Veģetāriete ar pieredzi Līga Andžāne: "Veģetārisms nav šķērslis veselīgai grūtniecībai. Tikai jāzina, ko un kā ēst"

Kad gaidīju bērniņu, biju veģetāriete jau nepilnus 15 gadus un savus ēšanas paradumus būtiski nemainīju arī grūtniecības laikā. Veģetārisms nav šķērslis veselīgai grūtniecībai. Ir tikai jāzina, ko un kā ēst, lai neapdraudētu topošā mazuļa veselību. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ēdu veselīgi jau laikus
Mātes un bērna veselību ietekmē mūsu ēšanas paradumi ne tikai grūtniecības laikā, bet arī pirms tās iestāšanās. Es ēdu veselīgi arī, pirms paliku stāvoklī, lai organisms būs uzkrājis barības vielas, kas vajadzīgas augļa pilnvērtīgai attīstībai. (Barības vielu trūkums augli visvairāk ietekmē grūtniecības pirmajos mēnešos, kad mātes miesās noris visstraujākā attīstība). 

Nepiekrītu teicienam, ka grūtniecei jāēd par diviem. Saskaņā ar uztura speciālistu sacīto veselai topošajai māmiņai ik dienas papildus nepieciešamas tikai 200–300 kalorijas. Ja izjutu palielinātu apetīti, ēdienreižu starplaikos uzkodu brokastu pārslas, riekstus, žāvētus augļus, sēklas un jogurtu, gatavoju sātīgus augļu kokteiļus. Grūtniecības laikā bieži ēdu kartupeļus, kurus iepriekš (un tagad) ikdienā tikpat kā nepatērēju. Vienkārši gribējās, un es klausīju organisma iekšējai balsij. Pirmos sešus mēnešus man absolūti nekārojās saldumu, savukārt pēdējo trīs mēnešu laikā nespēju iedomāties pusdienas bez deserta.

Olbaltumvielas
Olbaltumvielas atrodamas govs un sojas pienā, sierā, olās, tofu, graudaugu pārslās, riekstos, brūnajos rīsos un pākšaugos. Iekļaujot ēdienkartē šos produktus, ar olbaltumvielu uzņemšanu veģetārieti nebūs nekādu problēmu. No šiem produktiem es nelietoju ne pienu, ne olas, taču pat tas neradīja nekādus draudus manai grūtniecībai.

Grūtniecības laikā bieži ēdu kartupeļus, kurus iepriekš (un tagad) ikdienā tikpat kā nepatērēju. Vienkārši gribējās, un es klausīju organisma iekšējai balsij.

Reklāma
Reklāma


Dzelzs
Dzelzs grūtniecības laikā jāuzņem arvien vairāk, jo īpaši grūtniecības beigu posmā. Dzelzs trūkums organismā var skart gan veģetārietes, gan sievietes, kas gaļu ēd, taču veģetārietēm jābūt īpaši uzmanīgām, jo dārzeņos atrodamais dzelzs organismā tik labi neuzsūcas. 

Labs dzelzs avots veģetārietēm ir pilngraudu pārslas, pākšaugi, zaļie dārzeņi un žāvēti augļi. Dzelzs labāk uzsūksies, ja paralēli lietosi produktus, kas satur C vitamīnu (svaigi augļi un dārzeņi). Tēja satur tanīnu, kas var kavēt dzelzs uzsūkšanos, tāpēc tēju nevajadzētu dzert stundu pirms un pēc maltītes.
Manas analīzes rādīja, ka dzelzs līmenis ir normas robežās, tiesa, tuvāk normas apakšējai robežai, tāpēc ginekoloģe ieteica lietot dzelzs preparātus. Man tie gaužām nepatika — ne tabletēs, ne šķidrā veidā, jo radīja aizcietējums, tāpēc lietošanu pārtraucu. Atkārtotās analīzes bija labas, tāpēc par dzelzi vairs neuztraucos.

Kalcijs un D vitamīns
Grūtniecības laikā organismam nepieciešama papildu kalcija deva, jo īpaši beigu posmā, kad stiprinās bērniņa kauli. Veģetārietēm, kas uzturā lieto maz piena produktus (vai nelieto vispār), der apdomāt, vai nevajadzētu uzņemt papildu kalcija devu. Zināju, ka barošu bērniņu ar krūti, tāpēc jau no pašiem grūtniecības pirmsākumiem lietoju kalcija tabletes.
Labs kalcija avots ir zaļie dārzeņi, mandeles, sezama sēklas, govs piens, tofu, siers, jogurts, pilngraudu pārslas un pākšaugi.
D vitamīns ir svarīgs kalcija uzsūkšanās procesā un to var iegūt, sauļojoties, ēdot sviestu, margarīnu un citus piena produktus.

Folijskābe
Folijskābe ir viens no B vitamīniem, kas grūtniecības laikā nepieciešama palielinātā daudzumā. Folijskābes trūkums var radīt iedzimtus defektus, tāpēc šo preparātu iegādājos aptiekā un sāku lietot vēl pirms plānotās grūtniecības, tā sacīt, jau mēģinājumu procesā. Folijskābe atrodama spinātos, zaļajos salātos, augļos, zemesriekstos, saulespuķu sēkliņās, rauga ekstraktā un pilngraudu pārslās.

B12 vitamīns
B12 vitamīns ir svarīgs augļa augšanai un attīstībai. Ja uzturā pietiekami daudz lieto piena produktus un olas, veģetārietēm nevajadzētu saskarties ar īpašām problēmām. Atsevišķi veģetāriešu produkti, piemēram, sojas piens un citi sojas produkti, ir speciāli bagātināti ar B12 vitamīnu. Tā kā es nedzeru pienu un neēdu olas, iegādājos aptiekā B vitamīnu kompleksu.

 Autore: Līga Andžāne, mammam.lv/tetiem.lv