Ekoloģiski audzēti produkti neesot veselīgāki

Ekoloģiski audzētie produkti nav uzturvielām bagātāki vai veselīgāki nekā tradicionāli audzētā pārtika, raksta portāls www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Londonas Higiēnas un tropisko slimību skolas eksperti norāda, ka patērētāji maksā lielāku cenu par ekoloģiski audzētiem produktiem, jo pieņemts uzskatīt, ka tie ir veselīgāki. Šāds pieņēmums pasaulē radījis plašu ekoloģisko produktu tirgu, kura apgrozījums 2007.gadā sasniedzis 48 miljardus ASV dolāru (23,52 miljardus latu).

Tomēr pēdējo 50 gadu laikā klajā nākušo 162 zinātnisko publikāciju sistemātiskais pārskats rāda, ka nav būtiskas atšķirības starp ekoloģiski un tradicionāli audzētiem pārtikas produktiem.

"Konstatēts, ka pastāv nelielas uzturvielu daudzuma atšķirības starp ekoloģiski un tradicionāli ražotiem pārtikas produktiem, taču maz ticams, ka tam būtu kāda nozīme sabiedrības veselībai," sacīja viens no pārskata autoriem Alans Dangūrs.

Pārskats liecina, ka šobrīd nav pierādījumu tam, ka, pamatojoties uz pieņēmumu par uzturvielām bagātākiem pārtikas produktiem, būtu labāk izvēlēties ekoproduktus tradicionāli audzētās pārtikas vietā.

Ekoproduktu pārdošanas apjoms dažos tirgos, tostarp arī Lielbritānijā, ir samazinājies, jo ekonomiskā lejupslīde likusi patērētājiem ierobežot savus izdevumus.

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma