Lūdzu nepērciet bērniem cigaretes!

Tikai no pieaugušajiem ir atkarīgs, kādas vērtības šajā pasaulē svarīgas ir bērniem. Arī mūsu rīcība un piemērs ir tie, ko ņem vērā bērni. Šeit nepavisam nedarbojas princips - klausies manos vārdos, neskaties manos darbos. Šoreiz runa ir par cigarešu pirkšanu pusaudžiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Šorīt netālu no skolas pie maza veikaliņa durvīm divi puiši, kuru kopējais vecums varēja būt tāds, no kura drīkst iegādāties cigaretes, garāmgājējiem lūdza iegādāties viņu vietā iepriekš minēto preci. 

 

Visu cieņu pārdevējai, kura, acīmredzot, jaunos klientus bija atteikusies apkalpot. Kad sāku jaunajiem cilvēkiem vaicāt par skolu, kurā mācās un vecākiem, abi diezgan veikli pazuda aiz stūra. Tomēr esmu pārliecināta, ka pēc brīža viņi atgriezās. Pārdomas izraisa fakts - ja jau puiši uzrunāja garāmgājējus, tad jau parasti izdodas kādu sarunāt. Mīļie pieaugušie, lūdzu nepērciet bērniem cigaretes. Arī tad ne, ja viņi izskatās dikti, dikti izmisuši!

 

Laikam būtu vietā atgādināt, ka tabakas dūmi satur vairāk kā 4000 ķīmisku vielu, dažas ir ļaundabīgo audzēju izraisītājas. Pastāvīgs klepus ir vienīgā ķermeņa aizsargreakcija pret ieelpotajiem tabakas dūmiem, smēķētājam šāds klepus visbiežāk rodas no smēķēšanas uzsākšanas brīža.
 
Katra izsmēķētā cigarete atstāj savu negatīvo iespaidu uz smēķētāju, ar laiku parādās nopietnas veselības problēmas:

  • sirds-asinsvadu slimības (koronārās slimības risks, miokarda,infarkta risks, citu asinsvadu slimības);
  • vēzis - augsts risks saslimt ar plaušu vēzi, paaugstināts risks saslimt ar mutes dobuma, lūpu, balsenes, barības vada, nieru, urīnpūšļa ļaundabīgajiem audzējiem;
  • plaušu slimības - augsts risks saslimt ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību. 

Bez šīm potenciāli dzīvībai bīstamām slimībām smēķēšana palielina iespēju saslimt un/vai saasina sekojošas slimības: cukura diabēts, bronhiālā astma, vairogdziedzera slimības, osteoporoze un kaulu lūzumi, pastiprināta ādas novecošanās, redzes problēmas, aizkuņģa dziedzera iekaisums.


Smēķētājiem novājinās imūnsistēma – sāk biežāk slimot ar saaukstēšanās slimībām, bronhītiem, sevišķi bērni un pusaudži sūdzas par klepu, elpas trūkumu pie slodzes. Smēķēšana agrīnā vecumā biežāk var novest pie marihuānas lietošanas. Jauniešu vidū populārā ūdenspīpe ir vēl kaitīgāka par cigareti, jo ieelpotie ūdens pīpes dūmi satur 36 vairāk darvas un15 reizes vairāk tvana gāzes nekā vienas izsmēķētas cigaretes dūmi.
 
Smēķētāji cieš no paaugstināta stresa, jo pētījumos pierādīts, ka patīkamā relaksācijas sajūta smēķēšanas laikā patiesībā ir atgriešanās normālā stāvoklī.


Smēķētāja izskats:

Reklāma
Reklāma
  • dzeltenīga sejas āda, agrīni krunciņas;
  • drēbes, mati pievelkas ar tabakas aromātu;
  • elpa ož pēc tabakas;
  • dzeltenīgi zobi. 

 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Izmantota informācija no www.narcomania.lv 

Foto: Shutterstock.com

 

Un pie viena - lūdzu rādiet bērniem (arī svešiem) labo piemēru un neskrieniet pāri ielai pie sarkanās gaismas! Paldies.