Z. Grīnbergs, someljē: Pēdējais laiks sārtā vīna baudīšanai!

Sārtais vīns ir vasaras dzēriens, tāpēc septembra dienās, kad saule vēl kutina degunu un liek novilkt silto jaku, lejam glāzē sārto vīnu!

FOTO: no personīgā arhīva

Siltām vasaras ballītēm kā radīts ir sārtvīns, pasniegts atspirdzinoši vēss. Jau tuvinot glāzi pie lūpām, sajūtams tā burvīgais zemeņu, ķiršu, aveņu un greipfrūtu aromāts. Nav brīnums, ka visur pasaulē tieši sārtvīna pārdošanas apjomi aug visstraujāk — kas reiz pagaršojis labu sārtvīnu, atgriezīsies pie tā vēl un vēl.

Par sārtvīniem nespried pēc Zinfandel
Tomēr, kad pienāk brīdis pie vīnu plauktiem izvēlēties kādu no šiem dzērieniem, daudzi savu skatienu vērš balto vai sarkano vīnu virzienā, pilnībā aizmirsdami par sārto eksistenci. Varbūt neziņas dēļ, ko no plašā klāsta izvēlēties, jo katrs vīndaris steidz pārsteigt ar kādu vēl nedzirdētu vīnogu šķirni vai toņu gammu no blāvi rozā līdz pat apelsīnu oranžai. Vai arī tāpēc, ka iespaids par sārtvīniem sabojāts, „pateicoties” kādam mājas ballītē dzertam Kalifornijas White Zinfandel (pussalds sārtvīns, darināts no Zinfandel vīnogu šķirnes), kas atrodams katra lielveikala plauktos? Šiem vīniem ir pieejama cena, arī to kvalitāte ir apmierinoša, taču nekā vairāk — kā jau produktam, kura veidošanā nav ieguldīts pārāk daudz pūļu un talanta.

Kādu sārtvīnu izvēlēties?
Es ieteiktu nebaidīties eksperimentēt un atklāt ko jaunu, jo kā gan citādi atrast kādu patiešām interesantu un baudāmu vīnu?
No Vecās Pasaules visnopietnākā attieksme pret sārtajiem vīniem ir Francijā — tur katram vīna reģionam ir ko piedāvāt. Bet jo īpaši Francijas dienvidos šim vīna veidam ir ļoti senas tradīcijas.
Īpaši slaveni ir Provansas vīni. Tāpat arī vīni no Tavelas un Lirakas, kas atrodas Reinas upes dienvidu daļā. Starp citu, Tavela ir īpaša ar faktu, ka viņu baltie un sarkanie vīni nevar iegūt Francijas vīnu augstāko kvalitātes garantijas apliecinājumu AC (appellation controlee) — šis gods ir atvēlēts vienīgi Tavelas sārtvīniem.

Ar ko šo vīnu baudīt
Jāpiebilst, ka sārtie vīni pēc garšas pārsvarā būs sausi. Tie ir lieliski baudāmi vieni paši ( +7—8 grādu temperatūrā), bet, ja vēlies tos sakombinēt ar ēdienu, tad zinu, ka, pasniedzot sārtvīnu kopā ar auksti kūpinātu šķiņķi, kā itāļu prosciutto, harmonija būs nevainojama! Labi sārtvīns garšos arī kopā ar vasarīgiem jauktu salātu lapu un tomātu salātiem. Noteikti ir vērts izpētīt, kādas ēdienu receptes nāk no reģioniem, kuros ražo sārtvīnus, — neapšaubāmi būs daudz ēdienu ar ķiplokiem, dažādām jūras veltēm (zivis, vēžveidīgie), kā arī ar vistas gaļu un cūkgaļu. Esmu dzirdējis, ka ar sārto vīnu vienkārši fantastiski esot gliemeži — par to pārliecināties ļaušu jums pašiem...

Jo jaunāks sārtvīns, jo labāk!

Arī Spānija ir svarīga sārtvīnu ražotājvalsts. Pieminēšu, manuprāt, divus galvenos reģionus — Riohu un Navarru. Lieliski sausie vīni darināti no Grenache vai Tempranillo vīnogām, kuras paši spāņi iecienījuši ar dažādu veidu tapām (mazas uzkodiņas).
Nevajadzētu aizmirst arī par Jaunās Pasaules sārtvīnu ražotājiem — manu pēdējā laika favorīti Jaunzēlandi, kā arī Čīli un Dienvidāfriku. Pamēģiniet kādu sārto vīnu, gatavotu no Pinot Noir vīnogām! Tie izceļas ar savu eleganci, mineralitāti un svaigumu.
Sārtvīniem ārkārtīgi svarīga ir tieši atsvaidzinošā garša un augļu, ogu garšas īpašības — tās gan diemžēl salīdzinoši ātri tiek pazaudētas, pieaugot vīna vecumam, tāpēc neieteiktu pirkt sārtvīnu, kas vecāks par diviem gadiem (ja neskaita īpašus izņēmumus, pēc kuru cenas sapratīsiet, ka šos vīnus drīkst uzglabāt ilgāk).

Konsultējies ar speciālistu
Jāatzīst, ka ne vienmēr no vīna etiķetes vien ir saprotams, kāds tieši konkrētais vīns būs. Ja daži Jaunās Pasaules vīndari ir nedaudz izsmeļošāki un paskaidro, kāda vīnogu šķirne (vai šķirnes) ir izmantota vīna radīšanā, tad, piemēram, Francija ir paskopa ar šāda veida informāciju. Tāpat citreiz pēc etiķetes ir grūti noteikt vīna salduma pakāpi. Šādos gadījumos vislabāk vērsties pie kāda profesionāļa pēc padoma, tāpēc, ja ir laiks, apmeklējiet kādu no specializētajiem vīnu veikaliem — tur visbiežāk strādā cilvēki, kam vīns ir sirdslieta, un viņi būs priecīgi palīdzēt ar padomu.

Šeit pieminēju tikai dažus iespējamos variantus, kur lūkoties, ja esat kvalitatīva sārtvīna meklējumos, bet nepieminētas palika Itālija, Argentīna, Austrālija un Portugāle...
Nu ja — silto dienu būs par maz, lai pamatīgi ielūkotos sārto vīnu pasaulē. Taču varbūt nevajag gaidīt līdz nākamajai vasarai — iemeslu baidīt sārto vīnu var atrast jebkurā gadalaikā!

Zigmārs Grīnbergs, someljē
 

Reklāma
Reklāma