Kā mācīt bērnam dzert ūdeni? Tad nu gan problēma!

Projekta "Mazais nav lielais" ietvaros aktualizējām tēmu, kā un kad mācīt bērnam dzert ūdeni. Komentāros kāds no lasītājiem izteicies gana kritiski - tad nu gan tēma, ko aktualizēt. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Un tomēr ir. 

Lai arī vecāku aptaujas rezultāti rāda, ka ka visbiežāk bērni dzer ūdeni, lielu vietu bērna ēdienkartē ieņem tēja ar cukuru, piens, kefīrs un specializētie piena dzērieni. 43% vecāku uzskata, ka bērns var lietot saldinātus dzērienus jau pirms triju gadu vecuma.


Mazie bērni dzer ne tikai saldās sulas, bet arī saldos gāzētos dzērienus. Daļai vecāku ir priekšstats – labāk lai bērns dzer saldinātu dzērienu, nekā nedzer vispār. Taču, ja vecāki ir pieradinājuši bērnu pie saldinātiem dzērieniem, diemžēl tie būs jādod arī slimības, tostarp augstas temperatūras gadījumā.

 

Patiesībā visapkārt ir daudz sliktu piemēru, kas apliecina tēmas aktualitāti.

  • Bērnu ballīte. Bērni noskrējušies. Izslāpuši. Vienīgais, ko padzerties - dažādas sulas un saldi gāzētie padzērieni. 
  • Mamma stumj pa ielu sēžamratus, tajos apmēram divgadnieks, kam rokās knupja pudele ar dzērienu tējas krāsā.
  • Veikals. Cita mamma savam aptuveni sešus gadus vecajai meitai: "Paņem sev kaut ko padzerties, redzi - tējas dzērieniem atlaides!" 
  • Mamma forumā raksta: "Mans divgadnieks labprāt dzer ūdeni, bet plānoju piedāvāt sulas. Redzu, ka tas ūdens viņam jau apnicis." 

 

Ir vecāki, kuri apgalvo, ka viņu bērni nedzer ūdeni. Nedzer un viss. 

Ūdens dzeršana ikdienā ir paraduma jautājums. Un tā ir vecāku atbildība. Pediatrs Mednis stāsta savu pieredzi: “Lielākā daļa bērnu ļoti labprāt izvēlas ūdeni, lai padzertos, ja vien vecāki viņus nepieradina pie kāda cita padzēriena, jo bērns piedzimst bez sajūtas, ka ūdens ir negaršīgs. Diemžēl mēs, pieaugušie, pārāk daudzas lietas sabojājam, kad bērni vēl ir mazi, un tās pēc tam mainīt jau ir ļoti grūti. Otrā kļūda – prasām no bērniem kādu konkrētu uzvedību un rīcību, bet paši nerādām labo piemēru. Ir bijuši gadījumi, kad vecāki sūdzas – ko iesākt, bērns ūdeni nedzer nekādi, tikai saldu tēju vai veikalā iegādātu limonādi. Un te man jājautā – vai bērns pats nonāca līdz idejai ikdienā dzert krāsainu limonādi? Nē, tie ir vecāki, kuri parādījuši šādu iespēju.” 

 

Arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre un alergoloģe Ieva Cīrule norāda, ka bērniem pamatā vajadzētu dzert ūdeni. Savukārt ēdienreizēs viņi var uzņemt arī pienu, kefīru, sulu, ķīseli, kompotu. Visi šie šķidrumi jāuzskata par maltītes sastāvdaļu. Biežākā kļūda esot tā, ka bērni starp ēdienreizēm dzer dažādas saldās sulas un limonādes. Tas nebūtu atbalstāms, domājot par veselīgu dzīvesveidu. Ja bērns vēlas dzert, viņam jāpiedāvā tīrs ūdens.

Reklāma
Reklāma

 

Bērniem slikti zobi

Par situācijas nopietnību un tēmas aktualitāti liecina arī bērnu zobu stāvoklis. Latvijā bērniem 2 – 3 gadu vecumā zobu kariess ir 26%, vecuma grupā 2 – 6 gadi kariess sastopams 48% bērnu. Savukārt jau 12 gadu vecumā zobu kariess ir 79,7% bērnu, bet 15 gadu vecumā 80,2% bērnu.

Visbiežāk mutes dobuma un zobu kariesa problēmu izcelsmes pamatā meklējama nepareiza vai nepietiekama mutes higiēna - zobu tīrīšana retāk kā divas reizes dienā, nepareiza zobu tīrīšana, nepareizi izvēlēti pārtikas produkti, našķošanās starp ēdienreizēm, saldinātu dzērienu lietošana. Ne velti zobārstus īpaši satrauc pudeļu kariess, kas visbiežāk skar bērnus vecumā līdz 3 gadiem. Zobiņu bojāšanās sākas augšžokļa priekšzobiem no iekšpuses, ko vecāki bieži vien nepamana. Zobārsti stingi rekomendē nedot uz nakti pudeli, kurā ir cukuru vai skābi saturošs dzēriens, kā arī nedot pudeli pa dienu starp ēdienreizēm, ja no tā nevar izvairīties, tad pudelē ir jābūt tikai ūdenim. 

 

Varu padalīties, kā mēs savulaik risinājām padzeršanās jautājumu. 

Bailēs no jau minētā pudeļu kariesa bijām izlēmuši, ka dēls padzerties dabūs tikai no krūzītes. Ja godīgi, neatceros, kā jautājumu risinājām zīdīšanas periodā, taču ap 6 mēnešu vecumu, kad sākām dot nopietnāku ēdienu, iegādājāmies snīpīškrūzīti, no kuras ātri vien iemācījās padzerties. Paši sev ieviesām striktu nosacījumu - šajā krūzītē liesim tikai ūdeni. Snīpīškrūze ar svaigu ūdeni vienmēr stāvēja bērnam pieejamā vietā. Pamazām iemācījās padzerties no mazajām ūdens pudelēm ar speciālajiem korķīšiem, tad arī no parastas krūzītes, pudeles ar skrūvējamu korķi. 

Mūsu bērns ir baudījis arī saldinātos dzērienus, jo dažnedažādās ballītēs tā ir neatņemama sastāvdaļa. Arī mājās dažkārt gribas panašķoties ar kvasu vai kādu āzētu limonādi. Nupat noklausījos, kā Noels manai māsai stāsta:  "Vislabāk man garšo ūdens, bet no našķiem - Coca-cola." 

Uz bērnu ballītēm, kas nenotiek mājas apstākļos, ņemam līdzi savu pudeli ar ūdeni, jo kādā brīdī patiešām gribas padzerties. Savukārt pašu rīkotajās ballītēs galvenais padzēriens ir ūdens. 

 

Autore: Audra Šauere, Mammamuntetiem.lv redaktore