Dzīvokļos obligāti būs jāuzstāda dūmu detektori. Cilvēki atkal neapmierināti

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aizvadītajā nedēļā ziņoja, ka tuvākajā laikā valdībā varētu tikt skatīts noteikumu projekts, kas paredz obligātu dūmu detektoru uzstādīšanu mājokļos, paredzot, ka pārejas periods būtu pusotrs gads. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Lai arī netiek plānota speciāla kontrole, kas pārbaudītu, vai detektori tiešām ir uzstādīti, VUGD pārstāvis Dzintars Lagzdiņš cer, ka iedzīvotāji sapratīs šīs ierīces nepieciešamību, kā piemēru minot Hamburgas pieredzi - tur iedzīvotāju skaits ir līdzīgs kā Latvijā, bet tur bojāgājušo skaits uz tādu pašu ugunsgrēku skaitu, ir 14 – 15 cilvēki, kas Latvijā gadā ir ap simtu.

 

Pārsteidzoši, ka cilvēki par šo plānoto pašu drošības uzlabojumu ir visai sašutuši. Vieni sauc, ka kāds atkal izdomājis iespēju, kā uzvārīties. Otri neapmierināti, ka nu dzirdēs, kad kaimiņi cep pankūkas un kad piededzinājuši putru. Vēl kādi pārliecināti, ka nu ugunsdzēsējiem būs uz ko novelt vainu - cilvēki paši vainīgi, ka sevi nogalinājuši dūmos. Vēl kādi neapmierināti, jo lielākā daļa ugunsgrēku notiekot "pritonos", kur tik un tā nav ne vadu ne elektrības. 

 

Vien daži mēģina oponēt - ja jau ļaujam elektroniskai ierīcei mūs katru rītu modināt, kādēļ nevēlamies ļaut, ka līdzīga mūs pamodina briesmu gadījumā. Savukārt runājot par kaimiņu pārcepināto gaļu, - labāk lai šad tad pamodina par niekiem, nevis īstu briesmu gadījumā nepamodina vispār. 

Reklāma
Reklāma

 

Nupat jau tiešām liekas, ka bezjēdzīga kritizēšana un nedomāšana ir kļuvuši par nacionālajiem sporta veidiem. 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore