Spēles un rotaļas lietainām ģimenes brīvdienām (un ne tikai!)

Kad brīvdienas aukstas un nemīlīgas un pie TV ekrāniem galīgi negribas satupt, mūsu ģimene spēlē dažādas spēles. Daudzas no tām ikvienam ir zināmas, taču piemirstas, tāpēc uztaisu apkopojumu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Vārdu spēles, braucot mašīnā

Ja mērojams garāks ceļš kur ciemos, ar bērniem spēlējam kuģu lādēšanas (viens pasaka alfabēta burtu un notiek sacensība, kurš nosauks vairāk vārdu, kas sākas tieši ar šo). Paši esam izdomājuši spēli – kurš nosauks vairāk salikteņu. Spēles aizsākās, bērniem skaidrojot, kas īsti ir saliktenis. Esot ceļā, lieliski var spēlēt arī kopīgās pasakas stāstīšanu, kur viens iesāk, turpina nākamais un tā tālāk. Izcili, ja to var pierakstīt.

 

Spēles istabā

Mani no bērnības traki patīk kāršu spēle “Duraks”, tāpēc mūsu ģimenes bērni to prot jau no četru gadu vecuma:). Tāpat uz urrā iet “Ēzeļi”. Vai atceraties Kartupeļus un Karātavas? Ja vēl neesat paguvuši, noteikti ir vērts tās iemācīt saviem bērniem!

Kartupeļi un karātavas Kartupeļi un Karātavas!

 

No grāmatas “Grega dienasgrāmata” esam iemācījušies vēl vienu lielisku spēli uz papīra – viens uzzīmē uz lapas kādu ķeksi, nākamais to pabeidz, izdomājot, kas no tā varētu izdoties. Lieliska, fantāziju rosinoša nodarbe!

 

No galda spēlēm šobrīd mums aktuālas Scrabble, Story Cubes (jāuzmet metamie kauliņi un, iekļaujot tajos redzamos zīmējumus, jāstāsta stāstiņi) joprojām Cirks, dambrete, dažkārt Domino un Riču-Raču.

Story cubesStory Cubes patiks arī mazākajiem spēlētājiem!

Reklāma
Reklāma

 

Aktīvo spēļu sarakstā nemainīgi jautrs ir Mēmais šovs. Mēs gan neveicam sagatavošanās darbus ar vārdu rakstīšanu, bet risinām to šādi – tas, kurš rāda minamo vārdu, pēc uzminēšanas izdomā, kas jārāda nākamajam. Nākamais parasti rāda tas, kurš uzminējis nule rādīto.

 

Rotaļas ārā

Bērniem ir TIK liels prieks, ka rotaļās iesaistās arī pieaugušie! Tāpēc metam slinkumu pie malas, jo rezultātā smaids līdz ausīm arī lielajiem. Augstāk par zemi, Sasaldētie, Ķerenes (kā tagad tiek dēvētas mūsu bērnības “Salkas” jeb “Goļas”!), paslēpes, “Ādamam bij' septiņ'dēli” - prieku raisošas ir jebkuras no šīm.

No rāmajām āra spēlēm mūsu klāstā ir vēl viena zīmēšanas spēle – ar zaru zīmējam uz zemes un skatītāji sacenšas, kurš pirmais uzminēs, kas tiek zīmēts. Īpaši azartiska ir mazāko zīmētāju darbu minēšana.

Ak jā, vēl ir nesen mūsu izgudrota īsspēle, kas izpildāma veikalos - stāvot rindā pie kases, katrs izsakām savu versiju, cik varētu maksāt mūsu pirkums. Bērniem sanāk tāda kā matemātikas stundas prakse, cenšoties izprast preces vērtību un ģimenes budžeta tēriņus. Aizraujoši!

 

Dalāties arī savu spēļu un rotaļu idejās, un lai skaistas brīvdienas!

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Mammamuntetiem.lv vadītāja