikums pašiem vecākiem kontrolēt, ko bērni skatās un ko dara, tāpat kā viņi seko līdzi, ko bērni ēd vai ar ko spēlējas.”

Komentārs, ko saņēmām no Zelta drudža
SIA Zelta drudzis vēlas Jūs informēt par sekojošiem pasākumiem, kas ir veikti, lai izvairītos no situācijām, kad kādā no SIA Zelta drudzis organizētajām veiksmes spēlēm pa tālruni, piedalās personas, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu.

Informācija par to, ka veiksmes spēlēs pa tālruni var piedalīties (reģistrēties un laimēt) personas no 18 gadu vecuma, ir iekļauta:
   1. Izložu un azartspēļu inspekcijas apstiprinātajos noteikumos (noteikumi pieejami gan Internetā www.zeltadrudzis.lv, gan izdrukātā veidā Rīgā, Elijas ielā 17 409 kab.,
   2. Spēles noteikumu saīsinātajā versijā, kas noskaidrojama pa informatīvo tālruni 67049262;
   3. Zvanot uz SIA Zelta drudzis pa tel.67070292;
   4. Raidījuma sākumā un vairākkārtīgi raidījuma laikā raidījuma vadītājs informē, ka dalība ir iespējama tikai no 18 gadu vecuma;
   5. Raidījuma laikā vismaz 4 reizes TV ekrānā tiek  parādīti informatīvie baneri, kur tiek vizuāli norādīts, ka dalība spēlē no 18 gadu vecuma;
   6. Piezvanot uz spēles tālruni 158 vai 171, balss ieraksts informē, ka dalība spēlē ir no 18 gadu vecuma un tikai pēc šī paziņojuma beigām, ja persona nenoliek klausuli, zvans tiek tarificēts;
   7. Situācijā, kad sistēma pēc nejaušības principa izspēlē kādu no dalībniekiem, vispirms raidījuma producents, aizkadrā sazinoties ar sazvanīto spēlētāju, jautā, vai dalībnieks ir sasniedzis 18 gadu vecumu, un tikai tad, ja dalībnieks apstiprina to, ka ir vecāks par 18 gadiem, saruna tiek palaista TV ēterā;
   8. Spēles dalībniekam nav iespēju saņemt laimestu, ja tas nav sasniedzis 18 gadu vecumu, jo laimestu izmaksa notiek tikai tad, kad dalībnieks personīgi ierodas to saņemt, uzrāda personu apliecinošu dokumentu vai arī, ja summa ir līdz 100 latiem, tad atsūta iesniegumu, kur pievienota personu apliecinoša dokumenta kopija. Laimestu izmaksa 99% gadījumos notiek uz laimējušās personas norēķinu kontu kredītiestādē.

Papildus norādām, ka jebkurai personai ir iespēja savam vai bērna mobilajam tālrunim atslēgt pieeju paaugstinātas maksas, kas ir veiksmes spēlēm izmantojamie tālruņa numuri 158 un 171, telekomunikāciju pakalpojumiem. Arī  „Lattelecom” tālruņiem ir iespējams veikt šādu numuru bloķēšanu, izmantojot pakalpojumu „Parole+”, ar kura palīdzību var aizliegt noteiktu grupu no izejošajiem savienojumiem (sīkākai nformācijai):
www.lattelecom.lv/majai/talrunis/papildu_iespejas/parole_plus/
Informējam, ka SIA Zelta drudzis darbības laikā (no 2007.gada 1.decembra) nav zināmi gadījumi, kad nepilngadīgie ir bijuši laimētāji.
Precīzu atbildi esam gatavi sniegt un komentēt tad, kad saņemts iesniegums vai e-pasts no konkrēta cilvēka. Šādā situācijā varam pārbaudīt dokumentus, ierakstus, rēķinu izdrukas.
SIA Zelta drudzis izsaka gatavību uzklausīt ierosinājums, lai arī turpmāk uzlabotu sistēmu, kas liegtu nepilngadīgajiem dalību veiksmes spēlēs pa tālruni.

