Veidos datu bāzi par glābējsilītēs atstātiem mazuļim

Vakar, 1. jūlijā, radošās mājas SISTERS House of creation rīkotajā projekta „Baby Box – vieta bērna dzīvībai” labdarības pasākumā saziedoti 1352, 89 eiro. Iegūtie līdzekļi tiks novirzīti īpašas datu bāzes izveidei, kurā tiks reģistrēti Glābējsilītēs atstātie mazuļi. Slimnīcās, kurās ir izvietota Glābējsilīte, mediķiem būs vienota sistēma, kurā pievienot informāciju par katru atstāto mazuli.

Foto autors: Juris Beikmanis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto autors: Juris Beikmanis.

"Savā dzimšanas dienā es no sirds vēlos atbalstīt Glābējsilītes bērniņus,” tā projektu „Baby Box – vieta bērna dzīvībai” uzrunāja Anda Faulbauma, radošās mājas SISTERS House of creationvadītāja, kas ierosināja 1. jūliju - savu dzimšanas dienu - veltīt projekta atbalstam.

Andas dzimšanas dienas ballītē, kas veltīta glābējsilītes projekta atbalstam, piedalījos arī es ar mazāko meitu Martu. Patiess prieks par Andu, par projekta „Baby Box – vieta bērna dzīvībai” vadītāju Lauru Zvirbuli - par to, ka šīs jaunās sievietes ar tādu degsmi un aizrautību savu laiku velta tik nozīmīgam projektam, kura laikā, iespējams, no kādas vardarbības izpausmes, jau izglābti teju 30 bērniņi.  

„Es piedzimu 1.jūlijā. Tā bija pirmā reize, kad izsapņoju savu pirmo sapnīti. Šo iespēju vēlos sniegt bērniņiem, kuri atstāti bērnu silītēs, jo sniedzot šo iespēju sapņot - pasaule kļūst gaišāka. 1. jūlija Labo darbu pasākumā visi saziedotie līdzekļi tiks izlietoti, lai izveidotu datu bāzi bērniņiem, kuri ir atstāti silītēs, lai 100% sniegtu garantiju par faktu patiesumu un nepastāvētu pat niecīgākās varbūtības teorijas par bērniņu izcelsmi, dzimšanas datiem un visu, kas saistīts ar mazās sirsniņas esamību dzīves sākuma posmā. Savā dzimšanas dienā es aicināju draugus dāvanu vietā ziedot naudas līdzekļus, lai izvirzītais mērķis tiktu maksimāli sasniegts,” stāsta A. Faulbauma.

Pasākumā ar priekšnesumiem uzstājās mūziķis Valters Frīdenbergs, sporta deju klubs „Mario”, mūziķis Goran Gora, Evita Zālīte, Aija Vītoliņa, „Lazy Francis”, grupas „Re:Public” solists Jānis Rībens, Kristaps un Ginta Krievkalni, kā arī Elza Natha.

Kā slimnīcā zina, ka tur atstāts bērniņš? Kāpēc mammas pamet savus bērnus? Kur pamestie bēbīši paliek? Kā vispār kāds var nodarīt pāri mazam bērniņam? 

Projekta „Baby Box – vieta bērna dzīvībai” vadītāja Laura Zvirbule klātesošajiem izstāstīja projekta vēsturi, teica pateicības vārdus par projekta atbalstu: „Jau 5 gadus tieši Latvijas Bērnu fonds ir projekta labā roka un stiprais plecs. Paldies fonda vadītājam Andrim Bērziņam! Darbs pie pirmā Baby Box izveides sākās 2006.gadā, bija nepieciešami 3 gadi – likumdošanas izpētei un sakārtošanai, lai Rīgā atvērtu pirmo Glābējsilīti. Liels paldies šīs lielās idejas atbalstītājiem farmācijas kompānijai Gedeon Richter, kas pilnībā atbalstīja Rīgas Baby Box izveidi. Katrs Baby Box ievietotais mazulis nonākot jaunajā ģimenē saņem Ceļa vārdu kasti, kurā ir informācija par to, kurā Glābējsilītē bērns ir ticis ievietots, kāds ir viņa svars, augums un kādas mantas bioloģiskie vecāki atstāja kopā ar mazuli. Šajā Ceļa vārdu kastē ir Sirds siltuma darbnīcas mammu adītās zeķītes un cepurīte, kas ir apliecinājums mīlestībai un rūpēm, un galvenais tam, ka katrs mazulītis ir kādam ļoti, ļoti vajadzīgs!”

Reklāma
Reklāma

Sadarbojoties ar Latvijas māksliniekiem, tika ziedoti radītie roku darbi no LUDE, HUGU, GETidea, KOKMAIZĪTES KURLAND WOODCAKE, Lazy Francis, Cherry Picking, mimu, CHERNAVSKA, kurus pasākuma laika gaitā varēja iegādāties un saziedotie naudas līdzekļi tika Baby Box izvirzītajam mērķim un vajadzībai. Lielākā daļa mākslinieku ziedotie darbi tika pārdoti, bet tie, kas netika nopirkti, tiks izstādīti pārdošanā Galerija Rīga, 6.stāvā POP-UP mākslas galerijā ar Glābējsilītes - vieta bērnu dzīvībai cenu zīmītēm, kas ir turpinājums 1. jūlijā iesāktajam, garantējot ienākumus izvirzītajam mērķim- datu bāzes izveidei.

Ar gardām vafelēm, papildinājumā ar tikpat gardu mērci un augļiem, ballītes viesus cienāja pavārs Elmārs Tannis un Kārlis Roberts Celms. Mana meita mielojās un īsti nesaprata pasākumu būtību, kurā piedalāmies. Nācās jau kuro reizi pastāstīt par tām mammām, kas dažādu iemeslu dēļ ir spērušas soli - atstāt savu jaunpiedzimušo bērniņu īpašā silītē, kas izveidota slimnīcā. Kā slimnīcā zina, ka tur atstāts bērniņš? Kāpēc mammas pamet savus bērnus? Kur pamestie bēbīši paliek? Kā vispār kāds var nodarīt pāri mazam bērniņam? Šie ir tikai daži manas meitas jautājumi. Jā, bērni saprot pieaugušo lietas, tikai citā skatījumā.

Novēlot veiksmes projekta īstenotājiem, Aija Rutka, portāla mammamuntetiem.lv redaktore.

Foto: Andu Faulbaumu sveic Latvijas Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš, pa kreisi no Andas, Laura Zvirbule. Foto autors Juris Beikmanis.