Ko grib ģimenes? Darbu, stabilitāti un jēdzīgus nodokļus...

Pagājušajā nedēļā finansisti, baņķieri, deputāti un nekustamā īpašuma tirgus speciālisti pēc Latvijas Attīstības finanšu institūcijas “Altum” aicinājuma pulcējās, lai diskutētu par aktuālu tēmu – finansējuma pieejamība ģimenes mājokļa iegādei.  Diskusijā izteikt ģimeņu viedokli bija aicināts arī portāls Mammamuntetiem.lv. 

FOTO: Shutterstock.com

Tajā pašā dienā masu mediji tika informēti, ka banka “Citadele”  ir pirmā un pagaidām vienīgā banka, kas ir iesaistījusies valsts galvojuma programmā pirmā mājokļa iegādei. Valsts garantija gan pagaidām pienākas vien 200 ģimenēm (vairāk naudiņas galvojuma nodrošināšanai valstij nebija). Pirmo stundu laikā, kopš tika paziņots jaunums, bankā  “Citadele”  bija pieteikušās jau  140 ģimenes ar vēlmi tikt pie šī kredīta. 


Tas vien nozīmē, ka mājokļa jautājums ir neatrisināta un sāpīga tēma, kuru, šķiet, šī kreditēšanas iecere neatrisinās? Kāpēc? 


Kā liecina portālā veiktās aptaujas un lasītās diskusijas, liela daļa ģimeņu līdz kredīta ņemšanai nemaz netiks, jo banku prasītās pirmās iemaksas svārstās no 15 līdz pat 35%.  Cik daudz ģimenes spēj ik mēnesi atlikt liekus 200 eiro pirmajai iemaksai, vienlaikus maksājot ārkārtīgi augstās īres maksas par pašreiz izmantojamo īres dzīvokli? Kā diskusijā minēja kādas bankas pārstāvis,  ja ir ģimenes ar ienākumiem mazliet virs vidējā, tad tās vēl spēj savilkt jostas uz 1-2 gadiem, lai sakrātu pirmajai iemaksai, bet ja jāknapinās 5-6 gadus, motivācija jūtami krītas un iespēja tikt zem sava jumta sarūk... 


Vēl viens interesanta nianse - nesen kādai daudzbērnu ģimenei, kas nemīt Pierīgā un nepretendē uz pārāk likvīdu nekustamo īpašumu, kredīts tika atteikts, neraugoties uz 20 tūkstošus eiro lielu iekrājumu, kas sedza pusi no nolūkotās mājas vērtības. Bankas pašlaik neesot ieinteresētas kreditēt nekustamos īpašumu reģionos, kur iedzīvotāju paliek mazāk un algas nekāpj debesīs. 
 

Pirms diskusijas veicām aptauju, kurā tikai 27% respondentu atbildēja, ka savas cerības tikt pie mājokļa saista ar valsts atbalstu/valsts regulētu banku politiku ģimeņu interesēs. 58% atbildējušo lielākā vēlme bija stabilitāte – darbs un jēdzīgi nodokļi.  Patiesībā jau tas ir pat ļoti normāli – neko neprasa  uzdāvināt, drīzāk netraucēt un ļaut strādāt. 
 

Līga Brūvere, mammamuntetiem.lv redaktore