Bērniem nekaitīgie frī kartupeļi! Kurā valstī ir nāvējošākie un kaitīgākie burgeri?

Reiz "Zinātnes dienu" ietvaros bija iespēja aprunāties ar kādu diplomētu pārtikas tehnologu, kas manu skeptisko un noliedzošo attieksmi pret ātrajām uzkodām un “McDonalda”  pārtiku kliedēja ar apgalvojumiem, ka īstenībā nav tik traki. “Sliktākais, kas ir makdonalda hamburgeros un frī kartupeļos, ir milzīgais sāls daudzums un lielais kaloriju skaits treknajās mērcēs. Bet pašiem produktiem un to kvalitātei nav ne vainas. Vienkārši jāprasa, lai frī kartupeļus nesāla un ēd mierīgi. Bērniem arī var dot”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Tajās retajās reizēs, kad apmeklējam šo nenoliedzami bērniem tik mīļo iestādi (parasti mantiņu dēļ), lūdzu nekaisīt sāli pār frī kartupeļu porcijai. Bet re, cik interesantu materiālu izdevās izlasīt “Daily Mail” - izrādās, ka sliktā sāls daudzums ātro uzkodu porcijās dažādās valstīs atšķiras. Iznāk, ka vienas valsts ēdāji neveselīgo pārtiku var ēst, mazliet mazāk kaitējot savai veselībai, bet citas valsts hamburgeru patērētāji skādē sev vairāk.

 

 

Izpētot populārāko ātro uzkodu produktu piedāvājumus no McDonalds, Burger King, Subway, Nestle un Kelloggs, izrādījies, ka sāls daudzums katrā valstī vienam un tam pašam produktam atšķīrās pat par veselu gramu, kas tiešām ir daudz, ņemot vērā, ka ārsti savas veselības saudzēšanai iesaka dienā neapēst vairāk par 5 gramiem sāls. 
 

Reklāma
Reklāma

Vissāļākais ēdiens piedāvāts Tuvo Austrumu ēstuvēs, savukārt Malaizijā vienā hamburgerā, ko tirgoja KFC ēstuvēs, sāls daudzums bijis gandrīz trīsreiz mazāks.  Tas pats, starp citu, attiecas arī uz brokastu pārslām, ko tik labprāt no rītiem dodam bērniem un ēdam paši.  Pavērojiet, kādu sāls daudzumu norādījuši ražotāji tajos produktos, ko tirgo Latvijas veikalos. 


Daži fakti:

  • KFC standarta izmēra zivju burgers (Fillet Burger) Tuvo Austrumu valstīs satur 3,5 gramus sāls, Malaizijā – 1,05 gramus sāls. 
  • “Burger King”  dubultais čizburgers Kanādā satur 2.85 gramus sāls, bet Jaunzēlandē tikai 1.92 gramus. 
  • “Nestlé”  veselīgās brokastu pārslas, ko iesaka ēst tievētājiem, satur 2 gramus sāls uz 100 gramiem pārslu, ja tās pārk Krievijā, bet Čīlē šis pats produkts ir veselīgāks – tikai 0.72 grami sāls uz 100 gramiem pārslu. 
  • “Kellogg's”  Cornflakes pārslas Venecuēlā satur 1.90 g sāls uz 100g produkta, Lielbritānijā attiecīgi 1,25 g uz 100 gramiem.
  • Kanādā McDonalds viens Big Mac hamburgers satur 2.55 sāls. Cik tāds pats Latvijā? 

 

Attēli: ekrānšāviņš no "Daily Mail"

Autors: Līga Brūvere, Mammamuntetiem.lv redaktore