Pārgājienā pa Igaunijas purviņiem un dabas takām. Droši!

Īsā Latvijas vasara daudziem ir saplānota ar pasākumiem, ceļojumiem, festivāliem, koncertiem, dārza ballītēm... Iespējams, ka arī ar  ieceri vienreiz beidzot doties īstā pārgājienā! Šis aktīvā dzīvesveida hobijs ik gadu gūst arvien lielāku popularitāti.  Pietiek piesekoties kādai ar pārgājieniem saistītai lapai FaceBook, kā ik dienu tev sāk “mest” acīs piedāvājumus doties  tur un šur, garākā, īsākā, izaicinošakā vai mierīgākā pārgājienā. Galu galā visu dzīvi mēs kaut kur skrienam, kāpēc gan to nepārvērst par baudpilnu un mazliet arī mokpilnu savas izturības testu? 

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Tā nu jūnija vidū šādi pievienojos kompānijas “Hiking in Latvija” organizētam pārgājienam ar mērķi iepazīt kaimiņzemes Igaunijas dabas parkus. Igauņu bāliņi, par kuriem mēs tik naski stāstām anekdotes, savā lēnīgumā un apdomībā atkal mūs ir apsteiguši un paspējuši šķērsām visai Igaunijai 370 kilometru garumā izveidot perfektu dabas taku. Pirmie uztraukumi, ka savā lēnajā gaitā noteikti pazudīšu Igaunijas mūžamežos, drīz vien pagaist. 
Taka iezīmēta ar konkrētām atpazīšanas zīmēm gan gājējiem, gan pa citu maršrutu – velobraucējiem.
Purvus šķērso koka laipas, bet pļavās izpļautas taciņas, tāpēc, lai apmaldītos, tiešām ir mērķtiecīgi jāpacenšas. Ik pēc noteikta posma ir ērti iekārtotas apmetnes ar ugunskura vietām un pat sausu malku! 370 km garais ceļojums sākas Igaunijas ziemeļu daļā Lahemā nacionālajā parkā Oandu, vijās cauri biezajiem Kervemā mežiem un cauri vienai no iespaidīgākajām purvāju teritorijām Eiropā Somā nacionālajam parkam. Pārgājienu ceļš iet cauri sešiem novadiem, 2 nacionālajiem parkiem un 9 aizsargājamajām teritorijām un beidzas Igaunijas-Latvijas robežas kontrolpunktā Ikla. 

Pārgājiena  "No jūras līdz jūrai" otrajā posmā  divās dienās no Kalmeoj līdz Kalajarve pieveicām 58 kilometrus burvīgo Igaunijas mežu, purvu, pļavu un dabas liegumu. Vēl daži posmi palikuši šovasar, bet pēdējais gabals plānojas rudenī.



Pirmos gandrīz 40 kilometrus nogājām pirmajā dienā. Ak vai, cik gūti ofisa planktonam 9 stundas nevis sēdēt, bet mērķtiecīgi iet līdz galam. Atlikušos 17 kilometrus nogājām otrā dienā. Tā kā grupā bija gan rūdīti gājēji, gan iesācēji, tad mierināja apziņa, ka brīdī, kad vairs nebūs spēciņu, atbrauks un no trases noņems organizatoru busiņš. Šķiet, ka neviens no  iespēju tomēr neizmantoja. Kā sacīja kāds pieredzējis gājējs, 30 kilometrus varot pieveikt ikviens - gan vārgs, gan tukls, gan slinks (bērniem pirmā pārgājiena pieredze būtu mērāma ap 10-15 kilometriem dienā). Lielāku izturību vajag, ejot 40 kilometrus, bet patieso savu es ieraugi, noejot 60 kilometrus vienā piegājienā. 

Nedaudz par tehniskām detaļām. Par izmaksām pieņemts klusēt, bet šoreiz atklāšu, ka izmaksā šāds 2 nakšu un 2 dienu brauciens apmēram 75 eiro, cenā ir iekļauta aizvešana un atvešana mājup, vieta teltī nakšņošanai, ekskluzīva rīta putra, smeķīga vakara zupa, kā arī  organizatoru gādīgā uzraudzība. 
 

Šoreiz laiks mūs lutināja ar lietusgāzēm un samērā vēsu laiku, tomēr vakarā pie zupas katla nebija neviena, kas īdētu par slapjumu, vēsumu un Laika veča nejaucībām.

Nākamais plānotais pārgājiens, ko varēs iet kopā ar bērniem, ir kampaņas “Mana jūra”  ietvaros. 
 

Reklāma
Reklāma

Līga Brūvere, portāla mammamuntetiem.lv redaktore