Desmit sievietes, trīspadsmit bērni un vienas dabiskas dzemdības

 

Pirms mēneša viena no manām draudzenēm kļuva par māmiņu.

Dzemdībās viņai gāja, kā jau nu gāja - tās bija ilgas, grūtas, pusceļā apstājās, un ārsti izšķīrās par stimulāciju. Ja pirms šī stāsta es domāju, ka ir tikai normāli, ka ne visām draudzenēm dzemdības norit bez ārējas iejaukšanās, tad tagad manī ieslēdzās matemātiķis - pag, cik no manām draudzenēm ir bijušas dabiskas dzemdības?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Saskaitīju 10 draudzenes ar bērniem, ieskaitot mani. Lai lasītājs nedomātu, ka esmu veikusi īpašu sieviešu atlasi, tad paskaidrošu, ka jaunās māmiņas, kuras nonākušas manā statistikā, ņemtas pēc principa, ar kurām satiekos gana bieži, lai pārrunātu šādus pavisam privātus jautājumus.

Ja pirms šī stāsta es domāju, ka ir tikai normāli, ka ne visām draudzenēm dzemdības norit bez ārējas iejaukšanās, tad tagad manī ieslēdzās matemātiķis - pag, cik no manām draudzenēm ir bijušas dabiskas dzemdības?

Tātad - kas man sanāca?

10 sievietes,

13 bērni,

un tikai vienas dabiskas dzemdības.

No atlikušajiem 12 bērniem, 6 pasaulē ieradās ar ķeizargrieziena palīdzību (vienā gadījumā gan bija dvīņi), un pēdējos 6 gadījumos tika likta lietā atsāpināšana un/vai stimulēšana un/vai augļūdeņu pārduršana.

Reklāma
Reklāma

Es neizdarīšu nekādus gudrus secinājumus. Tāpat arī necentīšos apstrīdēt ārstu pieņemtos lēmumus katrā no gadījumiem. Tomēr divi jautājumi nedod mieru: Vai šāda statistika patiešām ir normāla? Un vai visos gadījumos patiešām bija nepieciešama, piemēram, stimulēšana vai augļūdeņu parduršana?

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Foto: Edijs Pālēns, www.edijsfoto.lv

 

P.S. Ja tev nav skaidrība, kas ir dabiskas dzemdības, lasi ŠEIT!