TV raidījums “Tēta nedienas Latvijā” - bērnu pazemošana un vardarbīgas audzināšanas popularizēšana?

Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv jau gadiem mērķtiecīgi strādā pie tā, lai veidotu / mainītu sabiedrības domu bērna audzināšanas jautājumos – audzināt, neizmantojot vardarbīgas metodes. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Kā ar šo sokas? Lēnām. Liela sabiedrības daļa spītīgi turas pretī – sakot, bērnu par normālu cilvēku var izaudzināt tikai ar vardarbību. Uzšaujot pa ausi, iekniebjot, sapurinot, saspiežot rokas vai citādi ieperot. Jā, reizēm rodas sajūta, ka mēģināt mainīt domu un ieradumus bērnu audzināšanā ir kā cīņa ar vējdzirnavām. Bet tad atkal redzam, cik kolosālas ir jaunās ģimenes, cik ļoti bērnu audzināšanā iesaistās arī tēti, un ir liels gandarījums. 

Inspekcija nosūtīs vēstuli MTG TV Latvija vadībai  ar lūgumu izvērtēt raidījuma saturu, vienlaikus lūdzot raidījumā iekļaut speciālistu komentārus par raidījumā atspoguļotajām bērnu audzināšanas metodēm.

Bet tad kolēģe man atsūtīja linku uz TV3 raidījuma “Tēta nedienas Latvijā” raidījumu, kurā... nu jā, faktiski jāraud līdzi bērniem. Viņus pazemo vārdiski, fiziski. Un to rāda TV. Gribot negribot iztēlē iezagās kadrs – šī ģimene skatās sevi raidījumā un tētis uzvaroši saka: “Nu, redzi? Visa Latvija tagad redz, kāds tu esi.”


tēta nedienas

Tēvs no rīta ar varu no gultas izrauj raudošo bērnu. Starp citu, šis kadrs redzams arī raidījuma pašreklāmā... Ekrānšāviņš no raidījuma video.

Aicinu vecākus izteikt savu viedokli par raidījumā redzamo! Šeit links uz raidījumu un norādes, kurās minūtēs skatāmi spilgtākie momenti. Tajos var skatīt, kā tētis ar varu izvelk bērnu no gultas, kā par nepaklausību izmet bērna drēbes miskastē u.c.:

* 25:54 - 26:17

* 26:50

* 27:35 - 27:58

* 37:05 - 37:38

Reklāma
Reklāma

* 41:40


 

Viedokli par raidījumā redzamo vaicāju arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai un saņēmu operatīvu atbildi:

“Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija saņēmusi Jūsu elektronisko vēstuli par TV 3 raidījuma “Tēta nedienas Latvijā” atspoguļotajām bērnu audzināšanas metodēm. Informējam, ka inspekcija minētajā raidījumā atspoguļotās bērnu audzināšanas metodes vērtē kā nepieņemamas, kas robežojas ar vardarbību vai atsevišķos gadījumos ir vardarbīgas.

Vienlaikus informējam, ka inspekcija nosūtīs vēstuli MTG TV Latvija vadībai  ar lūgumu izvērtēt raidījuma saturu, vienlaikus lūdzot raidījumā iekļaut speciālistu komentārus par raidījumā atspoguļotajām bērnu audzināšanas metodēm. Pateicamies par sniegto informāciju,” Inga Krastiņa, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktores vietniece.

 

Arī mēs, Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv, sazināsies ar raidījuma producentiem un MTG TV Latvija, lai noskaidrotu šī raidījuma mērķus un vērtējumu.

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja