Skarbi... Vai es esmu potenciāla sava vīra slepkava?

Nupat pacientu biedrība “ParSirdi.lv” kopā ar kardiologiem uzsākuši kampaņu, kas rosina runāt  un domāt par vīrieša sirds veselību. Tiktāl viss būtu ļoti jauki, taču satriecošs (vārda tiešajā nozīmē) ir kampaņas sauklis - "Neesi sava vīra slepkava!"

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kampaņas īstenotāji tās ietvaros plānojuši aktualizēt šādas tēmas:

• Kas ir lielākie riski vīrieša sirds un asinsvadu veselībai?
• Ko par sirds veselību liecina erektīlā disfunkcija un otrādi?
• Kā ģimenē kopīgi risināt jautājumus, kas saistsīti ar erekcijas problēmām?
• Kā motivēt vīrieti doties pie ārsta?
• Kā atbalstīt vīrieti, lai kopā nodzīvotu ilgu un veselīgu mūžu.

un arī    • Kā sievietes “rok kapu” saviem vīriešiem un kā iemācīties to nedarīt?

 

Vaicājot pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītājai Inesei Mauriņai, kas mudinājis kampaņu vērst šādā virzienā, saņēmu atbildi, ka, protams, kampaņas nosaukums esot pārspīlējums. Taču tajā pašā laikā Inese Mauriņa aicināja atcerēties, ka Latvijā valda matriarhāts, kurā vīrieši patiešām neesot spējīgi uzņemties atbildību un pieņemt lēmumus par savu veselību. Biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja piekrīt, ka vīrieši ir jāizglīto, tomēr uzsver, kamēr tas nav noticis, šis ir viens no veidiem, kā uzrunāt vīriešu auditoriju - caur sievām, māsām, mātēm, mīļotajām. Atļaušos pārfrāzēt - nosaucot sievieti par potenciālu slepkavu, likt viņai "zāģēt" vīrieti par to, ka beidzot jādodas pie ārsta vai jādara kaut kas cits, ko ārsti uzskata par labu esam.

 

Te vēlos precizēt - es pilnībā atbalstu veselīgu dzīvesveidu, pareizu ēšanu, sportošanu un citas ārstu ieteiktās veselību uzlabojošas aktivitātes, taču esmu pilnīgi pret, ja par vīrieša netikumiem vai neizglītotību atbildību uzveļ sievietēm, kurām, jau tā ir tieksme būt pārapzinīgām un pāratbildīgām. 

 

Mauriņa, aizstāvot kampaņas izvēlēto virzienu, aicina mani iedziļināties Dr. med. Ivetas Mintāles speciāli kampaņai sagatavotajā materiālā Sievietes loma vīrieša veselībā. Tur smalki aprakstīts, kādu ļaunumu uz seksuālo dzīvi atstāj vīrieša sirds un asinsnvadu slimības, un secināts, ka sievietes ir tiešā mērā ieinteresētas vīrieša veselības uzlabošanā. Jā, ieinteresētas. Taču - vai atbildīgas?

Es pilnībā atbalstu veselīgu dzīvesveidu, pareizu ēšanu, sportošanu un citas ārstu ieteiktās veselību uzlabojošas aktivitātes, taču esmu pilnīgi pret, ja par vīrieša netikumiem vai neizglītotību atbildību uzveļ sievietēm, kurām, jau tā ir tieksme būt pārapzinīgām un pāratbildīgām. 


Arī Latvijas Kardiologu biedrības Sirds veselības veicināšanas projektu direktore Iveta Bajāre aizstāv kampaņas virzību: "Vīriešiem nav laika rūpēties par savu veselību vai arī ir pārliecība, ka viņi dzīvos mūžīgi un uz viņiem ārstu pastāvīgā runāšana par riska faktoru mazināšanu neattiecas. Par to liecina aptauja, kuru veicām pirms kampaņas - vīrieši vēlas nodzīvot līdz 100 gadiem, bet nezina, kāds ir viņu asinsspiediens vai holesterīna līmenis. Savukārt sievietes ir tās, kuras rūpējas par visu savu ģimenes locekļu veselību, viņas ir vienīgās, kuras var vīru motivēt izmērīt asinsspiedienu mājās kompānijas pēc, kuras pārsvarā gatavo ēst savai ģimenei un var majonēzi pie maltītes nomainīt uz ko veselīgāku, kuras var margarīna vietā nopirkt sviestu, kuras var vairāk lietot olīveļļu, kuras var pie ēdiena bērt mazāk sāls utt. Viņas ir tās, kuras var vīru aicināt doties pastaigā pēc vakariņām, sēņot, slēpot, braukt ar velosipēdiem kopā ar ģimeni, nevis sēdēt mājās pie TV. Sievietes ir tās, kuras var pierunāt vīrieti doties pie ārsta, jo neviens cits to nespēj. Pieredze rāda, ka vīrieši pat atsakās saukt ātro palīdzību, kad viņiem ir infarkts vai insults, jo uzskata, ka nav jau tik traki un viss pāries... 
Par kampaņas nosaukumu - mums ir būtiski pievērst sabiedrības uzmanību problēmai, tāpēc izvēlējāmies tik ekstrēmu veidu. Nevienā rakstā, intervijā vai informatīvajā materiālā sievietei nav uzvelta vaina par to, ka vīrieši smēķē, ir aptaukojušies, nekustās, neiet pie ārsta. Ja mēs veidotu kampaņu, kas ir adresēta vīriešiem, mēs panāktu daudz zemāku rezonansi. Diemžēl."

 

Citiem vārdiem sakot, tāpēc, ka tā ir vieglāk un ērtāk, kampaņa jābūvē uz sieviešu sirdsmiera rēķina. 

Reklāma
Reklāma

 

Iepriekš minētajā rakstā doti padomi, ko sievietei darīt: 

* rūpēties par veselīgu ēdienu mājās;

* mudināt savu vīrieti kustēties (arī regulāri mājas darbi, ar kājām iešana uz veikalu ir lielisks sports!);

* ar bērnu palīdzību censties atrunāt vīrieti smēķēt;

* laiku pa laikam mudināt izmērīt asinsspiedienu un izdarīt asins analīzes.

 

Noslēgumā ārste Iveta Mintāle raksta: "Sievietes, ieguldot pavisam nelielas pūles, var darīt bezgala daudz savu vīriešu (vīru, tēvu, dēlu) veselībā, ieaudzinot ģimenē atbildības izjūtu par savu veselību, veselīgus ēšanas paradumus, regulāru kustību režīmu un optimistisku dzīves uztveri, kas kopumā arī ir stipras ģimenes pamatu pamats!" 

 

Un te kampaņas īstenotāju piedāvātais sieviešu muļķību saraksts un padomi, ko darīt tā vietā:

 

Rezumējot, šī kampaņa mani aizvaino un nez kāpēc liek aizstāvēties. Par spīti tam, ka mājās gatavo vīrs, alu (un citu alkoholu) nelieto un dažnedažādas analīzes veic regulārāk par mani. 

 

Autore: Audra Šauere, Mammamuntetiem.lv redaktore  

Foto: Shutterstock.com