Ar mazu un lielāku bērnu kūrortā. Svarīgākais, kas jāzina vecākiem

Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju ceļojumos uz siltajām zemēm dodas kopā ar saviem bērniem. Bērni veido aptuveni 30% no visiem ceļotājiem uz kūrortiem Turcijā un Ēģiptē, bet 10% no tiem ir bērni līdz divu gadu vecumam, liecina ceļojumu organizatora „Kidy Tour” apkopotā informācija. 

FOTO: Shutterstock.com

Dodoties ceļojumā ar savām atvasēm, vecāki cenšas atrast līdzsvaru starp komfortu saviem bērniem un atpūtu arī pašiem, stāsta „Kidy Tour” pārdošanas daļas vadītāja Margarita Šteimaka. Lai gan ceļošana ar maziem bērniem sagādā izaicinājums, svarīga ir laicīga plānošana un pienācīga sagatavošanās. 

„Ceļojums ar mazuli bieži vien norit daudz raitāk, nekā vecāki iepriekš bija domājuši, taču tā pamatā ir pienācīga sagatavošanās. Uztraukums par lidojumu un temperatūras vai vides maiņu parasti ir tas, ka izraisa vislielāko satraukumu vecākiem ar mazuļiem,” saka M.Šteimaka.

Vecāki, kas ceļo ar bērniem līdz divu gadu vecumam, bieži vien izvēlas mierīgu atpūtu pie jūras vai baseina, jo atvaļinājuma laikā cenšas nodrošināt mazuļiem ierasto miega un ēšanas režīmu. Viņiem bieži ir svarīgi, lai laiks īpaši neatšķirtos no Latvijas laika.


Kas jāņem vērā, dodoties ceļā ar mazuli?
Plānojot atvaļinājumu ar mazuli, viens no svarīgākajiem soļiem ir viesnīcas izvēle, jo tajā tiks pavadīta lielākā daļa atvaļinājuma. Ģimenēm ar bērniem ir paredzēta speciāla viesnīcu kategorija, tāpēc ir svarīgi iepriekš painteresēties par dažādiem variantiem.

Ģimenēm ar bērniem paredzētajās viesnīcās visbiežāk tiek piedāvāta speciāla ēdienkarte ar plašu veselīgu ēdienu klāstu, ieskaitot tvaicētus dārzeņus, vārītu gaļu, biezeņus, putras. Bieži vien viesnīcās ir arī barošanas krēsliņi, ēdiena smalcinātāji, pudelīšu sildītāji. Vienmēr var paprasīt, lai istabā novietotu gultiņu vai manēžu, atnestu vanniņu vai naktspodiņu. Tiesa, daļa pakalpojumu, piemēram, ratiņu noma parasti ir par papildu maksu. 



Kā atpūtu savienot ar aktivitātēm? 
Bērni no 2 līdz 7 gadu vecumam veido apmēram 34% no visiem nepilngadīgajiem, kas dodas atpūsties uz Turciju un Ēģipti. Pirmskolas vecuma bērniem parasti patīk vides maiņa, bet viņi ātri nogurst, tāpēc, ceļojot ar šāda vecuma atvasēm, vecāki vairāk laika pavada viesnīcā un retāk izvēlas arī ekskursijas.

Uz ceļotājiem ar bērniem orientētas kūrortu viesnīcas piedāvā ne tikai pielāgotu ēdināšanu, bet arī speciālas izklaides. Par šī vecuma bērniem viesnīcās var parūpēties animatori, tāpat tiek organizētas programmas, lai vecāki šajā laikā var izbaudīt saules peldes vai citas aktivitātes. 

Reklāma
Reklāma

„Gandrīz visās viesnīcās, kas ir paredzētas ģimenes atvaļinājumam, ir plašas ūdens zonas tieši bērniem. Mazie atpūtnieki var brīvi spēlēties un slidināties no slidkalniņiem, jo viņus novēro kvalificēti speciālisti,” piemetina M.Šteimaka. 


Skolēniem – atvaļinājums jāplāno jau laikus
Ar skolas vecuma bērni uz siltajām zemēm atvaļinājumā dodas samērā bieži – populārākais atvaļinājumu laiks ir skolēnu brīvlaiks, tāpēc rezervācijas uz šo laiku jāveic jau laikus.  Atvases no 7 līdz 17 gadu vecumam veido 57% no visiem nepilngadīgajiem ceļotājiem.

Skolas vecuma bērni, īpaši pusaudži, saskaņā ar M.Šteimakas teikto, ceļojumu parasti uztver kā jautru notikumu – labprāt izmanto gan viesnīcas, gan arī kūrorta piedāvātās izklaides, kopā ar ģimeni izmēģina aktīvās atpūtas iespējas, dodas apskates ekskursijās. 

„Daudzās viesnīcās ir ierīkotas ūdens un citu aktivitāšu zonas, kas ir piemērotas pusaudžiem, kam patīk ekstrēmas izklaides, tāpēc bērniem nav laika garlaikoties. Gan Ēģiptē, gan Turcijā tiek piedāvātas arī apskates ekskursijas visai ģimenei, kas ļauj baudīt ne vien šo valstu dabu, bet arī kvalitatīvi pavadīt laiku visiem kopā,” saka M.Šteimaka.