Vīrietis pirmsdzemdību kursos. Jautri novērojumi

"Pirmsdzemdību kursu pirmajā nodarbībā visi savstarpēji iepazīstas - bet tikai ar vārdiem, it kā visi atrastos anonīmo alkoholiķu sanāksmē. "Mani sauc Markuss..." (milzīga pauze, lai saņemtu dūšu) "... un es gatavojos kļūt par tēvu."" - Tā Markusa Berkmana grāmatā Tu būsi tētis sākas novērojums par pirmsdzemdību kursiem.

Vīrietis pirmsdzemdību kursos. Jautri novērojumi

FOTO: Shutterstock.com

Patiesībā jūs tikpat labi varētu atrasties kādā anonīmo alkoholiķu sanāksmē, lai gan tad būtu lielākas iespējas tikt pie dzeramā. (Ņem vērā, ka sesijas beigās neviens neteiks: "Kurš piebiedrosies vienam maziņajam krodziņā aiz stūra?" Tiktu sarauktas uzacis un izdvestas naidpilnas nopūtas. Šī ir sieviešu teritorija, tādēļ tev jāuzvedas pēc labākajiem priekšrakstiem.)

Vairumam klātesošo vīriešu galvā šaudās viena vienīga doma: vai man patiešām jāatrodas šeit?

Pārlaid ašu skatienu telpai! Ne visus vīriešus var viegli sadalīt kategorijās, bet šo grupu varēs.

•    Sajūsminātais kungs. Viņš uzklausa ikvienu vārdu un raksta milzums piezīmju. Viņš ar sievu Džeinu (vai Rebeku) ik pēc astoņām minūtēm mīloši ieskatās viens otram acis, lai pierādītu ikvienam, cik ļoti tie arvien vēl mīl. Ceturtdienu vakaros viņam tuvējā motelī ir vētrainas dzimumattiecības ar meiteni no mārketinga nodaļas.

•    Aizņemtais kungs. Viņš liek saprast, ka tikko kā ieradies no svarīgas sapulces, un dod mājienu, ka viņam pēc kursiem nekavējoties jādodas uz vēl vienu. Tas ir tikai paradums, jo viņš un viņa sieva īstenībā ir nodomājuši doties mājās un pasūtīt ēdienu ar kariju. Vīrietis nāk tieši no darba, laiku pa laikam klusītēm atraugājas un reizēm uzdod stūrgalvīgus jautājumus pirmsdzemdību kursu pasniedzējam, lai pierādītu citiem vīriešiem, ka viņš ir pārāk svarīga persona, lai bez iebildumiem paklausītu. Viņš atsakās izslēgt mobilo telefonu un, kad atsaucas uz zvanu, izliekas, ka zvanītājs ir no Ņujorkas. Dzemdību laikā viņš kļūs vai slims no bailēm un pie pirmās izdevības metīsies uz kādu svarīgu sapulci.

•    Jauneklīgais kungs. Viņš un viņa sieva Jauneklīgā kundze ir jaunākie cilvēki šajā telpā un paši to apzinās. Jauneklīgā kundze rūpīgi klausās un cenšas neraudāt. Jauneklīgais kungs, kurš arī cenšas neraudāt, skatās uz savām pēdām un runā ļoti maz. Viņš apēdīs divas trešdaļas no šokolādes cepumiem.

•    Vecais kungs. Viņš to visu pieredzējis jau iepriekš. Tā var būt viņa otrā sieva vai pat trešā. Viņš labprāt dalās savā ievērojamajā pieredzē ar ikvienu, kas to palūdz. Ja neviens nelūdz, viņš dalās tik un tā. Jaunā sieva raugās viņā ar apbrīnu. Pirmsdzemdību kursu pasniedzējs pacietīgi gaida, kad viņš pārstās runāt. Vēlāk vairs ne tik pacietīgi. Vienīgais, ko Vecais kungs nepasaka, ir tas, ka viņam kopš 1986. gada ar likumu ir aizliegts tikties ar pirmajiem bērniem.

•    Rūdītais kungs. Atšķirībā no pārējiem klātesošajiem vīriešiem Rūdītais kungs ir izstrādājis metodi, kā tikt ar šo darbu galā, tādēļ jau viņš ir Rūdītais kungs. Rūpīgi klausīdamies, gudri mādams, reizēm piedāvādams inteliģentas piezīmes, Rūdītais kungs, šķiet, drosmīgi pieņēmis savu likteni. Bet patiesībā viņš uzskata, ka ir ģērbies labāk nekā visi šie pārējie vīrieši un ir krietni vien rūdītāks. Iespējams, viņš ar savu partneri dodas mājās, kur klaigā un strīdas līdz pat rīta gaismai, bet to jūs nekad neuzzināsiet.

•    Kungs, kura tur vispār nav. Viņš vienreiz ap trešo nedēļu uzrodas, tad pazūd uz ilgu laiku. Visi pārējie vīrieši ienīst viņu līdz mielēm. Bērna māte pastāsta grupai, ka viņš ir devies tālā un svarīgā komandējumā. Īstenībā viņš atrodas mājās pie sievas.

Reklāma
Reklāma

Vairumam klātesošo vīriešu galvā šaudās viena vienīga doma: vai man patiešām jāatrodas šeit? Uz šo jautājumu nav iespējams atbildēt. Ja nu vienīgi tavai sirdsapziņai būs kaut kas sakāms par to. Arī bērna mātei par šo jautājumu ir savs viedoklis. Bet, ja tev kaut nedaudz interesē notiekošais, pirmsdzemdību kursi var būt ļoti noderīgi. Pirmo pārsteigumu sagādās milzīgais informācijas apjoms, kas jāiekaļ galvā. Tu aši aptversi, ka par dzemdībām nezini gandrīz neko, turklāt, lai cik arī tu šajos kursos uzzinātu, ar to var nebūt gana. Tas ir kā tajos sapņos, kuros tu sēdi eksāmenā, bet nezini nevienu atbildi, jo kāda iemesla dēļ neesi piedabūjams studēt. Bailes tikt pieķertiem moka vairumu pieaugušo, īpaši tos, kuri līdz šim nav pieķerti. Vecākiem, skolām, universitātēm, darba devējiem un draudzenēm tas nekad nav izdevies! Varbūt dzemdības ir tava Vaterlo kauja (1815. gadā notikusī kauja, kurā Napoleons Bonaparts cieta sakāvi (Tulk. piez.)).


Fragments no apgāda Zvaigzne ABC izdotās Markusa Berkmana grāmatas:Tu būsi tētis