Ja zīdīšana nevedas... Kur meklēt palīdzību?

Jau gadiem no mediķiem un atbildīgām Veselības ministrijas amatpersonām dzirdam, ka zīdīšana ir labākais ēdināšanas veids mazulim. Tas ierakstīts ne tikai Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijās, bet arī pašmāju dokumentos. Taču realitātē, ja jaunajai māmiņas rodas grūtības, palīdzības meklēšana var būt satraukumiem bagāta. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Situācija

Jaunā māmiņa ar otro bērniņu jau divas nedēļas mājās no slimnīcas. Mamma sūdzas, ka zīdīšana ir diezgan sāpīga, taču iztikt var. Tā kā bērniņš pieņemas svarā, ģimenes ārste mudina zīdīšanu turpināt - neērtības taču mēdzot būt. Pēc vienas no zīdīšanas reizēm mamma pamana, ka no krūts gala tek asinis. Ko darīt? Meklēt speciālistu! Internetā sieviete atrod bezmaksas konsultatīvo tālruni, kas pieder kādam no mākslīgo piena maisījumu ražotājiem. Tur konsultante iesaka doties pie ginekologa. Tā kā ir piektdienas vakarpuse, pie savas ginekoloģes paspēt nevar. Labi, dosies uz Dzemdību namu, kur pasaulē nāca mazulis. "Nē, mēs ar krūtīm nenodarbojamies!" Jaunajai māmiņai iesaka doties uz Gaiļezeru. Uzņemšanā rinda pienāk ātri, bet tur īsti nevar izlemt - sūtīt pie ginekologa vai ķirurga, jo arī viņi parasti ar zīdīšanas problēmām nestrādājot. Beigās izlemj, ka ginekologs sievieti apskatīs. Viņš liedz nedēļu zīdīt ar savainoto krūti un izraksta kādu smērīti. 

Visa starpā izdodas sazvanīt draudzenes ieteikto zīdīšanas konsultanti un norunāt tikšanos nākamajā dienā. Speciāliste praktiski ierādīja piemērotākās zīdīšanas pozas, tādējādi atrisinot sāpīgās zīdīšanas iemeslu. Nu mazulim teju 2 mēneši, un zīdīšana norit bez sarežģījumiem.

 

Viena lieta ir lasīt vai klausīties teoriju, cita lieta saņemt praktisku padomu konkrētā brīdī, konkrētā situācijā.

Vaicāju Rīgas Dzemdību nama pārstāvei Janai Priedniecei, kādu palīdzību sieviete var saņemt pēc tam, kad pēc dzemdībām ir izrakstījusies un devusies mājās. Situācija šāda:
 
"Ikviena sieviete, kura dzemdējusi mazuli Rīgas Dzemdību namā, sešu nedēļu laikā pēc dzemdībām var droši vērsties pie mums, ja ir radušās kādas veselības problēmas pašai sievietei. Tad jāvēršas mūsu Uzņemšanas nodaļā un, ja būs nepieciešams, paciente tiks atkārtoti stacionēta. Iemesli var būt, piemēram, paaugstināta ķermeņa temperatūra, iekaisumi, problēmas ar rētu sadzīšanu u. c.
 
Zīdīšanas konsultācijas māmiņām bez maksas ir pieejamas laikā, kamēr viņas atrodas Dzemdību namā pēc dzemdībām. Tāpēc mēs vienmēr mudinām jaunās māmiņas izmantot tās dažas dienas, kamēr ir pieejami visi speciālisti un noteikti jautāt viņiem padomu. Kamēr sieviete pēc dzemdībām atrodas stacionārā, Dzemdību nama speciālistu konsultācijas viņai ir bez maksas vai precīzāk – speciālistu konsultācijas šajā laikā apmaksā valsts.
 
