Vai zināji, ar ko tu indē savu bērnu? E vielas bērnu kārumos

Iznācām ar Noelu (tobrīd vēl 4 gadi) no veikala. Pie durvīm kāds vīrietis ar baudu sūca cigareti, kamēr viņam pie rokas aptuveni 3 gadus veca meitenīte laizīja saldējumu. "Jums nevajadzētu smēķēt bērna klātbūtnē," vīrietim sacīju. "Es to nedaru bieži," viņš atteica. "Un tomēr..." "Jums taisnība," vīrietis nopūtās un nodzēsa cigareti. 

Vai zināji, ar ko tu indē savu bērnu? E vielas bērnu kārumos

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Devāmies tālāk. Un pēkšņi es sapratu, ka ne ar ko daudz neatšķiros no satiktā vīrieša. Mēs kopā ar bērnu gardu muti našķojāmies ar košajām gumijkončām. "Klau," es teicu. "Kā būtu, ja mēs turpmāk pirktu tikai veselīgas končas?" Noels piekrita. 

 

Lai arī ir pieejamas dažnedažādas mājaslapas un grāmatas* par šo tēmu, izburšanās process cauri E vielu sarakstiem ir salīdzinoši laikietilpīgs, tāpat ir daudzi citi aspekti, kas jāņem vērā, izvēloties veselīgu pārtiku un veselīgus saldumus, piemēram, vielu izcelsme, cukura un sāls daudzums produktā u.c, es izvēlējos vieglāko ceļu. Sazinājos ar savu mīļu draudzeni, bioloģijas zinātņu doktori un divu bērnu mammu Intu Dimanti-Deimantoviču, kura jau ilgāku laiku nopietnu uzmanību pievērš pārtikas sastāvam, un lūdzu minimālo sarakstu ar E vielām, ko pilnīgi noteikti nevajadzētu lietot uzturā. 

FOTO: Šāda lapiņa ar pārtikas produktos lietotām, bet kaitīgām E-vielām nu atrodas manā maciņā, ko izvelku katrā iepirkšanās reizē, ne tikai meklējot veselīgākās konfektes, bet arī vērtējot citus pārtikas produktus. Turklāt jāpiebilst, ka šajā sarakstā nav visas E-vielas, kas atzītas par veselībai kaitīgām, un ir vēl virkne E-vielu, kuru kaitīgā ietekme vai tieši mazkaitīgums nav pierādīti. Saraksta izvērstu skaidrojumu lasi zemāk. 

 

konfektes

FOTO: Kopš esam tikuši pie minimālā saraksta, salīdzinoši ilgu laiku veltam konfekšu stendiem. Neliela problēma rodas brīdī, kad ražotājs nenorāda E-vielas ar numuriņiem, bet vārdiem, jo grūtāk atcerēties, kas ir kas. 

 

  • Ja "Haribo Pico Balla" sastāva ziņā izskatās nekaitīgs, tad "Haribo Berries" satur nepietiekami pētīto krāsvielu augogli un skolās aizliegto karmīnu. 
  • "Haribo Chamallows Barbecue" satur sorbītu, kas var izraisīt vemšanu, caureju un ir iekļauts bīstamo ķimikāliju datu bāzē. 
  • Bērnu iecienītās konfektes "Drako" satur karaginānu, ko neiesaka bērniem, un pētījumos ar dzīvniekiem pierādīts - izraisa vēzi. 
  • Baltyk sūkājamās konfektes "Bon Bon" satur vairākās valstīs aizliegtos košenilu un indogotīnu jeb indigokarmīnu.
  • Karameles "Doxy Roksy" ar sejiņām, puķītēm un citiem glītiem zīmējumiem (ir pieejamas gan iepakotas, gan stendā, kur ir sveramas konfektes) satur košenilu, indigotīnu, briljantzilo FCF un augogli. 
  • Tuvāk kasēm nopērkamie "Malaco Snore" tievie, garie spagetiveidīgie saldumi satur amonija karameli, sorbītu, košenilu. 
  • Jau tas vien, ka "Ādažu tomātu čipsi", kas Noelam (un man arī) garšo vislabāk, satur mononātrija glutamātu, liek mums šo izstrādājumu iekļaut "vairs nepirksim" sarakstā. 
  • Plaši reklamētie cepumi "Tuc Tuc" siera cepumi satur nātrija karbonātu, nātrija metabisulfītu, mononātrija glutamātu, dinātrija guanilātu, dinātrija inozinātu. 
  • Šokolādes cepumi "Domino" satur nātrija karbonātu, ko iegūst galvenokārt sintētiski. 
  • Saldējums "Super Viva" ar īrisa pildījumu, piena šokolādes glazūru un lazdu riekstiem satur nātrija karbonātu un amonija karameli. 
  • Košā limonāde "Orange" satur akācijas sveķus, kolofonija glicerīna esterus, amonija sulfīta karameli, par ko pētījumi vēl nav gana plaši, un kālija benzoātu, kas ir kaitīgo vielu sarakstā. 
  • Arī Latvijā ražotā limonāde "Klasika" satur amonija sulfīta karameli. Tātad, labāk tādu bērniem nepiedāvāt. 

