350 azartspēļu atkarīgie spēļu ellei teikuši - nē!

Ziņu lentās lasu, ka Latvijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijā līdz šim vērsušās apmēram 350 personas ar lūgumu viņus spēļu zālēs neielaist. Kādam šis skaits varētu šķist neliels, tomēr, zinot, cik šī atkarība var būt postoša, es teiktu, ka tas ir daudz. Un jānovērtē tas, ka iesniegumu vari rakstīt vien savā vārdā. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Kā zināms, Latvijas nebanku kredītdevēju asociācija jau kopš 2013. gada marta vidus ir izveidojusi sistēmu, kas ļauj kredītņēmējam ar iesnieguma palīdzību iekļaut sevi sarakstā, kam aizdevējs uz noteiktu laika periodu neizsniedz kredītu. Šāds lūgums būs neatsaucams un tas būs spēkā pēc kredītņēmēja izvēles – vienu, divus vai trīs gadus. 

 

Šāda iespēja izstrādāta, lai pasargātu tos kredītņēmējus, kam ir grūtības ar personīgo finanšu plānošanu. Tas ir instruments, lai klients patstāvīgi varētu nodrošināties pret vieglprātīgu vai nesaprātīgu aizņemšanos.

 

Lai nodrošinātos, ka aizdevuma lieguma kārtība netiek izmantota ļaunprātīgi, iesniegumam pielikumā būs jāpievieno pases kopija, uz kuras norādīts, ka kopija ir iesniegšanai Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijai. Aizdomu gadījumā par datu ļaunprātīgu izmantošanu asociācija sazināsies ar konkrēto personu, lai pārliecinātos, vai informācija ir patiesa.

Iesnieguma par kredīta neizsniegšanu veidlapu var atrast ŠEIT.

Latvijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija pieņem privātpersonu iesniegumus, lai viņus vairs neielaistu spēļu zālēs. Un inspekcija attiecīgi šos iesniegumus pārsūta azartspēļu organizētājiem.

Reklāma
Reklāma

Igaunijā un Lietuvā jau vairākus gadus ir likumā iestrādāta norma arī par to, ka cilvēks pats sev var uzlikt aizliegumu spēlēt arī azartspēles. Latvijā šāda iespēja likumā nav atrunāta, tomēr Latvijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija pieņem privātpersonu iesniegumus, lai viņus vairs neielaistu spēļu zālēs. Un inspekcija attiecīgi šos iesniegumus pārsūta azartspēļu organizētājiem, no kuru godaprāta ir atkarīgs, vai viņi ņems vērā azartspēļu atkarīgo lūgumus. 

 

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne medijiem ir stāstījusi, tā kā likumā tas šobrīd nav atrunāta kārtība, kā rīkoties ar minētajiem iesniegumiem, tad nav iespējams sodīt spēļu zāles, kuras nerīkojas godprātīgi. Tā ir labās gribas darbība, palīdzot cilvēkiem cīņā ar viņu atkarību.

 

Ja nu kādam šī ir aktuāla tēma, sazinies ar Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekciju un dari visu, lai tiktu vaļā no savas atkarības. 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Foto: Shutterstock.com