Nenovērtēt bērnu par zemu! Viņš spēj saprast un uztvert daudz vairāk

Viss sākās ar tauriņu, ko Noels (4 gadi 3 mēneši) ieraudzīja uz manas tunikas. "Es tev parādīšu taureni," iesaucās jaunais cilvēks un aizsteidzās pēc grāmatas "Skolēna enciklopēdija. Pasaule, kāda iepriekš nav redzēta", ko kopā ar tēti jau izšķirstījis vairākas reizes. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

"Redzi, taurenis sākumā ir tāds, tad tāds, tad tāds un tad ir taurenis," puisis stāsta, rādīdams tauriņa dzīves ciklu.

Un tā pamazām pāršķirstām grāmatu, lai Noels man parādītu lietas, kas viņu ieinteresējušas visvairāk. 

"Vai zini, kas tas ir? Japānis!" iesaucas dēls, rādot samuraju. 

 

"Es tev parādīšu sauli!" Grāmata tiek atvērta vietā, kur pa visu atvērumu ir bezgala koša saule. "Mēs esam šitik sīciņi," Noels rāda gandrīz kopā saspiestus pirkstus pie saules attēla. "Uz saules nevar kāpt, tur ir ļoti, ļoti, ļoti, ļoti karsts." 

 

"Zilonis nav apēdis mazo zilonīti," esam tikuši līdz mugurkaulniekiem. "Te dzims ziloņu bērniņš. Un te mazais ķenguriņš sēž mammai kabatā." 

FOTO: Te man rāda, kā cilvēks aug un noveco. Iepriekšējā lapā jau izpētījām, kā bērns aug mammas vēderā.

Reklāma
Reklāma

 

Tad uzmanību pievēršam diviem vienādiem attēliem, kur viens ir krāsains, otrs - pelēks: "Es redzu šitādu, suns neredz krāsas, bet visu redz pelēku."

 

Ne mazāk interesanta šķiet cilvēka ķermeņa uzbūve - lai kustinātu kaulus, nepieciešami muskuļi, zem galvaskausa ir smadzenes, sirds ir citādāka nekā pierasts zīmēt vai izgriezt no papīra un tā pukst - brīžiem ātrāk, brīžiem lēnāk. 

 

"Es tev parādīšu Latvijas karogu. Tas ir grāmatas beigās." Un tieku iepazīstināta ne tikai ar kaimiņu - lietuviešu un igauņu - karogiem, bet arī ar Somijas karogu, jo šajā valstī dzīvo Noela brālēns un māsīca. Runājam arī par Austrijas karogu, kas līdzīgs mūsējam. "Es gribētu aizbraukt uz Austriju," saka Noels, aizverot enciklopēdiju. 

 

Un tad es atcerējos kolēģes Līgas dienas vilšanos: cilvēks (pirmklasnieks) ar padziļinātu interesi par ģeoloģiju un paleontoloģiju dodas uz skolas bibliotēku, atrod plauktā burtu F un meklē grāmatas par fosīlijām, bet skolas bibliotekārīte novirza viņu uz 1. klases literatūras stūri un piedāvā lasīt atbilstoša vecuma literatūru - grāmatu "Kas teica mjau".

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore