Pieredze: kā es gāju dzimumzīmes pārbaudīt

Ārsti tik bieži brīdinājuši par ādas vēža laicīgas diagnostikas nozīmi, ka arī es kādā brīdī labākam miegam nolēmu – jāiet pārbaudīties. 

Kādu laiku likos mierā, taču jautājums, vai dzimumzīmes ir vienkārši dzimumzīmes, līdz galam nepameta.

FOTO: Shutterstock.com

Kādu laiku likos mierā, taču jautājums, vai dzimumzīmes ir vienkārši dzimumzīmes, līdz galam nepameta.

Audra ŠauereTas notika pirms aptuveni gada. Tā kā līdz tam nebija vajadzības dermatoloģijas jomā, izvēlējos speciālistu pēc pieejamības principa. Lai arī ģimenes ārsti pie ādas speciālista dod nosūtījumu, nolēmu savējo ar šādu lietu netraucēt, jo ziemas laikā viņai daudz akūtāki pacienti par mani. 

Noteiktajā laikā devos pie dermatoloģes, kura ātri vien iegrima dzimumzīmju fotografēšanas procesā ar telefonu, kam pievienots tāds kā palielināmais stikls. Piedodiet, galīgi neorientējos jaunākajās medicīnas tendencēs – varbūt tās ir absolūti advancētas tehnoloģijas, bet līdz galam mani nepārliecināja. Varbūt pie vainas bija speciālistes nevēlēšanās ielaisties sarunā. Pēc gada jānākot atkal, tad varēšot kaut ko salīdzināt un kaut ko secināt. Līdz tam, lūk, daži krēmu paraudziņi, ko var smērēt uz ādas. Vai ir kādas aizdomīgas vietas? Pēc gada pateiks. Starp citu, vizītes cena 25 eur. 

“Šis man pārceltais datums, neesmu savā kabinetā – dermatoskopa nav,” nopūtās daktere, kad izstāstīju savu vajadzību.


Kādu laiku likos mierā, taču jautājums, vai dzimumzīmes ir vienkārši dzimumzīmes, līdz galam nepameta. Īpaši šīs vasaras noslēgumā, kad dažas reizes sanāca apdedzināties saulē. Nolēmu pie dermatologa doties vēlreiz. Taču šajā reizē palūdzu ģimenes ārstei nosūtījumu un padomu, pie kura cita speciālista pierakstīties. Ģimenes ārste nosauca vairākus, piebilstot, ka pierakstoties jāpārvaicā, vai vizītes laikā speciālistei būtu pieejams dermatoskops. 

 

Zvanīju, vaicāju par dermatoskopu, pierakstījos. Tuvojoties vizītei, saņēmu zvanu no poliklīnikas – speciāliste apslimusi, varot piedāvāt citu datumu. Vienojāmies. Atnācu jaunajā datumā. “Šis man pārceltais datums, neesmu savā kabinetā – dermatoskopa nav,” nopūtās daktere, kad izstāstīju savu vajadzību. Bet varot paskatīties un dzimumzīmes nosaldēt. Pirmās dzimumzīmes nosaldēšana ar šķidro slāpekli 8 eur, katras nākamās – 5 eur. Ar ārsta nosūtījumu (4,27 eur) vien parunāšanās. No vienas puses saprotu – dzimumzīmju noņemšana ir vairāk estētiska padarīšana, “lai pludmales sezonā smuki” – par to tad kādu papildus naudu iestāde varētu prasīt.  

 

Reklāma
Reklāma

Ar dakteri sarunājām tikties pēc mēneša vēlreiz, kad viņa būs savā kabinetā kopā ar dermatoskopu. Pirms vizītes kasē samaksāju pacienta iemaksu 4.27 eur. Kad beidzot tiku kabinetā, ārste nopūtās: “Jums taču vajadzēja samaksāt par dermatoskopa izmantošanu – 21 eur. Pacienta iemaksa ir tikai par vizīti.” Un ir papildus iespēja – dzimumzīmes noņemt ar lāzeri – pirmo par 35 eur, katru nākamo, ja pareizi atceros, par 17 eur. Laipni atteicos, man tikpat laipni piedāvāja vēlreiz. 

 

Es būtu bijusi daudz priecīgāka, ja par to mani būtu brīdinājuši, kad zvanīju, lai pierakstītos. Vai vismaz brīdī, kad stāvēju pie kases lodziņa pirmajā reizē. Un vienlaikus no sirds biju priecīga, ka man ir ģimenes ārsta nosūtījums, kas ļauj sasveicināties ar speciālistu mazliet lētāk. 

 

 

 

Foto: Agnese Kūliņa-Priede