Ideja vasaras ceļojumam - Igaunijas Lotes zeme. Mēs tur bijām!

Ne vien Igaunijas, bet arī Latvijas bērniem par iemīļotu pasaku tēlu ir kļuvusi Lote - mazā, dzīvespriecīgā suņu meitene no Izgudrotāju ciema. Par Loti sarakstītas grāmatas, radītas multfilmas, tiek ražotas arī rotaļlietas, apģērbs un citas lietas, uz kā rotājas smaidīgā Lote. Un nu atklāta Lotes zeme - atrakciju pilsēta 20 ha platībā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kas būtiski - lai ar automašīnu no Rīgas nokļūtu līdz Lotes zemei, ceļā pavādamais laiks ir tikai nedaudz vairāk par divām stundām! Lotes zeme (Lottemaa teemapark, http://www.lottemaa.ee/) atrodas Pērnavas novadā, tas ir aptuveni 170 km attālumā no Rīgas.

Lotes zemes atklāšanas dienā mums, Mammamuntetiem.lv, Lotes zemes pārdošanas un mārketinga direktors Jorgens Sumins pastāstīja, ka, meklējot vietu, kur veidot Lotes pasauli, tika ņemts vērā tas, lai būtu tuvu Latvijai. Kā zināms, Lotes grāmata un filma ir radītas, kopdarbojoties Igaunijas un Latvijas māksliniekiem. 

Lotes zeme Igaunijā

Uzzinot, ka nākamajā dienā pošamies uz Lotes Izgudrotāju ciemu, mana piecgadīgā meita Lība ierosināja paņemt līdzi Lotes grāmatu - lai var salīdzināt, vai tur tiešām izskatīsies kā grāmatā. Un tiešām! Esot ceļojuma galamērķī, ne reizi vien tika uzšķirta ciema karte, lai pārliecinātos, ka viss sakrīt! Bērniem tas bija liels, liels prieks. 

Lotes zeme ir 20 ha platībā. Pārsteidzoši, ka darbs pie tās ierīkošanas sācies vien pērnā gada 8. novembrī, un sācies ar teritorijas attīrīšanu - iepriekš tur bijusi raķešu bāze. Lotes zemes izveidē ieguldīti 8 miljoni eiro un tā pieder 6-7 igauņiem un/vai to uzņēmumiem. Taču pats projekts auklēts 6 gadus - kamēr izdevies pārliecināt naudas aizdevējus, ka šis projekts ir īstenojams un nepieciešams.

Brīnišķīgi, ka projekta īstenošanā iesaistīti arī visi trīs Lotes tēla, grāmatu un multfilmu radītāji - ja kaut kur Izgudrotāju ciemā redzi kādu zīmējumu, tad zini, ka to radījis galvenais mākslinieks Heiki Ernits.

Lotes zeme Igaunijā

Vai atpazīsti? Tā ir Lotes ģimenes māja, kurā ikviens apmeklētājs visu var izmēģināt, aptaustīt, jo tas nav paredzēts kā muzejs, bet vieta priecīgām izklaidēm.

Lottemaa Lotes atrakciju parks

Gluži kā grāmatā un multflimā, arī uzceltajā Lotes mājā ir slīdkalniņš, kas ved no Lotes istabas uz lejasstāvu. Manai meitai Lībai tas bija jo īpaši svarīgi - viņa tādu gribētu savā istabā:).

Lote no izgudrotāju ciema

Reklāma
Reklāma

Un šī ir Lotes tēva darbnīca, kur top viņa izgudrojumi.

Lotes parks Igaunijā Pērnavā

Skat, Adalberts, kam ar izgudrojumu radīšanu veicās samērā gausi un neveiksmīgi, cenšas nošpikot no Lotes tēta! Gluži kā multfilmā, arī šeit viņam nostiepies... garš puņķis:)

Lotes atrakciju parks Lottemaa Igaunijā

Ja kādu laiku Lotes grāmata nav skatīta, pirms došanās uz Lotes parku noteikti iesaku iepriekšējā vakarā to izdarīt - zināšanu atsvaidzināšanai. Ik dienu Lotes ciemā varēšot satikt 15 tēlus un ik dienu tur notikšot trīs dažādu šovu programmas - attēlā ceļotājs Klausa onkulis ar savu čemodānu un Bruno sportiskais tētis. Plānā esot nākamgad piesaistīt arī latviešu aktierus, lai tēli un šovi varētu notikt arī latviešu un krievu valodās. 

Lotes ciems

Kas vēl būtiski - Lotes ciemā ir arī kafejnīcas, kā arī pludmale, tāpēc, ja tur viesojaties siltā laikā, paķerat līdzi peldlietas!

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Mammamuntetiem.lv vadītāja