Mīļās bērnu grāmatas mūsmājās. Literatūra, kas patīk 7 gadus vecam zēnam

Es bērnībā biju liela grāmatu mīļotāja. Biju krustu šķērsu izlasījusi visu, kas paredzēts bērniem. Atceros jaukos brīžus, kad šūpināju ratiņos sīkās māsas un lasīju pasakas. Bērnu literatūra man mīļa ir joprojām.

Noels grāmatu Auklīte - Bubulis lasa kopā ar savu draugu Lielo lāci.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Noels grāmatu "Auklīte - Bubulis" lasa kopā ar savu draugu Lielo lāci.

Audra ŠauereVēl es atceros, ka bērnībā neviens mūs nelutināja ar grāmatu lasīšanu priekšā. Varbūt tāpēc es tik ļoti priecājos, ja kāds palasa priekšā. Un mūsmājās šis kāds ir Gints. Mans vīrs un Noela tētis. 

 

Starp citu, bērnu grāmatas mēs ar Gintu kopā mēdzām lasīt vēl tad, kad Noels nebija ieplānots. 

 

Kas šobrīd ir iecienīts mūsmājās? Pēdējās dienās izskatīju grāmatu plauktu un sapratu, ka līdzās britu autores Roulingas Harija Potera piedzīvojumiem diezgan plaši pārstāvēta somu bērnu literatūra. Iedvesmai piedāvāju dažas mūsu iemīļotākās somu rakstnieku grāmatas. 

 

Grāmata, kas mūsu grāmatplauktā pat nav kā grāmata, bet izkopētas lapas, kas saliktas mapītē, ir Hannu Mekeles stāsts "A-Ū kungs".  Brīnišķīgs, brīnišķīgs stāsts par melno, baiso kungu, kura darbs ir biedēt cilvēkus. Bēda tāda, ka vīriņam šis darbs nepavisam nepatīk. Tā vietā melnais kungs labāk vāra tēju, dodas makšķerēt vai prāto par dzīvi. Nebūs pārspīlēts, ja teikšu, ka šis stāsts priekšā izlasīts vismaz 50 reizes. 

Sprīdīša bibliotēka

"A-Ū kungs" savulaik izdots Sprīdīša bibliotēkas sērijā kopā ar Elinas Karjalainenas "Izmirkušo lācēnu", kur lielisku atdzejošanas darbu veicis Guntars Godiņš, un Juka Parkinena "Liesmas Kupenas septiņiem tēvočiem", kas ir patiesi aizkustinošs stāsts, kā tēvoči rūpējas par mazo meitēnu, kura palikusi bez vecākiem. Ja nu kādam šī grāmata ir lieka, ar prieku dosim tai mājas! Līdz šim regulāri aizņemamies no bibliotēkas. 

 

Jaunums grāmatu plauktā ir Tūtiki Tolonenas stāsts "Auklīte - Bubulis". Grāmata aizrauj no pirmajām lappusēm. Tik ļoti gribas zināt, kas un kādēļ šīs dīvainās būtnes, kuras sākumā pat nešķiet pārāk draudzīgas, ir norīkojis bērniem par auklēm. Kāpēc bubuļi traki jož uz mežu? Kādus noslēpumus glabā īpašā grāmata par Bubuļiem. Grāmatu izlasījām dažos vakaros. Tiesa - tie ievilkās, jo grāmata bērnu nepavisam nemidzināja, kā tas paredzēts labas priekšālasīšanas priekšrakstos. :)

Auklīte bubulis

Reklāma
Reklāma

 

Tikpat nemidzinoša izrādās Timo Parvela grāmata "Ella un Draugi". Kā gan var aizmigt, ja gribas zināt, kā Ellai un klasesbiedriem veiksies ar skolotāja glābšanu un izspiedēja notveršanu. Kamēr bērni īsteno savus plānus, skolotājs izskatās arvien vairāk un vairāk nonīcis... Kā bērni saka - izspiests. Šī, protams, nav vienīgā grāmata par Ellu un viņas draugu piedzīvojumiem. 

Ella un draugi

 

Noels ir pirmklasnieks. Un pamazām apguvis skolas plašumus un iespējas. Lai arī Rīgas centrālajā bibliotēkā bijām bijuši, grāmatas ņēmuši un ar asarām acīs nesuši atpakaļ, skolas bibliotēka bija patīkams atklājums. Pirmā grāmata, ko pārnesa no skolas - māsu Sinikas un Tīnas Nopolu grāmatiņu par Risto Reperi. Tāds viegls bērnu detektīvs ar saviem noslēpumiem un pārsteigumiem. 

Risto Reperis

 

Šīs pašas autores sarakstījušas stāstu grāmatas par Salmenīti un Čībiņu. Mazos lasītājus un klausītājus iepriecina spraigi un asprātīgi dialogi, jautri piedzīvojumi, neticamas situācijas un gaišs labestīgums. "Tiiiik interesanti!" rezumē Noels un dodas pie grāmatu plaukta jaunas lasāmvielas meklējumos. 

Salmenīte un čībiņa

 

 

Foto: Agnese Kūliņa-Priede, no privātā arhīva