Sprādzējam bērnus un sprādzējamies paši!

Laika gaitā bijusi ne viena vien izglītojoša kampaņa par bērna drošību mašīnā. Tas nozīmē - bērnam jāatrodas speciālā sēdeklītī un piesprādzētam. Jāsprādzējas arī pieaugušajiem, ne tikai domājot par savu drošību, bet arī rādot labo piemēru. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ir redzētas pa ielu braucošas mašīnas, kuru salonā brīvi pārvietojas bērns. 

Valsts policijas Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšniece Vineta Mistre atgādina, ka pat nelielas sadursmes laikā nepiesprādzēts bērns vienmēr tiek izsviests no sēdekļa.

 

Jā, ir gadījies vest mammu ar viņas divus gadus veco bērnu, kurš sēdeklītī ir pavisam nemierīgs. Mamma, izņemot bērnu no sēdeklīša, saka: "Zinu, ka šādi nav īsti labi, bet viņš citādi nenomierināsies."

Tas nekas, ka traucamies pa šoseju, piesprādzēts pieaugušais, auklējot bērnu klēpī, sadursmes brīdī to nenoturēs, jo inerces spēks vairākkārtīgi pārspēj cilvēka svaru. Ko darīt? Droši apstāties un pagaidīt, kamēr bērns ir nomierinājies. 

 

Pērnā gada statistika iezīmē bīstamu tendenci - pieaudzis to bērnu skaits, kuri ceļu satiksmes negadījumos cietuši kā pasažieri automašīnā. Ja 2014.gadā tie bija 233 bērni vecumā līdz 14 gadiem, tad aizvadītajā gadā jau par 146.

Skaties LNT raidījuma "900 sekundes" sižetu par bērnu piesprādzēšanu. 

Reklāma
Reklāma

Jau iepriekš esam gatavojuši un publicējuši tematiskus materiālus par bērna drošību automašīnā. Te daži no tiem! 

Ko bērnam mācīt par drošību mašīnā? Video padoms

Autokrēsliņa pareiza piesprādzēšana. Video padoms

Kas jāzina par bērnu autosēdeklīšu drošību

Autokrēsliņu analīze. 14 vērtīgi padomi

 

Autore: Audra Šauere, Mammamuntetiem.lv redaktore