Par pasēm, eID kartēm un Saeimas vēlēšanām

Reti kurš nebūs pamanījis, ka 12. Saeimas vēlēšanas ir pavisam drīz - jau 4. oktobrī. Tiem, kuriem ir pases, nav nekādu problēmu - dodies, uz kuru vēlēšanu iecirkni vēlies, tiem, kuriem tikai elektroniskās identifikācijas (eID) kartes, gan papildus klapatas - jādodas uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) izņemt speciālas apliecības, kas nepieciešamas, lai varētu atdot balsi par kādu no sarakstiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tā kā esmu viens no 30 000 pilsoņu, kam ir tikai eID, saņēmu e-pastā vēstuli no PMLP. Par to esmu priecīga, jo līdz šim tā arī nebija skaidrs, kas un kā man būs jādara, lai varētu piedalīties Saeimas vēlēšanās. 

 

PMLP raksta: "Saeimas vēlēšanās 2014.gada 4.oktobrī Latvijas pilsoņi varēs piedalīties, uzrādot 1) pasi vai 2) personas apliecību kopā ar vēlētāja apliecību.

Ja Jūs līdz 2014.gada 11.septembrim nebūsiet pieteicies pases saņemšanai, Jums tiks izgatavota vēlētāja apliecība, kuru no 2014.gada 22.septembra līdz 3.oktobrim bez maksas varēsiet saņemt tajā Pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kurā saņēmāt personas apliecību.

Ja vēlaties vēlētāja apliecību saņemt citā Pārvaldes teritoriālajā nodaļā, tad līdz 2014.gada 22.septembrim Jums jāiesniedz attiecīgs iesniegums Pārvaldē Čiekurkalna 1.līnija 1, korpuss 3, Rīgā, LV-1026.

Vēlētāja apliecības saņemšanai jāuzrāda Jums izsniegtā personas apliecība." 

 

Neesmu gan iepriecināta, ka kaut kur jādodas. Un īpaši sarežģīta šķiet kārtība, ja vēlos vēlētāja zīmi saņemt citā PMLP teritoriālajā nodaļā. Vismaz labi, ka nebūs papildus jāmaksā...

Reklāma
Reklāma

 

Kā notiks balsošanas ar vēlēšanu zīmēm?

Ierodoties vēlēšanu iecirknī, lai saņemtu vēlēšanu zīmes un aploksni, balsotājam būs jānodod sava apliecība iecirkņa darbiniekiem. To nevarēs paturēt kā suvenīru pēc dalības vēlēšanās. Likuma izmaiņas arī paredz, ka personai, kas saņēmusi vēlētāja apliecību, līdz vēlēšanām saņemot arī pilsoņa pasi, tajā tiks veikta atzīme, ka izsniegta vēlētāja apliecība. Šāda pase vēlēšanu iecirknī būs jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību.

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Foto: Shutterstock.com