Cik maksā izlaidums bērnudārzā? Jeb kā 22 bērnu vecāki izlaidumu organizēja

Jau janvārī kāda no bērnudārza grupiņas mammām aktualizēja jautājumu – mūsu bērni šogad absolventu godā, jāsāk plānot un rezervēt, jo labākās svinēšanas vietas drīz jau būs aizņemtas, arī naudiņa jāsāk plānot jau laikus, jo izdevumi būs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Sākam ar neoficiālo daļu
Vairākas mammas aktīvi atsaucās uzaicinājumam un piedāvāja vairākas vietas, kur doties kopā ar bērniem pēc svinīgās ceremonijas. 


Konkrēto vietu nosaukumus minēt nav vērts, jo izmaksas daudzviet ir ļoti līdzīgas. Tik ieskicēšu dažus izmaksu piemērus.
Vieta A. Pasākums 3 stundām bez vecākiem 322,30 eur, ar vecākiem – 437,80 eur, jebkura no summām dalāma uz 22 bērniem. Ja pieņemam, ka vecāki vēlas piedalīties, ģimenei tas izmaksātu 19,90. Uzkodas jāpasūta pie viņu ēdinātājiem. Drīkst ienest savu kliņģeri.
Vieta B. Četru stundu gara pasākuma izmaksas – 380 eur. Ir vieta piknikam, par ko jāparūpējas pašiem. Arī šeit izmaksas dalāmas uz 22 bērniem, tātad – 17,30 no ģimenes + cienasta izmaksas. 
Vieta C. Ieeja 15 eur ģimenei (2 pieaugušie, 1 bērns) + 50 līdz 100 eur piknika vietas noma uz grupiņu. Cienastu drīkst ņemt līdzi paši. 

E-pasta balsojumā lielākā daļa balsu tika atdota par vietu B, taču tad kāda mamma ieteica vēl vienu variantu, ko vairākas mammas atzina par piemērotāku, jo ir telpās, līdz ar to piemērotāka meitenēm kleitās, arī lietus gadījumā būtu jaukāk. Līdz ar to jautājums par vietu palika neatrisināts.

Vieta D. 4 stundu pasākums – ne mazāk par 10 eur no cilvēka (cenā iekļautas telpas un uzkodas). Mana izmēra ģimenei tie būtu 30 eur. Šeit atsevišķi nepieciešams noalgot bērnu izklaidētājus (aptuvenās izmaksas - līdz 10 eur no bērna + par brāļiem un māsām, ja tādi ir.). 

Iespēja rīkot neoficiālo ballīti bērnudārzā nav, jo kādu iemeslu dēļ bērnudārza vadība to vienkārši neļauj. Tiesa gan – drīkst kliņģeri apēst vai nu pagalmā, vai grupiņā uzreiz pēc svinīgās daļas. Līdzīgi uz brīdi esam sapulcējušies pēc Ziemassvētku koncerta. 


Pēc laika vienojāmies satikties klātienē, lai galīgi nolemtu par neformālās daļas svinību vietu un izrunātu visus jautājumus, kas saistīti ar oficiālo daļu bērnudārzā, jo par tās izmaksām vispār nebijām runājuši. 

Oficiālās daļas pozīcijas
Sapulces gaitā tika izvirzītas šādas pozīcijas:

  • Dāvanas (audzinātājām un auklītei, bērnudārzam un tehniskajam personālam). Kopējās izmaksas – 18,50 eur no bērna. (Sākotnēji šīs izmaksas bija sarēķinātas uz 30 eur no bērna, bet vēlāk radās daži risinājumi, kas šīs pozīcijas izdevumus samazināja.)
  • Fotogrāfs izlaiduma svinīgajai daļai - 3,20 eur no bērna.
  • Fotogrāmata bērnam 13 eur. Šī pozīcija, protams, nav obligāta. 
  • Hēlija baloni palaišanai gaisā - 1,30 no bērna. Šī no tiesas ir lieka pozīcija, jo baloni pēc tam nokrīt zemē un piesārņo dabu. 
  • Ziedi, ko katra ģimene gādā pēc saviem ieskatiem. 
Reklāma
Reklāma

KOPĀ no bērna 23 eur + fotogrāmata 13 eur + ziedi. Un, protams, arī visi pucēšanās izdevumi.

 

Lielais balsojums
Tā kā oficiālās daļas izmaksu aplēses rādījās visai augstas, sapulces gaitā pacēlās jautājums – varbūt pēc svinīgās daļas vienkārši apēst pa gabaliņam kūkas un katram doties savās gaitās. Daudzi tik un tā pēcpusdienā plāno lielākas vai mazākas viesības kopā ar vecvecākiem un citiem radiem. 
Sapulcē bijām aptuveni 15 bērnu vecāki. Tātad - lielākā puse. Balsojām. 2 vecāki (tajā skaitā arī es) balsoja pret kopēju neoficiālo daļu, 2 vecāki balsoja - par. Pārējie... sacījās pieslieties vairākumam. 


Lai arī balsoju pret ballīti, bijām nolēmuši tajā piedalīties, ja pārējie tomēr balsotu - par. Kā saka, demokrātija. Taču pēc teju diviem mēnešiem joprojām nav skaidrs, cik vecāku, uz kuru pusi nosliekušies. Iespējams, fakts, ka vecāki nevar izlemt, liecina par to, ka patiesībā jau nemaz tik ļoti nekārojas tie milzu izdevumi. Tikai neērti pateikt. Ir taču pieņemts, ka bērnam nežēlo – ne rīkojot dzimšanas dienu, ne organizējot izlaidumu. 

 

Autore: Audra Šauere, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece

Foto: Shutterstock.com