Pēc izrakstīšanās no Dzemdību nama zīdīšanas konsultācijas ir maksas pakalpojums saskaņā ar mūsu Maksas pakalpojumu cenrādi. Diemžēl valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā zīdīšanas konsultācijas nav iekļautas, tādēļ māmiņām ir jāizvērtē citas iespējas – pieteikties maksas konsultācijai vai, piemēram, meklēt sabiedriskās organizācijas, kas var palīdzēt konkrētās situācijās." 

 

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Agnese Zarāne norādīja, ka periodā pēc izrakstīšanas no slimnīcas zīdīšanas izvērtēšana ietilpst ģimenes ārsta kompetencē, veicot bērna apskati. Domājot par zīdīšanas veicināšanu un jauno vecāku izglītošanu, Agnese Zarāne stāsta, ka Veselības ministrija ir izstrādājusi veselīga uztura ieteikumus zīdaiņu barošanai, uzsverot mātes piena nozīmi bērna attīstībā. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kopš 2012. gada visos Latvijas reģionos īsteno nodarbības topošajiem un jaunajiem vecākiem par zīdīšanas jautājumiem. 2012. gadā notikušas 30 nodarbības (dalībnieku skaits – 393), 2014. gadā notikušas 130 nodarbības (dalībnieku skaits – 2163), 2015. gadā notikušas 56 nodarbības (dalībnieku skaits - 1222). Arī 2016. gadā ir šādas nodarbības. Tāpat 2013.gadā SPKC atkārtoti izdeva informatīvo materiālu “Zīdīšanas ABC”, kas ik gadu tiekot izplatīts jaunajām māmiņām dzemdību nodaļās visā Latvijā.

Tik tālu jauki, taču man gribas piebilst, ka viena lieta ir lasīt vai klausīties teoriju, cita lieta saņemt praktisku padomu konkrētā brīdī, konkrētā situācijā. Brīdī, kad mammai sāp krūtis un blakus brēc mazulis, kurš, iespējams, jūtas izsalcis. 

Reklāma
Reklāma

 

Veselības ministrijas nākotnes plāni 

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Agnese Zarāne pastāstīja, ka Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2014.-2020.gadam ietvaros ir paredzēta grūtnieču un bērnu veselības uzlabošana, kā arī veselīgu uztura paradumu veicināšana, pamatojoties uz šiem rīcības virzieniem ir noteikti vairāki uzdevumi, tostarp turpināt īstenot izglītojošus pasākumus jaunajiem vecākiem par zīdīšanas veicināšanu un mātes piena nozīmi veselības saglabāšanā un izglītot ārstniecības personas (ģimenes ārstus, vecmātes, neonatalogus) par zīdīšanas veicināšanas jautājumiem un atbalsta sniegšanu zīdošām mātēm, iekļaujot šos jautājumus tālākizglītības kursos, tādējādi veicinot zīdīšanu ārstniecības iestādēs. 

 

Noslēgumā

Piemērā minētās māmiņas gadījumā viss beidzās labi, taču grūti pat iztēloties, kādu stresu piedzīvojusi sieviete, braucot no vienas iestādes uz otru, saņemot, gan noraidošu attieksmi, gan pretrunīgus padomus. Jā, varēja uzreiz meklēt zīdīšanas konsultanta palīdzību, taču, manuprāt, ir loģiski, ka pirmkārt palīdzību meklē oficiālās medicīnas iestādēs. 

Jaunā māmiņa atzīst - pēc šādas braukāšanas un mētāšanās pa iestādēm, ir grūti neatteikties no zīdīšanas. Tāpat gribētos, lai medicīnas iestādes, kurās "ar krūtīm nenodarbojas" nevis aizvērtu duvis, bet iedotu kaut lapiņu ar biedrības „Latvijas zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas” tālruni - lūk, te vari piezvanīt, te tev palīdzēs. Jo jaunajai māmiņai var nebūt draudzene, kura ir informēta par tādu biedrību un brīvprātīgajiem zīdīšanas konsultantiem. 

 

Autore: Audra Šauere, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece