Pie dzemdību nama smēķējošās grūtnieces. FOTO un SPECIĀLISTU komentāri

Saposts kā lellīte, uzkrāsotiem rozā vaidziņiem, svinīgs, kluss un rāms – tādu viņa bēru dienā atceros pus gadu vecu mazuli. Viņa māmiņa grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā smēķēja. Tomēr Latvijas likumdošana nedzimuša un gaidīta bērna veselību nesargā - Latvijas likumos par bērnu tiek uzskatīts piedzimis bērns. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Sen ir pierādīts – tiem zīdaiņiem, kuru mammas grūtniecības laikā ir smēķējušas, ir 2-3 reizes lielāks risks nomirt no pēkšņās nāves sindroma. Tāpat šis risks palielinās, ja mamma vai tētis smēķē jaundzimušā klātbūtnē, kaut vai tas ir pagalmā. Pieminētais bērniņš nomira tieši pēkšņā nāves sindroma dēļ. Vai konkrētajā gadījumā pie vainas bija smēķēšana, neviens neņemas apgalvot, tomēr par šo vienmēr atceros, ieraugot kārtējo smēķējošo grūtnieci. Un tādas gandrīz katru dienu var redzēt pie Rīgas Dzemdību nama. 

Grutniece smēķē

Iespējams, šīs sievietes ir stāvoklī.

 

“Topošās un jaunās māmiņas, arī tētus par smēķēšanas un pasīvās smēķēšanas nodarīto kaitējumu vēl nedzimušam mazulim un jaundzimušajam vizītēs informē gan vecmātes, gan ginekologi dzemdību speciālisti. Diemžēl ir sievietes un vīrieši, kas ieteikumus atteikties no kaitīgā ieraduma ignorē, un smēķē arī netālu no Rīgas Dzemdību nama, tiesa, ievērojot zīmi, ka smēķēt 10 metrus no ieejas nedrīkst,” saņemu atbildi, jautājot Rīgas Dzemdību namam par to, vai un kā tiek risināta šī problemātika.

 

Rīgas Dzemdību nams patiesi šim jautājumam laiku pa laikam velta īpašu uzmanību, piemēram, izvietojot informatīvus plakātus pašā dzemdniecības iestādē, kā arī vides plakātos tieši blakus iecienītajai grūtnieču smēķēšanas vietai. Palūkojiet šo bildi!

 

Grūtniece pīpē

Mammas ar apaļajiem punčiem smēķē arī, stāvot blakus informācijai, kurā uzskaitīti lielākie riski, ko smēķēšana var nodarīt bērnam. Augšanas un attīstības atpalicība, astma, iedzimtas sirdskaites, divreiz lielāks risks aiziet bojā vēl nedzimušam un vēl, un vēl (skat. Infografiku zemāk).

 

Grūtniecības norisē sarežģījumi, taču turpina smēķēt

Jāatzīmē – ja bildēs redzamās sievietes ir stāvoklī, un ja viņas ir ievietotas slimnīcā, tas nozīmē, ka viņām jau ir (!) kādas problēmas grūtniecības norisē. Ja viņas būtu dzemdētājas, tad smēķēšanai laika visticamāk nebūtu.

Kad jūs smēķējat kārtējo cigareti, jūs žņaudzat savu bērnu.

“Ar sievietēm, kurām grūtniecības laikā nepieciešama ārstēšana un jāuzturas dzemdību nodaļā, un kuras vienlaikus smēķē, sanāk tā – ārsti mēģina glābt grūtniecību, bet netiek novērsts grūtniecības sarežģījumu iemesls!” norāda ginekoloģe Ieva Mālniece, BKUS Medicīniskās ģenētikas un prenatālās diagnostikas klīnikas vadītāja. “Es nespēju attaisnot nevienu smēķējošu grūtnieci, kā arī grūtniecības laikā smēķējošu tēvu – pasīvā smēķēšana gaidāmajam bērnam nodara vienlīdz lielu kaitējumu, cik mammas smēķēšana. Tāpat vecāki nedrīkst smēķēt arī, kad bērns jau piedzimis, kad mamma zīda mazuli ar krūti,” savus striktos uzskatus smēķēšanas jautājumā un jauno vecāku kontekstā portālam Mammamuntetiem.lv pauž ārste.

Pasīvā smēķēšana grūtniecības laikā

Topošās māmiņas pie Rīgas Dzemdību nama mēdz smēķēt arī sava partnera un draugu kompānijā.

 

Ieva Mālniece min datus, kas liecina – smēķējošu grūtnieču ir vairāk, nekā mēs varbūt iedomājamies. Smēķē 15-20% grūtnieču! “Dažkārt grūtnieces ārstiem cenšas melot, ka nesmēķē vai saka, ka izsmēķē tikai 1 cigareti dienā, un “tas jau nav nekas”. Vairumā gadījumu smēķējošās mammas zina, ka tas ietekmē bērna veselību, tomēr neizprot, cik patiesībā tas ir nopietni. Tāpēc es cenšos par šiem kaitējumiem ar vecākiem runāt pavisam vienkārši, piemēram, “Kad jūs smēķējat kārtējo cigareti, jūs žņaudzat savu bērnu”.

Smēķējot, nikotīna līmenis mammas asinīs palielinās ļoti strauji, tas ceļo cauri placentai, nonāk augļūdeņos – tātad bērns peld nikotīnā.

Ārste skaidro: galvenie ļaundari cigarešu dūmos ir oglekļa monoksīds (tvana gāze, tvans, CO), metāli un nikotīns. “Nikotīns saistās ar nikotīnacetilholīnu receptoriem, kas agrīnā vecumā ir augļa smadzenēs. P|roti, nikotīns saistās ar šiem receptoriem un sāk savu ļauno iedarbību – augļa smadzenes tiek ietekmētas jau agrīni. Tāpat ir pierādīts, ka smēķējošām grūtniecēm nikotīna koncentrācija ir lielāka un ķermenī noturas ilgāk, nekā citiem smēķētājiem,” stāsta ginekoloģe, atsaucoties uz 2007. gada pētījumu “Nikotīna iedarbība grūtniecības laikā”*. Smēķējot, nikotīna līmenis mammas asinīs palielinās ļoti strauji, tas ceļo cauri placentai, nonāk augļūdeņos – tātad bērns peld nikotīnā. Un bēns arī uzņem nokotīnu caur nabas saiti, jo tas viegli šķērso placentāro barjeru! “Caur nabassaiti bērns uzņem 15% no mammas asinīs esošā nikotīna, savukārt caur augļūdeņiem – pat 88%! Tas notiek 15-30 minūšu laikā pēc smēķēšanas. Lielākais ļaunums no tā visa ir asinsvadu sašaurināšanās, tieši tāpēc arī mammām saku – jūs pašas žņaudzat savus bērnus, jo asins apgāde tiek samazināta,” - tā ārste.

 

Bērnu no apsmēķēšanas sargā likums, nedzimušu bērnu – nē

Zināms, ka nesen Bērnu tiesību aizsardzības likumā ieviests, ka smēķēt bērna klātbūtnē ir aizliegts – arī tā ir fiziskā vardarbība. Tāpēc sazinājos ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, jautājot, vai kādos likumos/noteikumos tiek runāts arī par vecāku atbildību par nedzimušā bērna veselību. No Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktores Ingas Milleres saņēmu atbildi: “Latvijā par bērnu ir uzskatāms piedzimis bērns (grūtniecības laikā bērnu dēvē par augli – aut.piez.). Līdz ar to Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1.panta 11.punktā noteiktais, ka fiziska vardarbība — bērna veselībai vai dzīvībai bīstams apzināts spēka pielietojums saskarsmē ar bērnu vai apzināta bērna pakļaušana kaitīgu faktoru, tai skaitā tabakas dūmu, iedarbībai, nav piemērojams. Tomēr, ja ir zināmi smēķējošas grūtnieces personas dati, par to būtu jāinformē Sociālais dienests, lai sniegtu topošai māmiņai nepieciešamo informāciju un sociālos pakalpojumus minētās atkarības ārstēšanai.

