Gailenēm, meža zemenēm un mellenēm - tirgū delikatešu cienīgas cenas

Rīgas Centrāltirgū nu jau parādījušās pirmās gailenes, meža zemenes un lielogu mellenes - cenas augstas, vismaz pagaidām. Meža mellenes gan vēl nav. Kā portālam mammamuntetiem.lv pastāstīja gaileņu un meža zemeņu tirgotājas, mellenēm ogas vēl tikai sākušas veidoties. 

Arī lielogu mellenes, lai arī dārgas, izskatās pazaļas. Jāgaida vien īstās - meža mellenītes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī lielogu mellenes, lai arī dārgas, izskatās pazaļas. Jāgaida vien īstās - meža mellenītes.

Gailenes šorīt tirgū bija pieejamas vien divās vietās. Sieviete, kurai patiešām noticēju, ka pati salasījusi Pierīgas mežos, dzeltenās sēnītes tirgoja par 4,50 latiem litrā. Viņa bija atradusi divas litra burciņas sēņu. Turpretim pārdevēja, kura bija gatava man pārdot gailenes par 13 latiem kilogramā, šķiet, meloja, ka sēnes no Latvijas mežiem. Zināms, ka ne tikai augļus un dārzeņus ieved no Polijas, bet arī sēnes. Šīs gailenes, kuras bija krietni lielākas, vairāk izskatījās pēc ievestajām.

gailenes burkās

Arī meža zemenes nemaz tik daudz vietās tirgū nav. Cenas pie vairākiem tirgotājiem aptuveni vienādas - par puslitru tilpuma kastīti ar meža zemenēm - 3-3,50 lati, bet aptuveni 200 gramu glāzīte ar odziņām maksā ap 1,50 latu.

meža odziņas

 

Meža melleņu vēl nav, toties pieejamas no Polijas ievestās lielogu mellenes. To cena - 10 lati par kilogramu ogu. Arī šīs ogas šorīt bija pieejamas vien vienā tirdzniecības vietā.

lielogu melllenes

Ķiršiem cenas, salīdzinot ar pāris nedēļām iepriekš, nedaudz kritušās, lai gan joprojām turas samērā augstas. Par ļoti labas kvalitātes saldajiem ķiršiem tirgotāji prasa ap 4 latiem par kilogramu ogu, bet parādījušies arī saldskābie ķirši no Ungārijas. To cena ap 2,30-2,50 latiem par kilogramu ogu.

Reklāma
Reklāma

saldie ķirši

Eksotisko augļu klāsts ar katru dienu tirgū paplašinās. Nu jau var nopirkt arī aprikozes un "persikveidīgos". Cenas - no 2,20 - 3 latiem kilogramā.

aprikozes

persiki

Zemeņu cenas gan ir acīmredzami "kritušās". Ja pirms kāda laiciņa Latvijā audzētās zemeņogas maksāja pat 12 latu kilogramā, tagad dārgākās mūsu pašu audzētāju ogas maksā ap 6 latiem kilogramā, bet lētākās - ap 3-3,50 latiem par kilogramu smaržīgo ogu. Plašs zemeņogu piedāvājums ir ievestajām ogām. Piemēram, skaistas ogas no Polijas var iegādāties pat par 1,10 latu kilogramā, lai gan īpaši saldas gan tās nav.