 

kofektes

FOTO: No mūsu līdz šim iemīļoto, košo Candy King konfekšu klāsta tikai 2 konfektēs neatradām nevienu vielu no mūsu mazā sarakstiņa. Diemžēl, kinoteātros citu ražotāju končas nemaz nevar nopirkt. 

 

Lūk, izvērsts Intas dotais īpaši kaitīgo vielu saraksts (realitātē to ir daudz vairāk):

 

Saldinātāji

E950 - acesulfāms K (sintētiska ķīmiska viela), laboratoriskajos pētījumos ar dzīvniekiem pierādīts, ka izraisa vēzi.

E951 - aspartāms, var izraisīt galvassāpes, depresiju, agresivitāti, reiboņus, atmiņas zudumus. Īpaši neiesaka grūtniecēm un bērniem. 

 

E952 - ciklāmskābe un tās nātrija un kalcija sāļi. Mākslīgs saldinātājs, ko pievieno konservētiem augļiem, atspirdzinošiem dzērieniem. Var izraisīt migrēnu, nevēlamas ādas reakcijas, nelabvēlīgi ietekmē reproduktīvo sistēmu, ir kancerogēns. 

E954 - saharīns un tā nātrija, kālija un kalcija sāļi, daudzās valstīs aizliegts vai arī stingri ierobežota tā lietošana. Šo saldinātāju izmanto diētiskajos atspirdzinošajos dzērienos, cukura aizvietotājos. Var izraisīt nelabu dūšu, caureju, galvassāpes. Ir pierādīta kancerogēnā ietekme. 

E962 - aspartāma-acessulfāma sāls, izraisa līdzīgus simptomus kā E951, sastopams košļājamajās gumijās. 

 

Krāsvielas

E102 - tartarzīns. Šī kancerogēnā viela var izraisīt depresiju, izsitumus uz ādas, hiperaktivitāti un agresivitāti, bezmiegu, siena drudzi. Izmanto konditorijas izstrādājumu gatavošanā, siera cepumu, augļu sulu, marcipāna, garnējuma, saldo mērču iekrāsošanai. 

E104 - hinolīna dzeltenais, krāsviela, kas daudzviet pasaulē aizliegta. Izmanto dažādu dzērienu iekrāsošanai, izraisa alerģijas, ir kancerogēns. 

E107 - dzeltena krāsviela, ko bieži izmanto majonežu ražošanā. Var izraisīt elpošanas sistēmas slimību saasināšanos, alerģiskas reakcijas, hiperaktivitāti, bezmiegu. 

E110 - saulrieta dzeltenais ir daudzās valstīs aizliegta krāsviela. Izmanto konditorijas izstrādājumu, graudu produktu, dzērienu pulvera ražošanā. Izraisa astmu, nātreni, siena drudzi, vēdergraizes. 

E120 - košenils, karmīnskābe, karmīni. Ražotāji pievieno sarkano ābolu biezeņiem, pīrāgu pildījumiem, gaļas izstrādājumiem, ceptiem produktiem, jogurtiem. Var izraisīt siena drudzi, nātreni, dzīvībai bīstamas anafilaktiskas reakcijas. 

E122 - azorubīns, karmoizīns (azokrāsviela, kas dažās valstīs aizliegta). Šo sarkano krāsvielu ražotāji iecienījuši pievienot dažādiem saldumiem, tajā pašā laikā tā atzīta par kancerogēnu. 

E123 - amarants, kas ir zilgani sarkana krāsviela. Izraisa alerģijas, ir kancerogēns. 

E124 - kumačs, košenila sarkanais. Krāsviela, ko pievieno biskvītkūku sausajiem maisījumiem, želejas kristāliem, deserta garnējumiem, tomātu zupām. Var izraisīt alerģiskas ādas reakcijas. 

