Vai spēj iztēloties mežābeli ozola resnumā? Izrādās, tāda ir tepat Latvijā

Priecājos, ka tieši šorīt atradu pazudušās telefona "austiņas" un tieši šodien, ejot uz redakciju, ieslēdzu Latvijas Radio 1. Tā es uzzināju, ka atrasta  Latvijā dižākā mežābele - tās apkārtmērs ne vairāk un ne mazāk kā 4 metri. Varat maz iztēloties šādu diženumu?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Rīta programmas vadītājs Gusts Kikusts bija sazvanījis Latvijas Petroglifu centra speciālistu Andri Grīnbergu, kurš pastāstīja, ka dižo mežābeli atraduši gluži nejauši, jo sākotnēji braukuši pārmērīt citu mežābeli sētas otrajā pusē.

 

Iespaidīgās un veselīgās ābeles apkārtmērs ir precīzi 4,00 metri, un tas šo dabas bagātību savas sugas koku rangā ierindo pirmajā vietā Latvijā.

 

"Pa gabalu koks nemaz neizskatījās pēc ābeles, drīzāk pēc liepas," Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Petroglifu centra speciālists Andris Grīnbergs. Latvijas lielākās mežābeles atklājējs piebilda, ka Kurzemē atrodas četras no piecām lielākajām apzinātajām mežābelēm. 

 

Tikko atklātā mežābele uzskatāma arī par vienu no lielākajām Baltijā, to pārspēj vien Igaunijā esošā mežābele ar 4,6 metru apkārtmēru. Jaunatklātais dižkoks jau reģistrēts Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP), Latvijas Radio stāstīja dižkoka atklājējs Grīnbergs.

 

Reklāma
Reklāma

Andris Grinbergs izteica pārliecību, ka noteikti ir vēl neatklāti dižkoki, jo cilvēki dažreiz nemaz neiedomājas, ka netālu no viņu mājas augošais koks ir kaut kas īpašs. Piemēram, katru ābeli ar apkārtmēru virs 1,50 metriem var dēvēt par dižkoku. Koka apkārtmēru mēra krūšu augstumā jeb 1,3 metrus no zemes. 

 

Tūliņ sāksies lielās talkas un uzkopšanas darbi, tādēļ turam acis plati vaļā. Kas zina, kādus brīnumus ieraudzīsim! :)

Novēlu visiem atklājumiem un priecīgiem pārsteigumiem pilnu pavasari!

 

Uzziņai: Latvijas Petroglifu centra speciālisti nodarbojas ar arheoloģijas pieminekļu un ģeoloģisko objektu pētniecību.

Visu sarunu ar Latvijas Petroglifu centra speciālistu Andri Grīnbergu klausies ŠEIT.

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Foto: Shutterstock.com