Komentē Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas Juridiskā departamenta direktors Jānis Ungurs:

„Prasības šāda veida interaktīvo spēļu organizēšanai televīzijā ir noteiktas Azartspēļu un izložu likumā, un tā ir veiksmes spēle pa tālruni. Šī spēle tiek organizēta, pamatojoties uz izsniegto licenci un inspekcijā apstiprinātiem spēles noteikumiem. Inspekcija kontrolē, kā tiek ievēroti šie noteikumi, un līdz šim nekādas krāpšanas (šā vārda juridiskajā nozīmē) nav konstatētas.
Noteikumos ir teikts, ka pirms katra zvana savienojuma zvanītājs tiek brīdināts, ka viņš sarunu drīkst turpināt tikai gadījumā, ja ir 18 gadu vecs, raidījuma laikā redzama „slīdošā lente” ar uzrakstu, ka nepilngadīgas personas laimestu nevar saņemt un kur var iepazīties ar spēles noteikumiem. Filtrēt zvanus tehnoloģiski nav iespējams. Tas, ko mēs esam aicinājuši darīt Patērētāju tiesību aizsardzības centram, kā arī Nacionālajai radio un televīzijas padomei, izteikt LNT brīdinājumu par to, ka raidījuma Zelta drudzis pašreklāma tiek rādīta bērnu raidījumu un seriālu laikā, piemēram, sestdienās un svētdienas, jo Azartspēļu un izložu likums paredz, ka azartspēles nedrīkst reklamēt ārpus azartspēļu norises vietas, kas šajā gadījumā ir ētera raidlaiks.”

Zelta drudža apgrozījums — ap diviem miljoniem

„Citur Eiropā šādas spēles nav pakļautas azartspēļu likumam, tās tiek uztvertas kā veiksmes spēles, atstājot katra paša ziņā — piedalīties tajās vai ne," turpina Jānis Ungurs. Latvijā šādas spēles ir jaunas un tām ir ļoti liela skatītāju atsaucība. Pērn raidījuma apgrozījums bija ap pusotru miljonu, šogad jau sasniegta divu miljonu norma, un šis cipars ataino veiktos zvanus. Ja televīzija saņem tik negatīvas atsauksmes par kādu raidījumu, prestiža jautājums būtu to pārtraukt, bet acīmredzot pieprasījums regulē piedāvājumu.
Galvenā loma, lai atturētu nepilngadīgos un vecāka gada gājuma cilvēkus no piedalīšanās šādās spēlēs, būtu jāuzņemas ģimenei un tuviniekiem, turklāt Zelta drudzis jau nav vienīgā iespēja notērēt naudu. Līdzīga situācija ir ar paaugstinātas maksas zvaniem, pasūtot spēles, melodijas un animācijas bildes telefoniem. Jebkurš cilvēks, kurš vēlas piedalīties šādās spēlēs, pirms darīt to var piezvanīt inspekcijai uz tālruni 67504955, un darbinieki ikvienam sniegs informāciju par šīs spēles noteikumiem un principiem.”

Komentē Patērētāju tiesību aizsardzības centra Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane:

„Mēs katru nedēļu saņemam vairākas sūdzības par raidījumu Zelta drudzis un citiem paaugstinātas maksas pakalpojumiem, kuru dēļ cilvēkiem ir ļoti lieli telefonrēķini. Reizēm cilvēki pat nepamana, ka tas, kam viņi piekrituši, ir maksas abonēšana. Tāpēc aicinām cilvēkus būt kritiskiem un ļoti rūpīgi izvērtēt šāda veida aktivitātes pirms iesaistīšanās.
Mēs šobrīd izvērtējam, kā traktēt un kādas sankcijas piemērot LNT par Zelta drudža pašreklāmas pārraidi ārpus šīs pārraides raidlaika, jo nav viennozīmīgas atbildes, vai konkrētajam gadījumam piemērojams TV reklāmas un pašreklāmas likums vai Azartspēļu un izložu likums. Un kas šai gadījumā uzskatāma par azartspēles norises vietu — raidījums vai televīzija? Turklāt arī pēc brīdinājuma izteikšanas pašu raidījumu jau nepārtrauks, tāpēc ļoti svarīgi pašiem vecākiem kontrolēt un informēt bērnus, lai viņi atturētos no dalības šādos pasākumos.”