Vai grūtniecības laikā drīkst mazgāties vannā un iet pirtī?

''Vai grūtniece drīkst iet pirtī un karsēties vannā? Ir plaši izplatīts viedoklis, ka to darīt nedrīkst, bet vai tiešām?" Atbild vecmāte Inese Kampusa.

Karsts ūdens pazemina asinsspiedienu un noslogo asinsriti.

FOTO: Shutterstock.com

Karsts ūdens pazemina asinsspiedienu un noslogo asinsriti.

 

Pirmajos grūtniecības mēnešos ieteicams izvairīties no pārmērīgas pārkaršanas un straujas atdzišanas. Ja grūtniecība noris bez sarežģījumiem, un topošā māmiņa pirms grūtniecības regulāri gājusi pirtī, viņa noteikti to var darīt arī grūtniecības laikā. Neieteiktu gan pēc pirts lekt āliņģī. Sievietei noteikti jāseko līdzi tam, kā viņa jūtas un vajadzības gadījumā jākonsultējas ar ārstu. Savukārt, ja ļoti gribas iet vannā, ūdenim nevajadzētu būt karstam, bet patīkami siltam. Karsts ūdens pazemina asinsspiedienu un noslogo asinsriti. 

 

Grūtniecēm ieteicams vannoties apmēram 38 grādu temperatūrā. Katrā ziņā ūdens temperatūrai nevajadzētu būt karstākai par 39 grādiem, jo tādā var strauji paaugstināties ķermeņa temperatūra. Tā kā gaidāmais mazulis vēl pats nevar regulēt savu ķermeņa temperatūru, tad no mammas saņemtais siltuma trieciens var būt par lielu.  Lai vannā labāk atslābinātos, piepiliniet ūdenim dažas piles labandas eļļas. 

Tā kā vannošanās laikā tiek noslogota asinsrite, grūtniecēm iesaka būt ļoti uzmanīgām, kāpjot no vannas ārā. Izmainītā līdzsvara sajūta var būt par iemeslu bīstamam kritienam. Ja topošajai māmiņai ir vēnu tromboze un nosliece uz paplašinātām vēnām, karsta vanna arī nav ieteicama. 

 

Reklāma
Reklāma

Vai grūtniece drīkst iet saunā?

Somijā saunā iet gandrīz visas grūtnieces, jo uzskata, ka tas ir labs veids, kā stiprināt imunitātei, turklāt pastiprināta svīšana palīdz  izvadīt no organisma šlakvielas un mazina tūsku. Tomēr saunā iet iesaka tikai tām sievietēm, kuras to ir darījušas jau iepriekš, izvēlēties zemākās pirts lāviņas un izvēlēties pirtis ar nedaudz zemāku temperatūru. Ja ir reiboņa sajūta, no pirts ir jāiet ārā nekavējoties.  Saunā un karstā vannā iet nedrīkst, ja ir priekšlaicīgu dzemdību draudi. 

Īpaši jāvēro savas sajūtas tvaicēšanās pirtīs. Parasti karstums tvaika pirtīs ir 45 grādi, toties ir augsts gaisa mitrums - līdz pat 100 grādiem. Tas organismam rada lielāku slodzi nekā sausā sauna. 

 

Termālajās pirtīs grūtnieces uzņem nelabprāt, jo grūtniecības laikā organisms jau ir savdabīgā maratonskrējienā, kad silta gaisa, silta ūdens un kustību dēļ var rasties asinsrites problēmas. Topošajām māmiņām parasti ļauj izmantot parasto vai sporta baseinu. Arī vannošanās sālsūdens vannās ir liela slodze organisma asinsritei, tāpēc grūtniecības laikā tās neiesaka. 
 

Izmantota informācija no grāmatas vecākiem "Mazuli gaidot. 300 jautājumi un atbildes par grūtniecību”.