Lielisks piedzīvojums! Iejutos laikā pirms 100 gadiem

Kas jādara, lai iejustos laikā pirms 100 gadiem? Nekas daudz - vien jādodas uz Rīgas Jūgendstila muzeju Alberta ielā 12, kas atrodas arhitektu Konstantīna Pēkšēna un Eižena Laubes projektētajā namā. Muzejā izvedots autentisks 20. gadsimta sākuma rīdzeniek dzīvokļa iekārtojums.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Un mani pārsteidza, cik viņiem bija moderna virtuve. Tajā bija ne tikai ērta plīts un izlietne, bet arī ledusskapis! Kāds? Dodies un apskati pats!

Blakus virtuvei atrodas neliela istabiņa kalponei, kur viņa vakaros varēja darīt šūšanas un gludināšanas darbus... un vienlaikus veikt sarga funkciju, pieskatot tā sauktās melnās kāpnes!

 

Mūsdienās joprojām ir daudz mājokļu, kur ne tuvu nav tik labiekārtotas vannasistabas, kā 20. gadsimta sākuma lepnajiem rīdzeniekiem.

 

Reklāma
Reklāma

Muzejā ieraudzīju daudzus priekšmetus un interjera elementus, piemēram, Kuzņecova porcelāna šķīvjus, izšūtas sedziņas, skapjus, kuru līdzinieki atrodami arī manā mājā. Patiešām pārsteigums!

 

Un vēl - muzejā var sastapt dzīvokļa saimnieci, kura ar bargu aci pārskata, vai kalpone ir gana labi nospodrinājusi sudrabu. Eh, es arī gribētu cierēt riņķi tik smukā kleitā un greznā cepurē!

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Foto no www.jugendstils.riga.lv