Tiesības just un iespēja atvainoties

Mazuļa gaidīšana ir nepacietīgi priecīgs un laimes pieliets laiks sievietes dzīvē? Dažkārt tā ir, taču ir reizes, kad vienlaikus ar grūtniecības testa veikšanu topošās māmiņas prātā iezogas bažas, šaubas un bailes. Un pēc tam arī vainas apziņa – kāpēc es tāda jocīga, ka nespēju tā uz reiz par visiem 100 % gribēt savu bērnu? 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Audra Šauere

Šādu jautājumu sev uzdevu arī es. Iekšēji vaicāju, ko daru nepareizi, kāpēc nejūtos tik apgarota, kā tās citas laimīgās grūtnieces sociālajos tīklos un gaidību fotogrāfijās?

Psihoterapeiti stāsta - ir būtiski, kādas domas topošā mamma ir domājusi mazuļa gaidību laikā. Taču tas nenozīmē, ka nedrīkst pastāvēt šaubas par to, vai tiksim galā, bailes, kā iekārtosies turpmākā dzīve, pārdomas, vai vispār esam gatavi tik lielam solim – kļūt par vecākiem. Izrādās, lielāku ļaunumu var nodarīt, mānot sevi un neieklausoties iekšējā balsī, jo patiesībā cilvēks nemaz tik vienkārši nevar vadīt ne savas emocijas, ne sajūtas. Ja negatīvas domas ir radušās, tās ir jānosauc vārdā un jāizdzīvo. Ieklausoties sevī un apzinoties īstenību, darīt var ļoti daudz. 

Mūsu satikšanās bija nedaudz piesardzīga – redz, kāds tu man esi. Man. Un tad es sapratu, ka visu biju darījusi pareizi. 

Es varēju aprunāties ar bērniņu puncī, paskaidrot, ka biju nobijusies un nobažījusies. Es varēju lūgt piedošanu un pateikt, ka priecājos par gaidāmo bērniņu, ka gaidu un mīlu viņu. Ne tikai varēju, bet to arī darīju.

Mūsu satikšanās bija nedaudz piesardzīga – redz, kāds tu man esi. Man. Un tad es sapratu, ka visu biju darījusi pareizi. Es nebēgu no savām izjūtām, bet mācījos no tām, lai veidotu attiecības ar savu jaundzimušo. Es nebēgu, lai kļūtu pietiekami laba mamma. 

 

Mūsu izdotā žurnāla topošajiem vecākiem "Mammām un Tētiem" vasaras numurā var lasīt brīnišķīgu rakstu par bērna dzīvi pirms piedzimšanas

 

Daži žurnālā atrodamie raksti:

Reklāma
Reklāma

Pirmais bērns vecumā ap 40

Pirkt jaunu, lietotu vai aizņemties? Pirmās nepieciešamās lietas bērnam

Ko bērni manto no vecākiem un ko iegūst vides ietekmē?

Rīcības plāns, ja mazulim iekaist dibentiņš

8 vingrojumi kāju tūskas mazināšanai un krampju profilakse

 

Žurnālu lejupielādei vai lasīšanai internetā meklē ŠEIT!

 

Autore: Audra Šauere, žurnāla galvenās redaktores un Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece