Braukt bez biļetes, parakstīties vai doties kājām?

Sabiedrībā nav beigusies viļņošanās par paceltajām biļešu cenām pilsētas sabiedriskajā transportā. Un nu sašutums uzjundīs no jauna, jo no šodienas mazākais sods par braukšanu Rīgas sabiedriskajā transportā bez biļetes būs 20 eiro, bet lielākais - 50 eiro. Ar 50 eiro sodu varēs sodīt tos pasažierus, kas, bez biļetes braucot, pieķerti vismaz trīs reizes gada laikā, turklāt sodu uz vietas nevarēs samaksāt, un tas būs jāmaksā ar pēcapmaksu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tad nu cilvēki meklē variantus, kā pārvietoties pa pilsētu, vienlaikus neiecērtot pamatīgu robu savā privātajā budžetā.

Radikālākie brauc "pa zaķi". Un no sirds aicina to darīt arī citus. Nenoliedzami, cilvēkus patiesi kaitina apsardzes darbinieki, kas nu pavada kontrolierus, tomēr šaubos, vai aicināšanu uz likumu un noteikumu pārkāpumiem ir labākais protesta paņēmiens. Bezbiļetnieki gan izplata dažādus uzsaukumus, informējot, ka ne kontrolei, ne šiem apsargiem nav tiesību ne aizturēt, ne uzlikt sodu. Turklāt šī informācija tiek pasniegta aizvainojot, piemēram, policistus. 

 

Neesmu pārāk iedziļinājusies likumu un noteikumu niansēs, tomēr tik daudz ir skaidrs, ka Ministru kabineta noteikumi Nr.599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" paredz, kam, kādos gadījumos, kā un par ko jāmaksā sods. 

 

Kādas tad būtu alternatīvas?

Reklāma
Reklāma

Viens no variantiem - parakstīt iniciatīvu "Par cenu saglabāšanu "Rīgas satiksme" pakalpojumiem 2014. gada līmenī" vietnē Manabalss.lv, kas tiks iesniegta Latvija Republikas Saeimā un Rīgas Domē.

 

Arī mani gauži neiepriecina jaunie tarifi, tāpēc ikdienā esmu izvēlējusies izmantot sabiedrisko transportu pēc iespējas retāk. Velo sezonu mans bērnudārznieks ir atsācis ātrāk, nekā bijām plānojuši, savukārt es viņam raiti soļoju blakām. Un ne vainas! Jā, vairāk braucu arī ar mašīnu. Esmu izmantojusi arī taksi. Tā kā - varianti ir. 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore