Dzemdības? Tas bija TIK forši!

“Tas bija forši?” uzklausot manas sajūtas pēc trešajām dzemdībām, pārjautāja vecmāte. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

“Tas tiešām bija forši! Dzemdības ir vieni no visskaistākajiem notikumiem manā dzīvē. Tie ir svētki,” es atbildēju. Sajust, cik gudrs ir mavs ķermenis, ka prot iznēsāt un piedzemdēt bērnu. Sajust, cik gudrs ir mavs bērns, jo zina, kas jādara, lai piedzimtu. 

“Inga, tev to ir jāstāsta citām mammām, vecākiem – ka dzemdības var būt foršas, ka dzemdības ir tāds notikums, par ko var teikt - forši!” mudināja vecmāte.

 

Pāris stundas pēc dzemdībām mēs ar manām vecmātēm pārrunājām dzemdību gaitu, sajūtas un emocijas. Ir tik svarīgi ko tādu pārrunāt! Jā, un saņemt uzslavu kā mammai, ka esi to paveikusi, ka esi lieliska mamma. Kad pieminēju “foršās dzemdības”, vecmātes pie šī apzīmējuma pakavējās. Līdz šim es nebiju iedomājusies, ka ir daudz mammu, kuras dzemdības uztver kā pēc-iespējas-ātrāk-to-jāaizmirst. Bez šaubām viņas priecājas par savu atvasi, taču šo skaisto brīdi - bērniņa piedzimšanu - vēlas izsvītrot no atmiņas. Sāpes, trakas bailes un mokas.

Nebiju iedomājusies, ka ir daudz mammu, kuras dzemdības uztver kā pēc-iespējas-ātrāk-to-jāaizmirst. Bez šaubām viņas priecājas par savu atvasi, taču šo skaisto brīdi - bērniņa piedzimšanu - vēlas izsvītrot no atmiņas. 

Vai man nesāp? Sāp. Bet pieņemu šīs sāpes/kontrakcijas kā savas draudzenes. Bez tām mans mazulis dabiskā ceļā nemaz nevarētu piedzimt! Lai ar sāpēm spētu sadzīvot, tās pieņemt un izdzīvot, grūtniecības laikā tam ir jāgatavojas. Grūtniecība ilgst pietiekami, lai to pagūtu! Ir tikai jāgrib. Gatavošanās ceļš katrai mammai ir savs, taču, ja vēlies to, savu veidu un ceļu atradīsi – kopā ar iejūtīgu vecmāti, dūlu, varbūt ar draudzeni vai vienatnē, varbūt meditējot.

 

Vai man nav bail? Ir. Taču arī bailes palīdz sagatavoties dzemdībām. Tās veicina meklēt informāciju un izprast, kas tad īsti dzemdībās notiek manā ķermenī, rosina izzināt, ko dzemdībās vēlētos mazulītis, ko varu darīt, lai dzemdības noritētu veiksmīgi. Šeit vietā ieteikums izlasīt rakstu mūsu žurnālā “Mammām un Tētiem” – “Dzemdību norise. Tas jāzina katrai māmiņai” 

Reklāma
Reklāma

 

Mokas? Nē, dzemdības man nav mokas. Tā ir manu bērnu īstā dzimšanas diena. Tie ir ģimenes svētki. Kādā intervijā vecmāte Dina Ceple ir teikusi, ka dzemdībām ir jāgatavojas kā kāzām. Jā, tieši tā!

 

Ikvienai mammai vēlu sava bērniņa dzimšanas dienu piedzīvot skaistu jo skaistu. Dzemdības IR foršs notikums!

 

Paldies manām vecmātēm Dinai Ceplei un Mārai Griezei!

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Mammamuntetiem.lv vadītāja

Foto: Agneta Jonele