Pilsētnieks laukos

Mēs ar Luetu (3g.) nupat kopīgiem spēkiem esam izkrāvuši manis sapļauto zāli kamieļu barotavās, un braucam uz lamu un alpaku meiteņu aploku, kad mana jaunākā domīgi ierunājas:
- Tēti?
- Jā, meitiņ?
- Paldies, ka tu pabaroji manus kamielīšus!

Foto no personīgā arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no personīgā arhīva

Tas bija viens no iemesliem, kādēļ es biju nolēmis šo vasaru pavadīt citādi, nekā ierasts. Iespēja manām meitām iepazīties ar dabu klātienē, izjust piederību tai, un mācīties uzņemties atbildību par mazākajiem brāļiem. Lai gan - kādi tur mazākie brāļi - pat dienu veca lamiņa ir Luetas augumā :)

Dienu veca lama un trīsgadīgā Lueta.

Pēdējās divas vasaras mēs īrējām māju ar mauriņu Mellužos. Lieliska vieta, skaista māja, jūra, bet... Dārga īre + ceļš + ēšana + Jūrmalas caurlaides utt. Tādēļ šogad doma bija - kā vasaru pavadīt lētāk un jautrāk? Kā izdarīt tā, lai katra diena atkal nesākas ar mokošo - kur lai aizbraucam, ko lai padaram? Man gribējās vismaz uz atvaļinājuma laiku nomest menedžera mundieri un nejusties vainīgam par to, ka atkal Sarmītei (mana sieva) brīvdienas jāplāno manā vietā ;) Turklāt - esošā ekonomiskā situācija... Doma - nopelnīt ģimenei pārtiku (ja nu kas), mani sāka vajāt jau ziemas beigās. Maijā sāku meklēt kādu zemnieku saimniecību, kurā man būtu iespēja pastrādāt par vēdertiesu un pajumti sev un ģimenei. Un, tā kā man pašam savu lauku māju nav, meklēju kādu, kurš būtu gatavs tādam pilsētas sprukstiņam palīdzēt.

Lauku darbi.
Kristaps Blaus bija tas trakais, kurš noriskēja lamas un kamieļus ievest Latvijā un palaist dzīvot brīvai dabai maksimāli pietuvinātos apstākļos - bez siltinātām mājvietām vai speciālas barības nodrošināšanas. Rakšos, netālu no Cēsīm, dzīvo nu jau 22 lamas (jaunākajai - Kamilla Jautrīte piedzima 19. jūlijā), gvanako un alpakas (sk. pūdeļveidīgi cirptās radības) un 4 divkupru kamieļi (kaut kad tūdaļ arī vienīgajai kamieļmammai gaidāms mazulis!). Ā - vēl 2 briāri (tos kāds vīrs bija pametis likteņa varā) un 3 aitas (dāvana no kaimiņu aitkopes).


















Valda meitas rūpējas par lamām.

Viss būtu pavisam skaisti, bet manu sievu Sarmīti sākumā šāda ideja nemaz neiepriecināja, jo viņa ļoti skaidri iztēlojās situāciju, kurā es arī atvaļinājumā strādāšu, bet viņa arī atvaļinājumā pieskatīs bērnus :) Labi, ka man ir mana mamma, kurai ir gan vairāk pacietības, gan pieredzes bērnu audzināšanā... Tagad mums ir kompromiss - Sarmīte nedēļu dzīvo pa Rakšiem, bet nedēļu cīnās ar savu topošo biznesu pa galvaspilsētu. Bet par bērniem varu teikt, ka vietā, kur ir tik daudz ko darīt, un par ko rūpēties, viņi nav nemaz tik ļoti jāpieskata. Vienkārši jāpatur acīs. Vai ne? :)


Pilsētnieks laukos.

Autors:

Valdis Melderis

,

Reklāma
Reklāma

Radio Skonto

programmu direktors, raidījuma Mans Mazais vadītājs un trīs meitu tēvs