Reklāma
Reklāma

 

Tātad līdzcilvēki ir aicināti nepalikt vienaldzīgi, un tas ir svarīgi.

 

Automašīnās aizliegts smēķēt, bet nedzimušu bērnu apsmēķēt drīkst

Vēl nesen publiskajā telpā notika diskusijas par Veselības ministrijas virzīto priekšlikumu smēķēšanas aizliegšanai automašīnās, pat ja tajā autovadītājs atrodas viens pats – lai pasargātu paša vadītāja veselību, kā arī, lai mazinātu avāriju risku, jo smēķēšana tāpat kā mobilo tālruņu lietošana pie stūres novērš uzmanību. Par pieaugušajiem, kas smēķē un ir atbildīgi paši par savu veselību un dzīvību, vēlas uzņemties “rūpi”, ieviešot jaunas prasības, kamēr par nedzimušu un gaidītu bērnu, un viņa veselības sargāšanu joprojām netiek runāts? Tāpat politiķi gudro, kā sievietes “piespiest” atteikties no domas par mākslīgo abortu, taču, kurš domā, kā pasargāt gaidīto bērnu veselību..?

 

“Likumā noteikti aizliegumi situāciju neatrisinās, lai gan smēķēšana un grūtniecība ir pilnīgi nesavienojamas,” komentāru Mammamuntetiem.lv sniedz Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere. Viņa uzskata, ka smēķēšanas aizliegumam grūtniecības laikā jākļūst par grūtnieces iekšējo normu (iekšēju nepieciešamību), pašas pieņemtu lēmumu. “Grūtniecei būtu jāatturas no smēķēšanas nevis, baidoties tikt pieķertai un sodītai, bet gan, atbildīgi izturoties pret savu un bērna veselību. Lai grūtniece pati nonāktu pie secinājuma, ka smēķēšana ir jāatmet, viņai jābūt informētai par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz augļa attīstību un bērna veselībai kaitīgajām sekām nākotnē. Ārstiem būtu vairāk jāskaidro konkrēti draudi bērna veselībai. Apzinoties sekas, samazināsies smēķējošo grūtnieču skaits,” uzskata Laila Grāvere.

 

 

Smēķēšanas atmešana

Citkārt dzirdēti argumenti par labu smēķējošām grūtniecēm – sak, atmest smēķēšanu nav nemaz tik viegli. “Lai grūtniece atmestu smēķēšanu, vispirms ir jānodala, vai mammai ir izveidojusies atkarība vai arī tas ir tikai spēcīgs ieradums,” stāsta ārste Ilze Maksima, narkoloģe (atkarību speciāliste), Veselības centrs “Vivendi”. Atkarības gadījumā nepieciešama konsultācija pie narkologa, kamēr ieraduma gadījumā mamma veiksmīgi var tikt galā pati. Tiesa, abos gadījumos nepieciešams līdzcilvēku atbalsts.

 

Narkoloģe Ilze Maksima teic, ja izpildās vismaz 3 pazīmes no šīm, iespējams, ir izveidojusies atkarība un smēķēšanas pārtraukšanu veiksmīgāk varēs īstenot, sadarbībā ar speciālistu:

 stipra, stipra vēlēšanās vai kompulsīva tieksme smēķēt;

 grūtības kontrolēt smēķēšanu attiecībā uz tās sākšanu, izbeigšanu un lietošanas biežumu;

 parādās fiziski slikts stāvoklis (fizioloģisks abstinences (paģiru) stāvoklis) tad, kad smēķēšana ir pārtraukta vai samazināta;

 pieaug smēķēšanas biežums un cigarešu stiprums (prasības pēc arvien lielākām devām un reizēm);

 smēķēšanas dēļ tiek pamestas novārtā citas dzīves baudas un intereses; pastāvīga smēķēšana, kaut radušās kaitīgas sekas.


Vairāk par to, kā grūtniecei pārtraukt smēķēšanu, var lasīt rakstā Smēķēšanas atmešana grūtniecēm.

 

Vai un kā uzrunāt smēķējošu grūtnieci

Redzot smēķējošās mammas, man vienmēr ir vēlme viņas uzrunāt. Reiz garāmejot tā arī izdarīju, jautāju apmēram šādi: "Es atvainojos, bet vai jūs zināt, ka smēķēšana kaitē bērnam?". "Jā, zinu!" - mamma veikli atbildēja. Sarunā neielaidos, jo pati biju ar bērnu ratiem.

 

Vai šādai uzrunāšanai varētu būt jēga un kā to darīt, lai nedabūtu pretī lamas, jautāju ģimenes psihoterapeitei Vitai Kalniņai, ģimenes psiholoģijas centrs “Līna”. “Ja kāds vecāks uz ielas sit vai lamā savu bērnu, apsmēķē viņu vai arī smēķē grūtniece un garāmgājējs ies klāt, saucot – Ārprāts, ko jūs darāt! - visticamāk rezultāta nebūs,” uzskata psihoterapeite. Speciāliste iesaka šos cilvēkus, kas dara pāri saviem bērniem, uzrunāt nevis uzbrūkot un pārmetot, bet ar rūpēm un vēlmi patiesi palīdzēt.

Speciāliste iesaka šos cilvēkus, kas dara pāri saviem bērniem, uzrunāt nevis uzbrūkot un pārmetot, bet ar rūpēm un vēlmi patiesi palīdzēt.

“Ja cilvēkam, kurš vēlas palīdzēt, ir laiks un spēks, un spēja mazliet arī uzklausīt, būt pieejamiem, šādu vardarbīgu vecāku var uzrunāt un teikt apmēram šādi: “Es redzu, ka jums šobrīd ir kādas grūtības, jo domāju, ka citādi jūs savam bērnam to nedarītu. Vai ir kaut kas, kā es varu palīdzēt, jo ieraudzīju jūsu situāciju, sirds sažņaudzās – es domāju, ka šobrīd jums ir grūti.”,” iesaka psihoterapeite Vita Kalniņa. Speciāliste uzskata - pat ja šī smēķējošā mamma atbildēs ar nē, ka viņai viss ir kārtībā, varbūt pirmo reizi dzīvē viņa izdzirdēs, ka viņai ir grūti. “Varbūt šāda mammas uzrunāšana var pavērt jaunas durvis, varbūt viņas domās iegriezīsies kaut kas jauns – nevis, ka atkal man kāds ko pārmet, bet ka kāds ir gatavs MAN palīdzēt manās sāpēs un ciešanās. Es domāju, ka šī saruna smēķējošajai mammai domās liks vēl un vēl atgriezties pie jautājuma – vai man vajag palīdzību? Bieži vien minētajās situācijās, kad notiek fiziska vai emocionāla vardarbība pret bērnu, iemesls ir vecāka neatrisinātās emocijas, stress. Vai šāda uzrunāšana var sniegt tūlītēju efektu, grūti spriest, tomēr tas būs efektīvāk nekā pārmetumu izteikšana.”

 

Lūgums pēc šī raksta izlasīšanas neteikt: “Es pazīstu mammu, kura smēķēja visu grūtniecības laiku, bet piedzima foršs bērniņš!”. Diemžēl esmu novērojusi tendenci augošā bērna problēmas nekādi nesaistīt ar darīto vai nedarīto grūtniecības laikā. Tas pats attiecas arī uz alkohola lietošanu grūtniecības laikā.

Smēķēšanas ietekme grūtniecības laikā

*Atsauce uz pētījumu: Wickstrom. Efects of Nicotine During Pregnancy: Human and Experimental Evidence. Curr Neuropharmacol. 2007 Sep; 5(3): 213–222

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja