Rotaļas un spēles bērniem no viena līdz diviem gadiem

Vecumā no viena līdz diviem gadiem bērns arvien aktīvāk un ar lielāku ieinteresētību pēta visu, kas viņam apkārt. Viss ir līdz sīkumiem jāpārbauda un jāizstudē. Lai arī mazulis paliek arvien patstāvīgāks, viņš vēl nav spējīgs pats uzsākt konkrētas rotaļas vai aktivitātes. Šajā vecumā bērna raudāšanas un kašķēšanās iemesls ir garlaicība. 

Palīdziet bērnam uzsākt kādu interesantu rotaļu, un visi kašķi būs izgaisuši kā nebijuši.

FOTO: Shutterstock.com

Palīdziet bērnam uzsākt kādu interesantu rotaļu, un visi kašķi būs izgaisuši kā nebijuši.

Lēkāšana
Ne visi bērni paši no sevis iemācās lēkāt, bet tā ir viena no tām lietām, kas viņam šajā vecumā būtu jāapgūst. Ja jums ir liels un labs gultas matracis, ļaujiet bērnam lēkāt pa to. Lēkāt var arī uz grīdas pa spilveniem, pļavā, smiltīs, sporta zālē uz atsperīga paklāja vai batuta.

 

Ķeršana
Ja arī bērns vēl neprot staigāt, bet tikai rāpo, viņu noteikti ļoti uzjautrinās ķeršana. Mēģiniet skriet bērnam pakaļ un uzmundriniet viņu bēgt prom. Kad bērns jau būs sapratis rotaļas būtību, viņš pats atrāpos pie jums un smejot ātri rāpos prom, atskatīdamies uz jums, lai pārliecinātos, ka dzenaties pakaļ.

 

Reklāma
Reklāma

Dziedāšana
Dziedāšana šajā vecumā joprojām ir aktuāla. Pamazām tā sāk kļūt interesantāka arī vecākiem, jo tās dziesmas, kuras bērns ir dzirdējis ļoti daudzas reizes un kuru teksti nav pārāk sarežģīti, viņš pamazām sāk dziedāt pats.

Palīdzēšana mājas darbos
Vecumā no viena līdz diviem gadiem bērns jau var sākt palīdzēt dažādos mājas darbos. Raugoties vecāku acīm, šādas bērna aktivitātes par palīdzību saukt nevarētu, jo pat visvienkāršākais process aizņem vismaz divtik ilgu laiku, un pēc tam vēl seko neizdarītā paveikšana līdz galam, tīrīšana un tamlīdzīgi. Bet, atcerieties, ka iesaistot bērnu mājas darbos, viņš jutīsies tikpat “svarīgs” kā vecāki, bet jūs savukārt būsiet aktīvi pavadījuši laiku kopā ar savu mazuli un kaut ko viņam iemācījuši. Jo ātrāk bērns saprot un iemācās, ka viņš ir ģimenes loceklis ar saviem pienākumiem, nevis tikai persona, kuru visi apkalpo, jo labāk.
Šajā vecuma posmā bērns var palīdzēt ar ļoti daudzos mājas darbos
•    salikt netīrās drēbes veļas mašīnā;
•    izņemt izmazgāto apģērbu no veļas mašīnas;
•    klāt galdu, uzliekot uz tā, piemēram, savu un mazāko brāļu un māsu neplīstošos šķīvjus un krūzes;
•    pēc ēdienreizes aiznest savus tukšos traukus uz virtuvi;
•    palīdzēt sakārtot savas rotaļlietas;
•    slaucīt putekļus;
•    saslaucīt izlietu pienu vai ūdeni;
•    ņemt no groza vai maisiņa kartupeļus un dot mammai vai tētim tīrīt;
•    ar karoti blodiņā maisīt marinādi, auksto mērci, pankūku mīklu utt.

Ģimenes albums
Šajā vecumā bērniem ļoti patīk skatīties fotogrāfijas, it īpaši, ja tajās redzami labi pazīstami cilvēki. Lai nebūtu žēl sabojāt grezno albumu, nopērciet vienkāršu neliela izmēra fotoalbumu un salieciet tajā visu ģimenes locekļu uzņēmumus. Varu garantēt, ka bērnam šis fotoalbums kļūs par mīļāko grāmatu un viņš to šķirstīs ļoti bieži. Aplūkojot ģimenes locekļu fotogrāfijas, māciet bērnam bildēs redzamo cilvēku vārdus. Es šādu albumu meitai izveidoju jau viņas pirmajā dzīves gadā, un viņa ļoti ātri iegaumēja visu ģimenes locekļu vārdus.

Vienkāršas puzles
Puzles bērna attīstībai ir ļoti noderīgas, un jau no gada vecuma bērns var sākt ar tādām spēlēties. Bērna pirmajai puzlei būtu jābūt, piemēram, koka dēlītim, kurā ir izgriezti dažādi lieli un vienkārši motīvi. Bērna vienīgais uzdevums ir atrast, kurā vietā atbilstošais motīvs “dzīvo”. Lai bērnam būtu vieglāk ar šādu puzli spēlēties, izvēlieties tādas, kuru gabaliņiem ir tureklīši.

Avots: Zaiga Strutmane. Ikdiena ar mazuli. Jumava, 2008.