Patiesi nožēlojami. Izpostīts japāņu arhitekta Tomomi Hayashi objekts "Zvirbulis" Pārdaugavā

Jau esam ziņojuši, ka līdz 20. jūlijam Pārdaugavā norisināsies Papīra objektu festivāls. Vairums festivāla mākslinieku ir no Japānas - kultūras, kura godina papīru kā būvmateriālu, filozofiju, estētiku, emocijas un dzīvesveidu. Mākslas darbi tiek izgatavoti uz vietas Rīgā un izstādīti gan Kalnciema kvartālā, gan citur Pārdaugavas pilsētvidē. Projektā piedalās arī vairāki Latvijas papīra meistari, ļaujot ikvienam izmēģināt papīra tapšanas mistisko procesu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Festivāla ietvaros japāņu arhitekts Tomomi Hayashi radīja darbu ar nosaukumu "Zvirbulis" (Rīgā, Lapu ielā 24), kas 30. jūnijā ir ticis izdemolēts. 

 

FOTO: Laikmetīgās mākslas darbs "Zvirbulis" pirms to skārušas vandāļu rokas. 

 

Bibliotēka „Zvirbulis” tika izvēlēta, jo tā ir vienīgā bibliotēka Āgenskalnā, ļoti nolaista, taču apmeklētāju iecienīta pagājušā gadsimta sākumā celta vienstāvu ēka Ļermontova parkā. Ietērpjot to baltā papīrā, tiek vērsta pašvaldības uzmanība uz nepieciešamību bibliotēku remontēt, kas tiek atlikts jau ilgu laiku. Taču šoreiz bibliotēkas atdzimšanas mēģinājumam nav traucējušas nemitīgās lietus gāzes, bet gan apkārtnes iedzīvotāju negatīvā attieksme, saplosot un noraujot baltos kartonus. Pie objekta tiks uzstādīti attēli, kā darbs izskatījās atklāšanas dienā un arī turpmākajā festivāla norises laikā būs iespēja vērot, kā tas pārvēršas apmeklētāju ietekmē.

Reklāma
Reklāma

 

Interesanti, ka Papīra objektu festivāla mērķis ir ar laikmetīgās mākslas starpniecību iedarboties uz Pārdaugavas pilsētvidi, tai skaitā vērot cilvēku reakcijas uz papīra objektu radītajām izmaiņām apkārtējā vidē. Es saprotu, ka laikmetīgā māksla ne visiem ir tuva un saprotama, tomēr - vai šis ir tas, ko mēs vēlamies par sevi parādīt festivāla dalībniekiem un pilsētas viesiem? Patiesi nožēlojami...

 

FOTO: Tā laikmetīgās mākslas darbs "Zvirbulis" izskatās šobrīd.

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore