Ko nepastāsta piena maisījumu ražotāji

​​​Atļaušos paust par nepopulāru kļuvušo viedokli, ka lielākā daļa māšu, kas baro mazuļus ar maisījumu, faktiski būtu spējīgas barot ar krūti. Protams, ir gadījumi, kuros...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

​​

​Atļaušos paust par nepopulāru kļuvušo viedokli, ka lielākā daļa māšu, kas baro mazuļus ar maisījumu, faktiski būtu spējīgas barot ar krūti. Protams, ir gadījumi, kuros barošana ar krūti ir kontrindicēta medicīnisku iemeslu dēļ vai nav iespējama. Tomēr uzskatu, ka pret zīdaiņiem paredzēto mātes piena aizstājēju vajadzētu attiekties ar tādu pat piesardzību, ar kādu attiecas pret medikamentiem.

 

 

Piena maisījuma tirdzniecības mārketings daudzās valstīs ir tik agresīvs, ka, piemēram, daudzās Āzijas valstīs tā ražotāji pat mēģina apgalvot, ka tas ir labāks par mātes pienu un krūts barošana tiek padarīta par kaut ko primitīvu un gluži vai nepieklājīgu. Realitāte gan ir tāda, ka piena maisījuma lietošana palielina risku, ka zīdainis varētu slimot ar astmu, atopisko dermatītu, diabētu un ekzēmu, kā arī pakļauj to dažādām infekcijas slimībām, kas saistītas ar maisījuma sagatavošanu nepietiekoši sanitāros apstākļos.

 

 

 

1977. gadā bērnu tiesību aktīvisti ASV un Lielbritānijā izvērta pret pārtikas ražotāju Nestlé vērstu boikota kampaņu sakarā ar uzņēmuma agresīvo piena maisījuma mārketingu Āfrikas valstīs. Šī boikota kampaņa turpinās līdz pat mūsdienām. Nestlé šķietami nodarbojas ar humānās palīdzības sniegšanu un daudzas slimnīcas šajās valstīs tiek apgādātas ar bezmaksas piena maisījumu un medicīnas darbiniekus ar dažādām dāvanām motivē to popularizēt, nodrošinot, ka mātes neuzsāk mēģinājumus zīdīt savus mazuļus un viņu organisms zaudē spēju radīt pienu. Atgriežoties no slimnīcas šīs mātes ir spiestas pirkt piena maisījumu. Daudzās Āfrikas valstīs, kurās ir apgrūtināta piekļuve tīram ūdenim, slikti sanitārie apstākļi un zems izglītības līmenis, tūkstošos gadījumu piena maisījuma lietošana izraisa zīdaiņa nāvi sakarā ar dažādām infekcijas slimībām un uztura nepietiekamību (dārgais pulveris tiek šķaidīts ar pārāk lielu daudzumu ūdens).

 

Ir naivi uzskatīt, ka piena maisījuma ražotāji vienmēr rīkojas godprātīgi un viņu izstrādājumi vienmēr ir nekaitīgi. Pārtikas rūpniecības gigantus interesē peļņa par katru cenu. Ļoti spilgts piemērs tam ir ASV uzņēmums Mead Johnson, kuri 2009. gadā laida apgrozībā zīdaiņiem paredzētu piena maisījumu ar šokolādes garšu.

 

Vairākkārt pierādijies, ka kļūdas piena maisījuma ražošanā var radīt letālas sekas  - diemžēl, ik pēc pāris gadiem visā pasaulē tiek konstatēti gadījumi, kuros zīdaiņi no piena maisījuma gūst neatgriezenisku kaitējumu veselībai vai pat iet bojā. 1985. gadā ASV uzņēmums Syntex bija spiesti samaksāt 27 000 000 ASV dolāru komensāciju vecākiem, kuru bērniem viņu piena maisījums Neo-mull-soy izraisīja neatgriezeniskus smadzeņu bojājumus. 2003. gadā Izraēlā ražošanas kļūda Humana piena maisījumā Remedia izraisīja vairāku zīdaiņu nāvi, savukārt 2008. gadā Ķīnā aptuveni 30 000 zīdaiņu smagi saindējās ar Sanlu Group ražoto piena maisījumu, kurš saturēja melamīnu (viela, ko izmanto plastmasas ražošanā). Melamīns mazās devās konstatēts arī ASV ražotāju Abbott Laboratories, Nestle un Mead Johnson produkcijā.

 

Vēlos uzsvērt, ka man nav medicīniskās izglītības, paužu viedokli, kas balstīts uz medijos plaši pieejamu informāciju. Mans mērķis nav nosodīt izvēli par labu maisījuma lietošanai, bet gan aicināt atbildīgi izvērtēt tā lietošanas nepieciešamību, ņemot vērā ar to saistītos veselības riskus.

 

Reklāma
Reklāma

 

Avoti:

 

http://www.foodpolitics.com/wp-content/uploads/Enfagrow.png

 

http://archive.babymilkaction.org/pdfs/babykiller.pdf

 

http://abcnews.go.com/Health/Diabetes/mead-johnson-drops-chocolate-flavored-emfagrow-parent-uproar/story?id=10876301

 

http://www.huffingtonpost.com/2008/11/25/fda-finds-traces-of-melam_n_146536.html

 

https://www.mammamuntetiem.lv/berns/rotalas/2008/lidija-pupure-lasa-pasaku-par-zelta-abeli

 

http://articles.chicagotribune.com/1985-03-01/news/8501120198_1_brain-damage-boys-syntex-laboratories

 

http://www.haaretz.com/news/national/remedia-food-technologist-given-2-5-years-over-baby-formula-deaths.premium-1.511211

 

http://www.thanhniennews.com/health/inspired-vietnamese-parents-declare-guerrilla-war-on-formula-lobby-29501.html