Kentervilas spoks ālējas Leļļu teātrī

Pavisam nesen Leļļu teātra repertuālu papildinājusi jauna izrāde - Kentervilas spoks. Kā radīta šim skaistajam rudenim, kad spoku tēmas aktuālas. Un nav svarīgi, vai esat pievienojušies Helovīnu svinētājiem, vai arī rudenī mājās klājat galdu veļiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Iestudējuma pamatā ir Oskara Vailda ironiski gotiskais stāsts "Kentervilas spoks". Stāsts ir par to, kā senā angļu pilī mīt lorda Saimona de Kentervila spoks. Naktīs tas mīl pastaigāties pa pils tumšajiem gaiteņiem, baidīt mājkalpotāju, elsot dūmvadā un izmēģināt savas šausminošākās „lomas”. Viss mainās brīdī, kad pili iegādājas draudzīga amerikāņu ģimene, kas netic spokiem un neplāno pieņemt Anglijas senākās tradīcijas.

Izrāde ir veidota neierasti - tajā ir ēnu teātra elementi, kas izskatās ļoti skaisti. Tēliem ir tīras, precīzas līnijas, veidojot nepārprotamas asociācijas. Pats Kentervilas spoks ir skaļš un grabošs tēls, kurš cenšas nobiedēt ne tikai pils jaunos iemītniekus, bet arī zālē sēdošos bērnus. Un izdodas. Izdodas arī parādīt izrādes veidotāju iepriekš pausto domu, ka šis ir stāsts par savstarpējās izpratnes un mīlestības nozīmi. Dēls izrādes nobeigumā par spoku un mazo amerikāņu meitenīti sacīja: "Cik labi, ka viņi palika draugi." 

Reklāma
Reklāma

Mani visvairāk sajūsmināja Daces Vītolas attēlotās pils ekonomes Amnijas tēls. Sākotnēji liekas, ka viņa tiešām baidās no spoka, bet vēlāk izrādās, ka katram šajā pasaulē ir sava vieta un uzdevums. Arī spokam. 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore