Ikdienā ar bērniem "čato" 45% daudzbērnu vecāku Vidzemē

Starp darbu, skolu, pulciņiem un citām nodarbēm izsekot līdzi bērnu gaitām un būt klāt ikdienas priekos un ķibelēs ne vienmēr ir viegls uzdevums

Ikdienā ar bērniem čato 45% daudzbērnu vecāku Vidzemē

FOTO: Shutterstock.com

Starp darbu, skolu, pulciņiem un citām nodarbēm izsekot līdzi bērnu gaitām un būt klāt ikdienas priekos un ķibelēs ne vienmēr ir viegls uzdevums vecākiem, īpaši tad, ja uzmanība jāsadala starp trīs un vairāk atvasēm.

Lai veltītu bērniem uzmanību arī laikā, kad nav iespējas būt blakus, teju puse daudzbērnu ģimeņu vecāku Kurzemē un Latgalē ikdienā ar bērniem sazinās arī WhatsApp, Facebook Messenger vai citās saziņas lietotnēs, savukārt gandrīz ceturtā daļa vecāku visos Latvijas novados izveidojusi ģimenes grupu kādā no lietotnēm, noskaidrots unikālā pētījumā, ko veikusi Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm kopā ar Sabiedrības integrācijas fondu.


72% daudzbērnu ģimeņu vecāku Latvijā atzīst, ka salīdzinājumā ar laiku, kad ģimenē auga viens vai divi bērni, veltīt pietiekami daudz uzmanības katram no bērniem ir grūtāk, tādēļ ikdienas komunikācijā ģimenes aktīvi izmanto dažādus saziņas veidus. Vēl joprojām galvenais saziņas rīks ģimenēs ir telefons, un aktīvi ar bērniem sazvanās daudzbērnu vecāki Kurzemē un Latgalē, bet nedaudz retāk šādu ikdienas komunikāciju izvēlas kuplās ģimenes Zemgalē un Vidzemē. Līdz ar mobilo telefonu ienākšanu gandrīz izzudis ieradums atstāt ar roku rakstītas ziņas. Vien desmitā daļa daudzbērnu ģimeņu novados viens otram atstāj rakstiskas papīra zīmītes, lai informētu par savām dienas gaitām vai atgādinātu par kopīgiem ģimenes plāniem.


Ziņapmaiņas programmas visvairāk lieto tieši pusaudži, tomēr arī vecāki arvien biežāk virtuālo vidi atzīst par labāko iespēju “būt blakus” bērniem ikdienas gaitās. Iespēja ātri uzrakstīt tekstu, pievienot emociju bildīti jeb "emoji", uzņemt un nosūtīt fotogrāfijas un video, pielāgojoties bērnu un jauniešu virtuālajai “dzīvei”, šobrīd aktīvi izvēlas arī kuplo ģimeņu vecāki, tādējādi spējot vienlīdz aktīvi veltīt uzmanību un sekot līdzi visu atvašu dienas notikumiem. Pasaulē populārākās saziņas aplikācijas WhatsApp un Facebook.com  izmanto teju puse vecāku Kurzemē un Latgalē, kamēr 45% Vidzemē un 44% Kurzemē. Vairāk nekā puse vecāku, kurās aug trīs un vairāk bērnu vecumā no 11 gadiem, šādi sazinās koordinējot bērnu ikdienas gaitas. Tostarp ceturtā daļa vecāku novados izveidojuši ģimenes grupu kopīgai saziņai. Izņēmums ir vien Latgale, kur šādu komunikācijas iespēju lieto tikai 15% daudzbērnu ģimeņu vecāku. Īpaši aktīvi grupu sarunas izmanto ģimenes, kurās aug pieci bērni. 

Reklāma
Reklāma
Saziņa - infografiks


Viedtelefonos izmantojamās saziņas lietotnes ir kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu lielākajai daļai kuplo ģimeņu. Tomēr sarakstīšanās ar īsziņām jeb SMS nav zaudējusi aktualitāti. Visbiežāk īsziņas izmanto daudzbērnu ģimenes Kurzemē – gandrīz puse, visretāk – tikai nedaudz vairāk nekā trešā daļa – Vidzemē. 


Turpinot īstenot dažādus atbalsta risinājumus Latvijas ģimeņu laimes veicināšanai, Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm uzsākusi sadarbību ar Sabiedrības integrācijas fonda īstenoto valsts atbalsta programmu "Latvijas Goda ģimenes apliecība "3+ Ģimenes karte"", lai daudzbērnu ģimenēm nodrošinātu iespēju saņemt 50% atlaidi visiem Amigo pēcapmaksas tarifu plāniem. 


Pētījumu ar mērķi iepazīt daudzbērnu ģimeņu ikdienu – gan tās emocionālo, gan praktisko pusi  un apkārtējo attieksmi, marta beigās īstenoja Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm un Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Kopumā  aptaujā piedalījās 3837 vecāki ar trim vai vairāk bērniem no visiem Latvijas reģioniem jeb teju 10% Latvijas daudzbērnu ģimeņu.