Vārdi ievaino! Vai tādus esi teicis savam bērnam?

Runājot par vardarbību pret bērniem, pieaugušie bieži vien aizmirst vai nemaz neiedomājas, ka tikpat spēcīgi kā sitiens bērnu var sāpināt arī vārdi.

Tikpat viegli, kā vari ievainot un sāpināt savu bērnu, tu vari arī viņam palīdzēt, uzmundrināt, sniegt atbalstu, celt viņa pašapziņu.

FOTO: Shutterstock.com

Tikpat viegli, kā vari ievainot un sāpināt savu bērnu, tu vari arī viņam palīdzēt, uzmundrināt, sniegt atbalstu, celt viņa pašapziņu.

Vai tavam bērnam nācies dzirdēt kādu no šīm frāzēm: „Vai tu esi stulbs/debils? Tu nu gan esi nejēga! Tu neko nevari izdarīt pareizi! Tev neko nevar uzticēt! Kāpēc tu neko nevari izdarīt, kā vajag?!” Ja atbilde ir — jā, tas nozīmē, ka tavs dēls vai meita, dzirdot šos vārdus, ir cietis no emocionālas vardarbības.
 

Pāridarījumi ar vārdiem nav pamanāmi, kā sitienu pēdas, bet vārdi spēj nežēlīgi sāpināt un ievainot bērnus no iekšpuses. Bērns notic, ka tas, ko pieaugušie saka, ir patiesība. Un, ja tu savam bērnam paud: „Tu esi stulbs! Tu neko nevari izdarīt kā nākas!” — viņš to pieņem kā patiesību un tieši tā arī jūtas. Krītas bērna pašapziņa, var pasliktināties sekmes skolā. Bērnam, kurš cietis no emocionālas vardarbības, var būt grūtības sadraudzēties un veidot attiecības ar vienaudžiem. Bērns var justies vientuļš, nelaimīgs un nomākts. Viņam var būt slikta uzvedība, viņš var ievainot sevi un izrādīt agresiju pret citiem.
 

Labie vārdi

Vārdiem ir arī pretēja ietekme. Tikpat viegli, kā vari ievainot un sāpināt savu bērnu, tu vari arī viņam palīdzēt, uzmundrināt, sniegt atbalstu, celt viņa pašapziņu. Bērnam ir svarīgi justies droši un sajust, ka viņš tiek mīlēts un ir vērtīgs. Viņam ir jāzina „es to varu”, nevis „es to nevaru”. Cik vien bieži iespējams, saki saviem bērniem, ka mīli viņus.
 

Reklāma
Reklāma

Saki bērnam biežāk:

  • Tu vari to izdarīt!
  • Tu esi malacis!
  • Tu esi brīnišķīgs!
  • Es lepojos ar tevi!
  • Lielisks darbs!
  • Tu man ļoti palīdzēji!
  • Es nevarētu to paveikt bez tevis!
  • Es tevi mīlu!

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Džimbu (portālu bērna drošībai: www.dzimba.lv)