Aiziet un uzzināt, kāds ir Kaiju karalienes noslēpums

Latvijas leļļu teātra izrāde "Kaiju karalienes noslēpums" sākas ar brīnišķīgi veidotu daudzdzīvokļu mājas atveidojumu (tiešām gribas uzteikt skatuves noformējumu!) - kaimiņš dzenā kaķi (tas izskatījās gandrīz īsts!), bērns lēkā pa istabu, vēl kāds skatās televizoru. Pāri šiem ikdienišķajiem trokšņiem un kņadai - kaiju brēcieni rīta agrumā. 

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Ikviens, kurš dzīvo vai ir dzīvojis daudzdzīvokļu namā, šajā ainā pasmaidīs, jo ieraudzīs sevi, kaimiņu tanti vai bērnu, kurš skaļi skrien pa kāpnēm. 

Tālāk izrāde mums stāsta, ka vienā no dzīvokļiem dzīvo Renāte. Viņa ir parasta, nīgra kaimiņiene, kura necieš daudzas lietas šajā pasaulē, bieži raksta sūdzības pilsētas domei un pukst par skaļām bērnu čalām. Viņu īpaši nomoka kaiju ķērcieni, kas nez kādēļ uzbāzīgi atskan tieši viņas pagalmā. Kāda Renāte ir patiesībā? Varbūt viņa ir vienkārši noburta? To izrādes gaitā uzzina, gan mazais, gan lielais skatītājs. 

Kaiju karalienes noslēpums

Izrādes anotācijā rakstīts, ka iestudējums paredzēts bērniem no četru gadu vecuma. Lai arī izrādes darbība ir izteiksmīga un iespējami neskaidrās vietās darbojas teicējs, bērni starpbrīdī nemitējās vaicāt - kāpēc izrādes varoņi runāja nesaprotamā valodā. Un tiešām - varoņi runāja samaisītā latviešu, vācu un, iespējams, pašdomātā frāžainā valodā, kas vairāk saprotama šķita pieaugušajiem. Tajā pašā laikā nelikās, ka tas bērniem traucētu uztvert saturu. Noels, kuram tagad ir 7 gadi, arī atzīmēja, ka valoda bijusi jocīga, taču visu sapratis. Viņam ļoti patika akordeona spēlētājs un notikumi ap šo mūzikas instrumentu. Viņa vērtējums par izrādi - ļoti laba. 

Kaiju karalienes noslēpums

Izrāde kopumā ļoti dinamiska ar bērnu izrādēs neiztrūkstošiem kritieniem, kliedzieniem un satraukuma pilniem mirkļiem. Un, protams, laimīgo atrisinājumu. 

Izrādes beigās bērni cītīgi aplaudēja. Bet vairāk par visiem - kāds tētis, kas daudz smējās izrādes gaitā, un viņa aptuveni 10 gadus vecais dēls. 

Reklāma
Reklāma

Informācija par izrādi:

Izrādes ilgums: 1:10, 2 cēlieni
Režisors: Edgars Kaufelds
Māksliniece, scenogrāfe: Rūta Briede
Komponists: Jēkabs Nīmanis
Gaismu mākslinieks: Uldis Andersons

Lomās: 

Baiba Vanaga

Anrijs Sirmais

Radio balsis Kaspars Znotiņš, Silvija Bitere