E127 - eritrozīns, zilgani sārta krāsviela. Sastopama konservētu augļu kokteiļos, cepumos, biskvītkūku maisījumos. Izraisa mācīšanās grūtības, provocē alerģijas, kairina gremošanas sistēmu, izraisa vēzi. 

E129 - oranžā/sarkanā krāsviela, ko iegūst no akmeņogļu darvas, dažās valstīs ir aizliegta. Var izraisīt nopietnas alerģijas, nelabvēlīgi ietekmē reproduktīvo sistēmu, izraisa vēzi. 

E131 - paternzilais jeb zilgani violeta krāsviela. Var veicināt astmu, gremošanas sistēmas slimību pazīmju izpausmes, hiperaktivitāti. 

E132 - indigotīns, indigokarmīns, mēreni koši zaļa krāsviela, ko ražotāji iecienījuši pievienot atspirdzinošiem dzērieniem un našķiem, var izraisīt hiperaktivitāti, sirds saslimšanas un vēzi. 

Reklāma
Reklāma

E133 - briljantzilais, koši zila krāsviela, kas vairākās valstīs ir aizliegta. Izmanto sālījumu gatavošanā, kartupeļu čipsu ražošanā. Vēl bez astmas provocēšanas un dažādām alerģiskām reakcijām var būt arī sirds, nieru, aknu, vairogdziedzera problēmas. 

E142 - zaļais S ir zaļa krāsviela, ko ražo no akmeņogļu darvas un dažās valstīs ir aizliegta. Izmanto konservētu zirņu gatavošanā, piparmētru mērcēs un siera kūku sausajā maisījumā. Var izraisīt izsitumus uz ādas, bezmiegu. 

E150c - amonija karamele pirmajā mirklī šķiet nekaitīga krāsviela, ko iegūst no cukurniedrēm vai kukurūzas cietes, taču to iegūst, izmantojot amonjaku. Izmanto džemos, šokolādē, cepumos, glazūrās. Var izraisīt hiperaktivitāti, dažiem dzīvniekiem testos izraisīja konvulsijas, asins saindēšanos. 

E150d - amonija sulfīta karamele. Izmanto līdzīgi kā E150c, līdzīgas negatīvās reakcijas. 

E151 - melnā krāsviela. Nerunājot par to, ka šī viela ir kancerogēna, tā var izraisīt astmas saasinājumus, niezi, alerģiskas reakcijas. Ražotāji šo vielu pievieno dzeramajiem jogurtiem. 

E154 - brūna krāsviela, kas aizliegta daudzās valstīs. Izraisa alerģiskas reakcijas, var nelabvēlīgi ietekmēt sirds, nieru, aknu, vairogdziedzera veselību. 

E160b - annato, krāsviela, ko pievieno margarīniem, ceptiem produktiem, piena produktiem, brokastu pārslām, var izraisīt aizkaitināmību un dunoņu galvā, nātreni, pazeminātu asinsspiedienu.

E171 - titāna dioksīds, ir pierādījumi par vēža izraisīšanu dzīvniekiem, pievieno ar cukuru pārklātiem konditorejas izstrādājumiem, glazūrām, košļājamajām gumijām, želejām. 

E173 - alumīnijs, ko iegūst no boksīta minerāla rūdas, šo krāsvielu visbiežāk izmanto glazējumos, var saasināt nieru un plaušu slimības, esot pierādīta negatīva ietekme uz Alcheimera slimību, jāuzsver, ka Eiropas Parlaments pieņēmis lēmumu aizliegt alumīniju saturošas piedevas. 

E180 - litolrubīns BK, sarkanīga krāsviela, ko visbiežāk pievieno cieto sieru mizām. Var izraisīt nātreni, bezmiegu, kuņģa un zarnu trakta bojājumus. 

 

 

Konservanti

E211 - nātrija benzoāts. Konservants, ko izmanto atspirdzinošo dzērienu, augļu sulu, džemu izstrādājumos. Var izraisīt astmu, nātreni, kontakta dermatītu, mutes un ādas kairinājumu, hiperaktivitāti.

E221 - nātrija sulfīts. Atrodams grieztos un žāvētos augļos, augļu pīrāgu sausajos maisījumos. Sakairināta kuņģa dēļ var būt vemšana, caureja, pārtikā iznīcina B vitamīnu, neiesaka cilvēkiem ar nieru vai aknu darbības traucējumiem. 

