Bezmaksas ēdināšana bērnudārzos - deputāti noskaņoti pozitīvi!

Šī gada 3. augustā notika kārtējā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā atkārtoti (kopsummā jau trešo reizi) tika izvērtēts Latvijas pilsoņu kolektīvais iesniegums "Par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos", kurš tika iesniegts Saeimai 3. jūnijā ar 10515 pilsoņu parakstiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Iniciatīvas autori ar to vēlas panākt, lai visos Latvijas bērnudārzos tiktu nodrošināta bezmaksas ēdināšana, sākot no 2016. gada 1. septembra, to sedzot no paaugstināta akcīzes nodokļa noteiktām preču grupām. Nepieciešamais finansējums piešķirams pakāpeniski, sākotnēji ar bezmaksas ēdināšanu nodrošinot jaunākos bērnus un bērnus, kuri nāk no daudzbērnu ģimenēm. Četru gadu laikā bezmaksas ēdināšana jānodrošina visiem bērniem, kuri apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes.

 

Plašāks iniciatīvas pamatojums skatāms portālā "Mana Balss".
 

Komisijas sēdē piedalījās Saeimas deputāti Lolita Čigāne un Imants Parādnieks, kā arī viesi no citām iestādēm un organizācijām: Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna, Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līga Āboliņa, Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere, Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālo lietu un sociālās drošības eksperts Pēteris Leiškalns, Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, biedrības "PROGRESĪVIE" valdes priekšsēdētājs Ansis Dobelis un pārstāvji no biedrības "Latvijas Pašvaldību savienība".

 

"Īpaši būtiski bezmaksas pusdienas būtu nodrošināt daudzbērnu ģimenēm. Ja vecākiem ar vienu bērnu par ēdināšanu bērnuzārzā jārēķinās ar aptuveni 40 eiro lielu ikmēneša maksājumu, tad, piemēram, par trim bērniem summa trīskāršojas. Un papildus taču ir trīskāršas izmaksas par pulciņiem, teātra izrādēm, citām ikdienā nepieciešamajām lietām," teic Inga Akmentiņa-Smildziņa. 

Patlaban valsts jau nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolās pirmo četru klašu audzēkņiem, un būtu pareizi, ja arī pirmsskolas vecuma bērniem tiktu nodrošināta ēdināšana izglītības iestādēs

Priecīgā ziņa ir tā, ka iniciatīvu kā tādu atbalstīja visi klātesošie. Tomēr gandrīz katram bija savs redzējums, kā to īstenot.

Jāatzīmē arī, ka Līga Āboltiņa pirms ierašanās uz sēdi bija veikusi plašāku pašvaldību aptauju, un izrādījās, ka daļa no tām jau sedz pusdienu izmaksas bērnudārzos - vai pilnīgi, vai 50% apmērā, vai tikai daudzbērnu un maznodrošinātām ģimenēm. Šajā gadījumā tas nozīmē, ka summa, kura būtu vajadzīga, lai visiem bērniem vienlīdzīgi nodrošinātu šo iespēju, varētu krietni samazināties.

Reklāma
Reklāma

 

Pēteris Leiškalns, vērtējot iniciatīvu, uzsvēra - ideja ir laba, taču ir vēl virkne citu jautājumu, kas būtu jāpārskata bērnu un vecāku atbalstam. Arī Karina Korna atzīmēja, ka iniciatīva pēc būtības ir atbalstāma, taču ierosinājums jāskata saistīti ar citiem jautājumiem, arī ar bērnudārzu pieejamības nodrošināšanu visiem bērniem.


Patlaban valsts jau nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolās pirmo četru klašu audzēkņiem, un būtu pareizi, ja arī pirmsskolas vecuma bērniem tiktu nodrošināta ēdināšana izglītības iestādēs, deputātiem akcentēja kolektīvā iesnieguma autori. Tāpat būtiski ir apzināties, ka bezmaksas ēdināšana pirmsskolas izglītības iestādēs ļautu palaist vairāk bērnu bērnudārzos - un vecāki varētu ātrāk atgriezties darbā.

 

Izskatās, ka šī iniciatīva tiks atbalstīta no valsts puses un pakāpeniski īstenota. Plānotais realizācijas datums varētu būt 2017. gada septembris - pakāpeniski nodrošinot brīvpusdienas vispirms daudzbērnu un maznodrošinātām ģimenēm, pēc tam pārējiem, paralēli risinot jautājumu par vietām valsts bērnudārzos, lai iespēja apmeklēt tos būtu visiem bērniem bez izņēmuma.

Ceram, ka viss iecerētais piepildīsies!

 

Autore: Sandra Minakovska, www.progresivie.lv