Neesmu mediķis, bet protu lasīt

Jums ir pārāk augsts asinsspiediens. Jums tūlīt būs beigušies visi augļūdeņi. Izlemiet pati — taisīt ķeizargriezienu vai nē. Tā ir mūsu katra atbildība, kas ar mums notiek un kas ar mums tiek darīts, kas tiek darīts ar mūsu miesu, ar mūsu bērnu. Bet, kā gan mēs varam zināt, kāds lēmums mums būtu jāpieņem, ja neesam mediķi?

Neesmu mediķis, bet protu lasīt

FOTO: Shutterstock.com

Ķeizargrieziens nav "vieglāks un drošāks veids, kā laist pasaulē bērnu". Tā ir liela vēdera operācija ar visām no tā izrietošajām sekām.

Epiziotomija nav "maziņš iegriezumiņš, lai būtu vieglāk". Tas ir kā iegriezums palagā, kuru pēc tam ir daudz vieglāk saplēst. Pamēģiniet saplēst palagu tāpat vien. Pēc tam pamēģiniet to saplēst pēc neliela iegriezuma.

Augļūdeņu atvēršana (amniotomija) ir veids, kā paātrināt dzemdības par ~15 minūtēm. Vai tiešām 15 minūtes ir tā vērtas, lai sāpes kļūtu stiprākas, bērns būtu zaudējis spilventiņu, kas sargā viņa galvu un dzemdību ceļi būtu plaši atvērti infekcijām?

Šo sarakstu varētu turpināt un turpināt. Un tas arī ir izdarīts tādās grāmatās kā

The Thinking Woman's Guide to a Better Birth

un

Obstetric Myths Versus Research Realities

Reklāma
Reklāma

, kuru autore ir pasaulē atzīta rakstniece

Henci Goer

.

Uz medicīnas nozares pārstāvju pārmetumiem, kā gan Henci var izteikt tādus pārspriedumus un viedokļus, ja viņai nav pat visniecīgākās medicīniskās izglītības, viņa atbildēja: "Es tiešām neesmu mediķe, bet es PROTU LASĪT".

Mēs taču arī protam lasīt, vai ne?

Linda Vītuma, dūla un topošā vecmāte