E250 - nātrija nitrīts. Dažās valstīs aizliets. Izmanto pārsvarā konservētu un kūpinātu gaļas izstrādājumu ražošanā. Šī viela nav atļauta produktos, kas paredzēti līdz bērna 6 mēnešu vecumam, var izraisīt galvassāpes, reiboņus. Ir toksisks ūdens organismiem. 

E251 - nātrija nitrāts. Arī šī viela vairākās valstīs aizliegta, pārsvarā pievieno gaļas izstrādājumiem. Var izraisīt nelabumu, vemšanu, galvassāpes, migrēnu. Nav atļauts pievienot produktiem, kas paredzēti līdz bērna 6 mēnešu vecumam.

E249 - kālija nitrīts. Konservants un krāsas stabilizators, kas var izraisīt neiru iekaisumu, uzvedības problēmas, galvassāpes, iznīcina asinīs skābeki, kancerogēns. Nav atļauts pievienot produktiem, kas paredzēti līdz bērna 6 mēnešu vecumam.

E252 - kālija nitrāts. Līdzīgi kā kālija nitrīts, nav atļauts pievienot produktiem, kas paredzēti līdz bērna 6 mēnešu vecumam. Izraisa arī līdzīgus simptomus. 

 

 

Pastiprinātāji un stabilizētāji

E407 - karagināns. Ražotāju iecienīta viela, ko pievienot saldējumam, desertu maisījumiem, konditorejas izstrādājumiem, smalkmaizītēm, cepumiem, šokolādes produktiem. Var izraisīt čūlainu stomatītu, kuņģa darbības traucējumus. Pierādīts, ka izraisa vēzi. 

E421 - mannīts. Šī saldumos atrodamā viela var izraisīt nelabumu, vemšanu, caureju, nātreni. Neiesaka bērniem un diabētiķiem. 

E622 - monokālija glutamāts. Sastopams ātri pagatavojamo zupu maisījumos, sojas mērcēs, želatīnā. Var izraisīt bronhu spazmas, paātrinātu sirdsdarbību, vēdergraizes, galvassāpes, redzes pasliktināšanos. Īpaši neiesaka bērniem. 

 

Mani secinājumi

  • Pirmajā mirklī šķiet sarežģīti pētīt sastāvu un iedziļināties jautājumā, kuras vielas ir vairāk kaitīgas, kuras ne. Taču pamazām iemācos numurus un nosaukumus, līdz ar to ir vieglāk.
  • Lai nerastos konflikts ar bērnu - es aizliedzu, tu nedrīksti, svarīgi skaidrot, kāpēc mēs kaut ko izvēlamies, un kaut ko ne, un iesaistīt pētīšanas procesā. Tāpat arī atzīt savas kļūdas - jā, līdz šim pirkām, jo es nezināju, ka šajos čipsos ir tādi draņķi. Bet nu arī pati vairs neēdu, lai gan brīžiem kārojas.
  • Ir bijušas reizes, kad pārdevējas viegli smīn, kā mēs ar Noelu pētām un pārrunājam, kuras konfektes labākas, kuras ne. Un tomēr - mūsu veselība ir mūsu pašu darīšana.
  • Līdzīgi bērnu ballītēs. Ne tikai man ir jābūt ar gana lielu pašapziņu, bet arī bērnam, lai, atpazīstot ne tik veselīgos našķus, spētu pateikt "nē".
  • Konfektes bija sākums. Nu pamazām ķersimies pie ķermeņa kopšanas produktu, šampūnu, mājas kopšanas līdzekļu izvērtēšanas.

 

Kāds ir sausais atlikums mūsu veselīgo konču kampaņai?

Kādā reizē, kad Noels bija pavisam, pavisam saskumis, mierināju, ka nopirksim kādas gardas končas un sevi mazliet iepriecināsim. Mazās rociņas apvijis man ap kaklu, puisēns šņukstēja: "Bet tikai veselīgās..."

 

Autore: Audra Šauere, Mammamuntetiem.lv redaktore  

FOTO: Shutterstock.com, autores foto

 

 

* Izmantojamā literatūra un avoti:

Bils Stetems "Zini, ko tu pērc! Ķimikāliju labirintā" R.: Zvaigzne ABC, 2007 (šajā grāmatā ir norādīts plašs grāmatu un vietņu klāsts, kur meklēt papildus informāciju par vielām, kas sastopamas pārtikā). 

www.pvd.gov.lv

http://lasipirmsed.lv

www.lvportals.lv